search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:25
MENU CLOSE

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τις επαφές Μητσοτάκη στο Νταβός

24.01.2020 13:31
Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τις επαφές Μητσοτάκη στο Νταβός - Media

 

Περισσότερες από 17 διμερείς επαφές, με σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες που βρέθηκαν στο Νταβός στο πλαίσιο του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), πέρα από την συμμετοχή του σε δύο εκδηλώσεις της επίσημης ατζέντας και τις συνεντεύξεις σε ξένα μέσα (Bloomberg και Politico) είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκοντας να σηματοδοτήσει την αλλαγή κλίματος για τη χώρα στα μάτια της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, τον πρόεδρο του Bloomberg Peter T. Grauer, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, τον ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του WEF Davis Klaus Schwab, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda και την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά από ό,τι πριν την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από μια νέα κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και τη γραφειοκρατία και υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και από την πολιτική σταθερότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, υπήρξε, στο πλαίσιο αυτό, αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων και άλλες επενδύσεις που καθιστούν την χώρα μας κεντρικό επενδυτικό πυλώνα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα ετοιμάζουν επιτόπιες επισκέψεις στην Ελλάδα για συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και για να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα που παραχώρησε η δημοσιογράφος της «Washington Post», Lally Weymouth. Στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross και η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Elaine Chao.

Επιπλέον, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στο Παρίσι, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη συμμετοχή σε οικονομικό και επενδυτικό Forum με θέμα την ελληνική οικονομία (29 Ιανουαρίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νταβός με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire. Στο ραντεβού αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναφέρθηκε στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:20