search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:08
MENU CLOSE

Ρεκόρ ρευματοκλοπών στην Πάτρα – Κλέβουν τη ΔΕΗ ακόμα και οι έχοντες

23.01.2020 07:30
Τουρκία: Έκοψαν το ρεύμα σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά για απλήρωτους λογαριασμούς - Media

 

Μητρόπολη της ρευματοκλοπής μπορεί να χαρακτηριστεί δικαίως η Πάτρα καθώς το φαινόμενο έχει σπάσει κάθε ρεκόρ . Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε ετήσια βάση καταγράφονται 1000 περιπτώσεις ρευματοκλοπής . Ταξιοσημείωτο είναι ότι στο «σπορ» της ρευματοκλοπής εμπλέκονται καταναλωτές από όλα τα βαλάντια.

Οπως αναφέρει το Patras Times, να σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το φαινόμενο της ρευματοκλοπής έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες αλλά και με ανθρώπινες ζωές να τίθενται σε κίνδυνο.

Πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ ετησίως

Πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο κοστίζουν στους καταναλωτές οι ρευματοκλοπές, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία σημείωσαν νέα αύξηση το 2018 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά, από τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στον ΔΕΔΔΗΕ προκύπτει εικόνα διάλυσης από έλλειψη επενδύσεων, υλικών και συντήρησης που συνιστά απειλή ακόμη και για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.
Η εικόνα για την κατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ έρχεται στην επιφάνεια καθώς είναι υπό εκπόνηση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Διαχειριστή από γνωστό συμβουλευτικό Οίκο, ενόψει και του σχεδίου για τη μερική ιδιωτικοποίηση που αποσκοπεί στην έλευση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για τον επενδυτή που θα εισέλθει στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:

1.Οι ρευματοκλοπές εκτοξεύθηκαν από αμελητέα ποσότητα (0,2 % της ηλεκτρικής ενέργειας που διακινείται συνολικά το 2003 – 2004, 1,1% το 2011 – 2012) σε 4,2% το 2016, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν σε μια 5ετία. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά τους ελέγχους, τα πρόστιμα και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη της κλοπής ρεύματος, το ποσοστό μειώθηκε οριακά το 2017 σε 3,9% αλλά επανήλθε σε ανοδική τροχιά το 2018 (4,1%). Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε ρεύμα αξίας 260 εκατ. ευρώ που παρήχθη και καταναλώθηκε αλλά δεν πληρώθηκε γιατί εκλάπη από το δίκτυο με διάφορες μεθόδους (παρεμβάσεις στους μετρητές ή ακόμη και απευθείας σύνδεση καλωδίων στο δίκτυο διανομής) που έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους.

2.Αντίστοιχη είναι η πορεία των κρουσμάτων ρευματοκλοπής που εντοπίζονται από τους ελέγχους τα οποία από 3.000 έως 4.000 το 2011 – 2012, αυξήθηκαν σε 10.000 – 11.000 το 2017 – 2018.

3.Οι επενδύσεις στο δίκτυο κατέρρευσαν πέρυσι στα 148 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε ξεπέρασαν τα 550 εκατ. Ενδεικτικά, το κονδύλι για ενισχύσεις και βελτιώσεις του δικτύου μειώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ, από 174 εκατ. ευρώ μια δεκαετία πριν. Αρμόδιες πηγές επεσήμαιναν στο ΑΠΕ ότι το ελάχιστο ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται προκειμένου να μην υπάρχει απαξίωση του δικτύου κυμαίνεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

4.Τα αποθέματα υλικών στις αποθήκες του Διαχειριστή βρίσκονται στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι ξύλινοι στύλοι που χρειάζονται όχι μόνο για νέες παροχές αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών / φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα έπειτα από φυσικές καταστροφές εκτιμώνται εφέτος σε 200.000. Έναντι αυτών στις αποθήκες του ΔΕΔΔΗΕ υπάρχουν περίπου 20.000 με αποτέλεσμα η εταιρεία – όπως συνέβη και σε προηγούμενες χρονιές – να οδηγείται σε διαδικασίες – εξπρές για την προμήθεια των ποσοτήτων που κρίνονται απαραίτητες για λόγους ασφαλείας και διασφάλισης της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30