search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:08
MENU CLOSE

Κόντρα Apple – ΕΕ για τα καλώδια φόρτισης

24.01.2020 07:40
Κόντρα Apple – ΕΕ για τα καλώδια φόρτισης - Media

 

Η Apple αντιτίθεται στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή ενός κοινού φορτιστή από όλες τις εταιρείες, κάτι που θα την ανάγκαζε να εγκαταλείψει τον δικό της φορτιστή τύπου Lightning για τα iPhones και iPads. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα καθυστερούσε την καινοτομία, θα δημιουργούσε μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών αποβλήτων και θα εκνεύριζε τους καταναλωτές.

Η αντίδραση της αμερικανικής εταιρείας ήρθε μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ταχθεί υπέρ ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα. Κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την Apple περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία, καθώς τα περισσότερα προϊόντα της χρησιμοποιούν το καλώδιο Lightning για να φορτιστούν, ενώ οι συσκευές Android χρησιμοποιούν καλώδια τύπου USB.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προωθεί έναν κοινό φορτιστή εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, θα δώσει έως τις αρχές Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα την τελική μελέτη της για τις επιπτώσεις ενός κοινού φορτιστή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Η Κομισιόν προτίθεται να επιβάλει νομοθετικά την ύπαρξη του κοινού φορτιστή, αφού η έως τώρα πολιτική της εθελούσιας συμμόρφωσης δεν έχει υιοθετηθεί από την Apple.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, τα άχρηστα καλώδια φόρτισης δημιουργούν απόβλητα πάνω από 51.000 τόνους κάθε χρόνο, κάτι που αποτελεί επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Το 2009 υπήρχαν περίπου 30 διαφορετικοί φορτιστές στην αγορά, αλλά στην πορεία έχουν απομείνει μόνο τρεις (με τις αντίστοιχες θύρες στις φορητές συσκευές): micro-USB, USB-C και Lightning. Ο τελευταίος εισήχθη από την Apple το 2012 και έκτοτε, σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν πουληθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές της με σύνδεση Lightning.

Η Apple υποστηρίζει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές της στην Ευρώπη θα πρέπει να εφοδιαστούν με νέο φορτιστή, αν επικρατήσει ο κοινός. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το USB-C στους φορητούς υπολογιστές της Macbook και στο τελευταίο iPad Pro, ενώ τονίζει ότι ο προσαρμογέας (adapter) USB-C είναι συμβατός με όλες τις συσκευές iPhone και iPad.

«Γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Apple επιμένει τόσο στη χρήση του Lightning, από τη στιγμή που η βιομηχανία χρησιμοποιεί πια ως πρότυπο το USB-C και η ίδια η Apple έχει πάμπολλες συσκευές που χρησιμοποιούν το USB-C», δήλωσε ο αναλυτής Μπεν Γουντ της CCS Insight, σύμφωνα με το BBC. Όπως ανέφερε, είναι πιθανό ότι η Apple «έχει μακροπρόθεσμο στόχο να καταργήσει τελείως όλες τις θύρες και να χρησιμοποιεί μόνο ασύρματη φόρτιση στο μέλλον».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:07