search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:15
MENU CLOSE

Τσίπρας για νέο εκλογικό νόμο: Τον αλλάζετε για να πάτε σε πρόωρες εκλογές

23.01.2020 16:33
Τσίπρας για νέο εκλογικό νόμο: Τον αλλάζετε για να πάτε σε πρόωρες εκλογές - Media

 

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βιάζεται να φέρει τον εκλογικό νόμο προκειμένου να πάει σύντομα σε πρόωρες εκλογές, κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για του εκλογικού νόμου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την απουσία του πρωθυπουργού και διερωτώμενος γιατί δεν ζήτησε τη μετάθεση της συζήτησης, απέδωσε το γεγονός στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποφύγει την αντιπαράθεση διότι δεν έχει επιχειρήματα για να υπερασπίσει έναν νόμο που δημιουργεί «πλαστές πλειοψηφίες».

Οι πολίτες επιθυμούν την ισοτιμία της ψήφου υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και τις προγραμματικές συγκλίσεις έναντι των μονοκομματικών κυβερνήσεων που κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοντέλο που οδήγησε στην κρίση.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας ταύτισε το σύστημα που φέρνει το νομοσχέδιο με τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, δηλαδή τη φαυλότητα, το ρουσφέτι και τη διαπλοκή.

Προκειμένου να καταδείξει τις κυβερνητικές αντιφάσεις επικαλέστηκε την ψήφο των αποδήμων όπου η κυβερνητική ρητορική είχε στηριχθεί στο επιχείρημα περί της ισοτιμίας της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με τους Έλληνες εντός της επικράτειας και υπό αυτό το σκεπτικό η ΝΔ είχε αρνηθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με θέματα αρχών και ως απόδειξη επικαλέστηκε την αλλαγή, στη Συνταγματική Αναθεώρηση, του άρθρου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με αποσύνδεση των εκλογών. «Δεν κατασκευάζουμε ούτε συνταγματικές τροποποιήσεις ούτε εκλογικούς νόμους με βάση την εκτίμηση που έχουμε για το τι συμφέρει το κόμμα μας», είπε.

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε και στο ζήτημα του εκλογικού νόμου – όταν έφερε την απλή αναλογική – αξιακά και όχι βάση μικροϋπολογισμών. Και προειδοποίησε ότι όσοι κάνουν τέτοιους μικροϋπολογισμούς μπορεί να διαψευστούν, παραπέμποντας ουσιαστικά στη συζήτηση για διπλές κάλπες με στόχο το «κάψιμο» της απλής αναλογικής.

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης από τους οποίους μπορεί να προκύψει νέα κυβερνητική λύση, μέρος της οποίας δε θα είναι η ΝΔ.

Η ομιλία του

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την απουσία του από τη συζήτηση στη Βουλή και για την απόφασή του να μη μεταθέσει τη συζήτηση σε άλλη ημερομηνία (ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο Νταβός για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ) άρχισε την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι «εκτίμησή μας είναι ότι σπεύδετε να αλλάξετε τώρα τον εκλογικό νόμο ώστε να πάτε πρόωρα σε εκλογές», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «ενώ η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού σας συγκινούσε τα μάλα η ισοτιμία των Ελλήνων στο εσωτερικό φαίνεται ότι ποσώς σας συγκινεί».

«Όλοι κατανοούν ότι ποτέ δεν συμφέρει ένα κόμμα εξουσίας η απλή αναλογική» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε διαφορετικό ηθικό πλαίσιο γιατί εμείς δεν θεωρούμε τον εαυτό μας κομμάτι αλλά ούτε και συνέχεια του παλαιού συστήματος και δεν θα ανταγωνιστούμε μαζί σας για το ποιος πήρε το παλιό, καλό ή το κακό ΠΑΣΟΚ ιδίως όταν μάλιστα βλέπω στα έδρανα τα υπουργικά να κάθεται ο κ.Γεραπετρίτης, ο κ.Λιβάνιος, ο κ.Θεοδωρικάκος».

Τόνισε, δε, πως, ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση, «όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές θα είναι με την απλή αναλογική και άρα όπως κι αν έχουν τα πράγματα το ένα τρίτο από σας δεν θα εκλεγείτε ξανά. Να το γνωρίζετε ότι είστε μιας χρήσης στους μικροκομματικούς υπολογισμούς του κ.Μητσοτάκη», ενώ σημείωσε ότι με την απόφαση να ψηφίσει η ΝΔ μόνη της τον νέο εκλογικό νόμο βάζει τέλος και στο αφήγημα περί συναίνεσης.

Πυρά για το μεταναστευτικό

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «έχετε ήδη προκαλέσει βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θάπρεπε νά’χει μια ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό και μάλιστα σε συνθήκες αστάθειας» και υπογράμμισε ότι «οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς υποδαυλίσατε προεκλογικά στο μόνο θέμα που αφήσαμε ανοιχτό, στο προσφυγικό, οι δυνάμεις αυτές σας χτυπούν την πόρτα. […] Εσείς λέγατε πως ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που φέρνει τους ανθρώπους αυτούς στα νησιά. Εσείς λέγατε για ντροπή της Μόριας. Κι η Μόρια σήμερα δεν έχει πέντε έχει είκοσι πέντε χιλιάδες ανθρώπους».

Αναφερόμενος, δε, στις κινητοποιήσεις στα  νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες τόνισε ότι «δεν είμαστε εμείς πίσω από τις κινητοποιήσεις στα νησιά. Η ανικανότητά σας τους κινητοποίησε και τα ψέμματα που λέγατε προεκλογικά».

«Πού είναι η ανάπτυξη»

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία, διερωτόμενος «πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4%, που είναι η καταιγίδα των επενδύσεων, πού είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, πού είναι οι θέσεις εργασίας, πού είναι οι ελαφρύνσεις για τους αδύναμους;». Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «αντί για θέσεις εργασίας βλέπουμε μαζικές απολύσεις στον ΟΤΕ, στις Τράπεζες για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση».

Αναφερόμενος, δε, στο νέο ασφαλιστικό, επισήμανε ότι «οι αυξήσεις που δίνετε αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων και τις διαφημίζετε ώστε να αισθάνεται ακόμα κι αυτός που δεν είναι συνταξιούχος ότι θα πάρει λεφτά. Και φυσικά αυτές οι αυξήσεις δεν αφορούν χαμηλοσυνταξούχους».

Επίσης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι «με την υπερψήφιση του άρθρου 50 του νομοσχεδίου της κυρίας Κεραμέως, ουσιαστικά ανοίγετε την πόρτα για μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σε κατόχους διπλωμάτων ιδιωτικών κολεγίων».

Σκληρή κριτική για την ανομία

Επίσης, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών και της καταπολέμησης της ανομίας, λέγοντας ότι «μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, τα ναρκωτικά και η διακίνηση των ναρκωτικών αλωνίζει και στα Εξάρχεια αλλά όχι μόνο εκεί και τα αποτελέσματα και στη μεσαία και στη μικρή και στην βαριά εγκληματικότητα είναι πολύ δυσχερή το τελευταίο εξάμηνο».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «με την εμμονή σας στην κατάργηση της απλής αναλογικής ουσιαστικά αποκαλύπτετε την αμηχανία σας. Αμηχανία για την έλλειψη πολιτικού χώρου με τον οποίοι θα μπορούσατε να συγκλίνετε», υπογραμμίζοντας ότι «εμείς παραμένουμε συνεπείς. Το σύστημα της απλής αναλογικής είναι κεκτημένο και είναι κληρονομιά της κυβέρνησης της Αριστεράς και σας διαβεβαιώνω ήρθε για να μείνει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:15