search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:50
MENU CLOSE

Kίνα-κορονοϊός: Δέκα πόλεις και εκατομμύρια πολίτες σε καραντίνα (Videos)

24.01.2020 12:35
Kίνα-κορονοϊός: Δέκα πόλεις και εκατομμύρια πολίτες σε καραντίνα (Videos) - Media

 

Δέκα πόλεις σε καραντίνα, πολλές δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αποκλεισμένοι: η Κίνα καταφεύγει στα μεγάλα μέσα στην προσπάθειά της να περιορίσει την επιδημία του νέου κοροναϊού, όμως ακόμη και αυτά ενδέχεται να αποδειχθούν ανεπαρκή, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Χθες Πέμπτη οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν στα τρένα και τα αεροπλάνα να αναχωρούν από την Ουχάν, την πόλη που θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 800.

Τα λεωφορεία και τα πλοία που διασχίζουν τον Γιναγκτσέ, τον μεγαλύτερο ποταμό της Κίνας που διασχίζει και την Ουχάν, έχουν λάβει εντολή να αναστείλουν τα δρομολόγιά τους. Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει, ενώ έχει ανασταλεί και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως και σε εννέα γειτονικές της. Συνολικά, περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τα άνευ προηγουμένου αυτά μέτρα.

Εξάλλου σήμερα η κρατική τηλεόραση της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι αρχές θα λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Για τον διευθυντή του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών Γκάο Φου «αν η Ουχάν είναι υπό έλεγχο, ενδέχεται να μην υπάρξουν νέα κρούσματα σε άλλες περιοχές της Κίνας»

Όμως τα έκτακτα αυτά μέτρα μάλλον ελήφθησαν πολύ αργά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Ουχάν είναι ένα γεωγραφικό, εμπορικό και τουριστικό σταυροδρόμι, κάτι που ενδέχεται να διευκόλυνε την εξάπλωση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και εξαπλώθηκε ως τις ΗΠΑ.

Εξάλλου μεγάλος αριθμός κατοίκων της πόλης την είχαν ήδη εγκαταλείψει καθώς πλησίαζε η περίοδος των διακοπών για το κινεζικό νέο έτος, περίοδος κατά την οποία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

«Πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει την περίοδο ελέγχου και πρόληψης», εκτιμά ο ειδικός επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Γκουάν Γι, ο οποίος μετέβη στην Ουχάν λίγο πριν η πόλη τεθεί σε καραντίνα.

«Πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη φύγει για το κινεζικό νέο έτος», εξηγεί. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα από τη μόλυνση (πυρετός, επίμονος βήχας, αναπνευστικά προβλήματα) αργούν να εμφανιστούν καθώς χρειάζεται χρόνο για να εκκολαφθεί ο ιός.

 

Χρήματα και διασυνδέσεις

Εξάλλου παρά την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας, κάποιοι φοβούνται κενά στην περιπολία της πόλης και των περιχώρων της.

«Οι άνθρωποι που έχουν χρήματα και διασυνδέσεις θέλησαν να φύγουν και σίγουρα τα κατάφεραν», υπογραμμίζει ο Ζι Γιανγκ αναλυτής του S. Rajaratnam School of International Studies της Σιγκαπούρης.

Πρακτικά μόνο μερικές χώρες, και κυρίως οι ΗΠΑ, είναι σε θέση να επιβάλουν τέτοια μέτρα τόσο γρήγορα σε τόσο μεγάλη κλίμακα, εκτιμά ο Άνταμ Κάμραντ- Σκοτ καθηγητής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και ειδικός στην υγειονομική ασφάλεια.

Το κομμουνιστικό καθεστώς μπορεί να βασίζεται στον στενό έλεγχο των πολιτών και σε έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό μηχανισμό ασφαλείας.

Όμως αν τα μέτρα χρειαστεί να παραταθούν, αυτό ίσως «αυξήσει τα επίπεδα δυσαρέσκειας και οργής» μεταξύ των πολιτών, προειδοποιεί ο ίδιος.

«Οι κινεζικές αρχές το γνωρίζουν και θα παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής», προσθέτει ο Κάμραντ –Σκοτ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:48