search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 16:05
MENU CLOSE

Η «λεγόμενη πραγματικότητα» για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Εκτίθενται έργα του ζωγράφου Mózes Incze και του γλύπτη Boldi

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2109
23-1-2020
26.01.2020 04:00
event_20747.jpg

 

Η έκθεση με τίτλο «Η λεγόμενη πραγματικότητα» παρουσιάζεται από σήμερα στην Ελλάδα για πρώτη φορά, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να δουν και να θαυμάσουν κάποια από τα σημαντικότερα νέα αλλά και παλαιότερα έργα του σύγχρονου ζωγράφου Mózes Incze και του γλύπτη Boldi.

Πρόκειται για δύο διακεκριμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν συχνά το έργο τους από κοινού στο εξωτερικό, ενώ πολλές από τις δημιουργίες τους βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.
Ο Mózes Incze εξερευνά τις πολλαπλές εκφάνσεις της πραγματικότητας, διερευνώντας την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ζωής στη σύγχρονη κοινωνία. «Όταν η οπτική γωνία αλλάζει, το αντικείμενο της παρατήρησης εμφανίζεται σε εμάς με διαφορετική μορφή. Σε μία συνεχή τέτοια ανάλυση, η ουσία πίσω από τις παραλλαγές είναι ίδια: οι μορφές μιλάνε για μια αλήθεια, κάθε φορά όμως με διαφορετικά λόγια. (…) Ως άνθρωπος, είμαι εκτεθειμένος στις μεταβολές του χωροχρόνου. Ως καλλιτέχνης, δουλεύω πατώντας στις εμπειρίες μου και προσθέτοντας εικόνες και λέξεις στην πραγματικότητα, στην ύπαρξη… Όσα βλέπεις γύρω σου, αυτά είναι η λεγόμενη πραγματικότητα» σημειώνει ο ίδιος για το έργο του.

Στη ζωγραφική του Mózes Incze διακρίνονται στοιχεία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ζωγραφικής παράδοσης, με πολλές αναφορές στον εικονογραφικό αυτοπροσδιορισμό του σύγχρονου ανθρώπου.

Στη θεματολογία του εξετάζονται ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνολογική πρόοδο, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή επιφέρει συχνά στον άνθρωπο. Η απόδοση των σωμάτων όπως και η χρωματική του παλέτα συχνά παραπέμπουν στην μπαρόκ παράδοση, ενώ οι αφηγήσεις του και οι χωρικές διαστάσεις σε συνδυασμό με τις αδρανείς φιγούρες με τα επικαλυμμένα πρόσωπα θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο σουρεαλιστές, όπως ο Dalí και ο Magritte, απέδιδαν στα έργα τους την ανθρώπινη κατάσταση.

Από την άλλη, ο Boldi βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ιδανικής αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής. Ακολουθώντας την παράδοση του Brâncusi, χρησιμοποιεί κυρίως απλουστευμένες μορφές και δημιουργεί στρογγυλά, τέλεια εκλεπτυσμένα γλυπτά, αποτυπώνοντας τη θεμελιώδη ουσία του υποκειμένου. Σκοπός του, όπως ο ίδιος τονίζει, είναι τα έργα του να είναι διαχρονικά. «Στη βιαστική, γρήγορη ζωή μας, όπου σχεδόν τα πάντα μοιάζουν εφήμερα, για μένα το σημαντικότερο είναι να δημιουργώ γλυπτά με διάρκεια στον χρόνο και παντοτινή αξία (…) γι’ αυτό χρησιμοποιώ πολύτιμα υλικά. Είναι τόσο σημαντικό για μένα να επικοινωνώ με την τέχνη μου θέματα αιώνια, κατανοητά πάντα και παντού…» εξηγεί χαρακτηριστικά.

Παρατηρώντας κανείς τα έργα του Boldi, είναι σαν να βλέπει μια ταινία. Η κάθε εικόνα διαδέχεται την άλλη και όλες μαζί συνθέτουν μια ιστορία. Στα γλυπτά του οι θεατές μπορούν να διακρίνουν τις πιο βαθιές αξίες που τον χαρακτηρίζουν τόσο ως καλλιτέχνη όσο και ως άνθρωπο. Έννοιες όπως η λογική, ο σεβασμός προς κάθε είδος της φύσης, η απλότητα αλλά και η ακεραιότητα είναι εμφανείς και ευδιάκριτες στις δημιουργίες του.

Χωρίς να χρησιμοποιεί περιττούς συναισθηματισμούς, κατορθώνει να αποτυπώνει την ανθρώπινη μορφή, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές πτυχές του εσωτερικού κόσμου κάθε ανθρώπου.

Τόσο ο Mózes Incze όσο και ο Boldi γοητεύονται από την κατάσταση που βιώνει ο άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία. Μέσα από τα έργα τους μελετούν το ανθρώπινο σώμα δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να διερευνήσει και να ανακαλύψει κάθε πτυχή του κόσμου αλλά και όσων εμπεριέχονται σε αυτόν. Τη «λεγόμενη πραγματικότητα» που ζούμε, αλλιώς…

Συντελεστές:

Καλλιτέχνες: Mózes Incze, Boldi

Κείμενο: Boldi, Mózes Incze, Jimenez Derreida, Yota Dimitriou

Επιμέλεια: Μαρία Αλμπάνη

INFO:

Alma Contemporary Art Gallery,

Υψηλάντου 24, Κολωνάκι

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και

Σάββατο: 10.00 – 14.00 | Τετάρτη και

Παρασκευή: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00

Πρόσθετες πληροφορίες / κρατήσεις:

Τηλ.: 2114003160 | www.galleryalma.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 16:04