search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:28
MENU CLOSE

Μήνυμα Αναστασιάδη σε Ερντογάν μέσω Μέρκελ

23.01.2020 16:36
Μήνυμα Αναστασιάδη σε Ερντογάν μέσω Μέρκελ - Media

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία, από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται για να παραστεί στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα, με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της μετάβασης της στην Τουρκία.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ζήτησε, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», από την Καγκελάριο της Γερμανίας να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση, επιτέλους, της Τουρκίας με την πλειάδα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του για επανέναρξη ενός διαλόγου, μακράν απειλών, που να οδηγούσε στην επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά της η κα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο τόσο το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσει τις θέσεις της ΕΕ.

Η Καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ακόμα ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις αμέσως επόμενες μέρες, για τα αποτελέσματα της συνάντησης της με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Είδε Μακρόν, Νετανιάχου, Μισέλ και Πελόζι ο Αναστασιάδης

Στο περιθώριο δεξίωσης και στη συνέχεια δείπνου που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, προς τιμή των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, την Πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής κα Νάνσι Πελόσι και άλλους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε όλους τους συνομιλητές του για τις πρόσφατες παραβιάσεις της Τουρκίας και τους κινδύνους που απορρέουν από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα του να προσέλθει σε ένα διάλογο για το Κυπριακό, μακριά από απειλές και έκνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας.

Κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα επίσκεψης του στην Άγκυρα και τα μηνύματα που έδωσε στον Πρόεδρο της Τουρκίας κατά τη συνάντηση που είχαν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του προς την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναχαίτιση των έκνομων ενεργειών Τουρκίας.

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν και η συνομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κα Νάνσι Πελόσι, η οποία ήταν πλήρως ενήμερη για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενημέρωση που, όπως η ίδια ανέφερε, προέρχεται τόσο από τις σχετικές ενέργειες των  Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και από τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς της ελληνικής Διασποράς, καθώς και των φίλων της Κύπρου στο Κογκρέσο για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας.

Η κα Πελόσι εξέφρασε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την απόλυτη στήριξη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της, αλλά για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, μιας λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλοι οι συνομιλητές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, καθώς και την πλήρη στήριξη τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26