search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:46
MENU CLOSE

«Καρφί» Βούτση για Γεραπετρίτη: «Εξωφρενικά πράγματα» η σύνδεση απλής αναλογικής με τον ναζισμό

24.01.2020 15:48
Βούτσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει άγχος να αποπληρώσει «πολιτικά γραμμάτια» - Media

 

Με σκληρό τρόπο σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τη χθεσινή τοποθέτηση τπυ υπ. Επικρατείας, κ. Γιώργου Γεραπετρίτη πως το σύστημα της απλής αναλογικής οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933.

«Επί δύο ημέρες κινείστε με ένα μείγμα επιλεκτικής πολιτικής αμνησίας και καταστροφολογίας. Ακούστηκαν πράγματα που προκαλούν την κοινή νοημοσύνη, αφού ακούστηκε ότι η απλή αναλογική ήταν ιστορικά ταυτισμένη με εθνικές καταστροφές. Μα όλοι θυμόμαστε ακόμη τα τριφασικά εκλογικά συστήματα και τις εκλογές βίας και νοθείας και κυρίως την τεράστια αναστάτωση με τις αποστασίες, που οδήγησαν στη δικτατορία, ανεξάρτητα από τα εκλογικά συστήματα. Αυτές είναι οι ιστορικές μνήμες του ελληνικού λαού που φτάσατε χτες βράδυ να μιλήσετε για τη Βαϊμάρη και το φαινόμενο φασισμού ότι ανδρώθηκε, μέσα από την απλή αναλογική. Πραγματικά αυτά είναι εξωφρενικά πράγματα», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

«Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το νόμο της απλής αναλογικής, και αυτό ήταν μια πράξη για τη χώρα μετά την περίοδο της κρίσης. Είχαμε πει ότι θα βγούμε από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια και το κάναμε. Το 2016, όταν φέραμε αυτό το νόμο, θέλαμε προφανώς να είναι ο εμβρυουλκός, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα μέσα στο λαό για μια ενδεχόμενη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Δηλαδή, για έναν προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης, όπως ήδη έγιναν αντίστοιχα βήματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Στην αλαζονεία της μονοκομματικής διακυβέρνησης, της νεοφιλελεύθερης, της αυταρχικής διακυβέρνησης, θέλουμε όποτε γίνουν εκλογές, να υπάρχει ζωντανός, ώριμος ο δρόμος της προοδευτικής λύσης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σχολίασε πως «πράξαμε αυτό που υποσχεθήκαμε, όταν το 2018 βγήκαμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.  Όταν το 2016 φέραμε το νόμο της απλής αναλογικής το κάναμε για τη χώρα μετά την κρίση, έτσι ώστε να καταστεί εμβρυουλκός για μια επερχόμενη πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, όπως ήδη γίνανε τα βήματα αυτά στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Στην αλαζονεία της μονοκομματικής νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής διακυβέρνησης να υπάρχει ζωντανός, ώριμος και ρεαλιστικός ο δρόμος της προοδευτικής λύσης».

«Το πολιτικό μας σύστημα πρέπει να γίνει ελκτικό, να περιλαμβάνει τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Με αυτήν την έννοια δεν μπορείτε να λοιδορείτε το σύστημα της απλής αναλογικής. Θα έχουμε ανάγκη όλοι μας, για παράδειγμα, να είμαστε προγραμματικά έτοιμοι, συνεπείς, διασταυρούμενοι και με τις ανάγκες του κόσμου και των άλλων κομμάτων. Ενισχύεται έτσι και το Κοινοβούλιο. Για παράδειγμα σε αρκετά νομοσχέδια της κυβέρνησής μας που αφορούσαν ζητήματα ελευθεριών, δημοκρατικών κατακτήσεων δεν υπήρχε κοινή βάση με τον σύμμαχό μας και τότε λειτουργούσε το κοινοβούλιο, μιας και το Ποτάμι, το ΚΙΝΑΛ ή άλλοι ψήφιζαν αυτά τα νομοσχέδια. Ο φανατισμός με τον όποιο κόβετε από τη ρίζα της την απλή αναλογική που θα μπορούσε να καταστήσει το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα λιγότερο συγκρουσιακό, προκαλεί κατάπληξη για ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Ελπίζω στις εκλογές της απλής αναλογικής να έχει λειτουργήσει ως εμβρυουλκός προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και τότε θα είστε εσείς που θα μετανιώσετε», κατέληξε ο Νίκος Βούτσης. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24