03/04/2020 01:21:49
26.1.2020 / ΕΥΑ ΜΠΟΥΡΓAΝΗ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2109 στις 23-1-2020

Η «λεγόμενη πραγματικότητα» για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Εκτίθενται έργα του ζωγράφου Mózes Incze και του γλύπτη Boldi

Η «λεγόμενη πραγματικότητα» για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Εκτίθενται έργα του ζωγράφου Mózes Incze και του γλύπτη Boldi - Media

 

Η έκθεση με τίτλο «Η λεγόμενη πραγματικότητα» παρουσιάζεται από σήμερα στην Ελλάδα για πρώτη φορά, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να δουν και να θαυμάσουν κάποια από τα σημαντικότερα νέα αλλά και παλαιότερα έργα του σύγχρονου ζωγράφου Mózes Incze και του γλύπτη Boldi.

Πρόκειται για δύο διακεκριμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν συχνά το έργο τους από κοινού στο εξωτερικό, ενώ πολλές από τις δημιουργίες τους βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.
Ο Mózes Incze εξερευνά τις πολλαπλές εκφάνσεις της πραγματικότητας, διερευνώντας την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ζωής στη σύγχρονη κοινωνία. «Όταν η οπτική γωνία αλλάζει, το αντικείμενο της παρατήρησης εμφανίζεται σε εμάς με διαφορετική μορφή. Σε μία συνεχή τέτοια ανάλυση, η ουσία πίσω από τις παραλλαγές είναι ίδια: οι μορφές μιλάνε για μια αλήθεια, κάθε φορά όμως με διαφορετικά λόγια. (…) Ως άνθρωπος, είμαι εκτεθειμένος στις μεταβολές του χωροχρόνου. Ως καλλιτέχνης, δουλεύω πατώντας στις εμπειρίες μου και προσθέτοντας εικόνες και λέξεις στην πραγματικότητα, στην ύπαρξη… Όσα βλέπεις γύρω σου, αυτά είναι η λεγόμενη πραγματικότητα» σημειώνει ο ίδιος για το έργο του.

Στη ζωγραφική του Mózes Incze διακρίνονται στοιχεία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ζωγραφικής παράδοσης, με πολλές αναφορές στον εικονογραφικό αυτοπροσδιορισμό του σύγχρονου ανθρώπου.

Στη θεματολογία του εξετάζονται ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνολογική πρόοδο, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή επιφέρει συχνά στον άνθρωπο. Η απόδοση των σωμάτων όπως και η χρωματική του παλέτα συχνά παραπέμπουν στην μπαρόκ παράδοση, ενώ οι αφηγήσεις του και οι χωρικές διαστάσεις σε συνδυασμό με τις αδρανείς φιγούρες με τα επικαλυμμένα πρόσωπα θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο σουρεαλιστές, όπως ο Dalí και ο Magritte, απέδιδαν στα έργα τους την ανθρώπινη κατάσταση.

Από την άλλη, ο Boldi βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ιδανικής αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής. Ακολουθώντας την παράδοση του Brâncusi, χρησιμοποιεί κυρίως απλουστευμένες μορφές και δημιουργεί στρογγυλά, τέλεια εκλεπτυσμένα γλυπτά, αποτυπώνοντας τη θεμελιώδη ουσία του υποκειμένου. Σκοπός του, όπως ο ίδιος τονίζει, είναι τα έργα του να είναι διαχρονικά. «Στη βιαστική, γρήγορη ζωή μας, όπου σχεδόν τα πάντα μοιάζουν εφήμερα, για μένα το σημαντικότερο είναι να δημιουργώ γλυπτά με διάρκεια στον χρόνο και παντοτινή αξία (…) γι’ αυτό χρησιμοποιώ πολύτιμα υλικά. Είναι τόσο σημαντικό για μένα να επικοινωνώ με την τέχνη μου θέματα αιώνια, κατανοητά πάντα και παντού…» εξηγεί χαρακτηριστικά.

Παρατηρώντας κανείς τα έργα του Boldi, είναι σαν να βλέπει μια ταινία. Η κάθε εικόνα διαδέχεται την άλλη και όλες μαζί συνθέτουν μια ιστορία. Στα γλυπτά του οι θεατές μπορούν να διακρίνουν τις πιο βαθιές αξίες που τον χαρακτηρίζουν τόσο ως καλλιτέχνη όσο και ως άνθρωπο. Έννοιες όπως η λογική, ο σεβασμός προς κάθε είδος της φύσης, η απλότητα αλλά και η ακεραιότητα είναι εμφανείς και ευδιάκριτες στις δημιουργίες του.

Χωρίς να χρησιμοποιεί περιττούς συναισθηματισμούς, κατορθώνει να αποτυπώνει την ανθρώπινη μορφή, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές πτυχές του εσωτερικού κόσμου κάθε ανθρώπου.

Τόσο ο Mózes Incze όσο και ο Boldi γοητεύονται από την κατάσταση που βιώνει ο άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία. Μέσα από τα έργα τους μελετούν το ανθρώπινο σώμα δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να διερευνήσει και να ανακαλύψει κάθε πτυχή του κόσμου αλλά και όσων εμπεριέχονται σε αυτόν. Τη «λεγόμενη πραγματικότητα» που ζούμε, αλλιώς…

Συντελεστές:

Καλλιτέχνες: Mózes Incze, Boldi

Κείμενο: Boldi, Mózes Incze, Jimenez Derreida, Yota Dimitriou

Επιμέλεια: Μαρία Αλμπάνη

INFO:

Alma Contemporary Art Gallery,

Υψηλάντου 24, Κολωνάκι

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και

Σάββατο: 10.00 - 14.00 | Τετάρτη και

Παρασκευή: 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00

Πρόσθετες πληροφορίες / κρατήσεις:

Τηλ.: 2114003160 | www.galleryalma.com

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.