search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:10
MENU CLOSE

Ακόμα μία διπλωματική επιτυχία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Χουάν Γκουαϊδό στο Νταβός

24.01.2020 13:29
5014061

 

Τον αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, συνάντησε στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες μέρες μετά την σύσκεψη του Βερολίνου, στην οποία η Αθήνα έμεινε θεατής.

«Το να σας υποστηρίξουμε, ήταν η πρώτη απόφαση που λάβαμε στον τομέα της εξωτερικής μας πολιτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Παρακολουθούμε την τραγωδία που εκτυλίσσεται και θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι να μπορεί η Βενεζουέλα να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή της. Γι’ αυτό και εκδηλώσαμε σαφώς την αντίθεσή μας σε ό,τι συμβαίνει από το καθεστώς που είναι σήμερα στα πράγματα, συνταχθήκαμε δηλαδή με τις άλλες χώρες και εκφράσαμε την υποστήριξή μας στον λαό της Βενεζουέλας. Είναι μια πραγματική τραγωδία αυτό που συμβαίνει. Μπορεί ο λαός της Βενεζουέλας να βασίζεται στην υποστήριξή μας. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία και πιστεύουμε ότι η θεμελιώδης αρχή πως οι λαοί πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών που πάντα θα στηρίζουμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει και θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση. Έχουμε 5.000 πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία, ο λαός μας υποφέρει», ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ.Γκουαϊδό.

Ο Χουάν Γκουαιδό ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρο ςτης Εθνοσυνέλευσης της χώρας, αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας 50 περίπου χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ και η …CIA της οποίας έχει αποδειχτεί asset, με χαμηλή αξία πλέον.

Η βιασύνη και οι γερμανικές …νουθεσίες

Η υπόθεση της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης Μαδούρο αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα σημεία κριτικής, με γκροτέσκα χαρακτηριστικά, της Νέας Δημοκρατίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, αλλά και νωρίτερα.

Έτσι, μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της χώρας, την ώρα όμως που οι χώρες οι οποίες στήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μαδούρο εγκατέλειπαν τον «άνθρωπο των Αμερικανών», που δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή.

Έτσι λοιπόν η Deutsche Welle έκανε λόγο για αυτοεγκλωβισμό της Αθήνας αφού ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στη Βενεζουέλα θα καλούταν να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στον, άσημο πια, Γκουαϊδό.

Λίγο αργότερα, ο Ιάσων Πιπίνης, δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, ορίστηκε σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Λατινικής Αμερικής.

Επειδή όμως… έχει ο καιρός γυρίσματα, ο δημοσιογράφος που συνήθιζε να κατακεραυνώνει το καθεστώς Μαδούρο απαθανατίστηκε να συναντάται με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, υπό το «βλέμμα» του Ούγκο Τσάβες, σηματοδοτώντας ίσως τη… «στροφή στον ρεαλισμό» της νέας κυβέρνησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:09