search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:53
MENU CLOSE

Στη Βουλη η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

23.01.2020 13:53
Στη Βουλη η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ - Media
 
Την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 2.00 μμ, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου, Τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».
 
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου επειδή αφορά άδεια για ξένα στρατεύματα θα είναι διευρυμένη και θα γίνει βάσει του άρθρου 27 παράγραφος 2 του Συντάγματος.
 
Το σχετικό συνταγματικό άρθρο ορίζει ότι «χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». Αυτό σημαίνει ότι για το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία καθώς απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.
 
Το λόγο εκτός των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων θα λάβουν και 6 ομιλητές και η συζήτηση θα χωριστεί σε τέσσερεις κύκλους.
 
Σχετικό αίτημα για τη διαδικασία συζήτησης βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 του Συντάγματος είχε καταθέσει, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και το 1990 όταν συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με την αρχική συμφωνία.
 
Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση είχαν επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαν δηλώσει ότι καταψηφίζουν.
 
Την ίδια μέρα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία που ακολουθείται για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών, ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σχετικά με τα προξενικά προνόμια και ασυλίες.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:50