27/11/2020 07:09:31

Σταϊκούρας: Έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για τη μείωση των πλεονασμάτων

Σταϊκούρας: Έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για τη μείωση των πλεονασμάτων - Media

 

Στη διάρκεια των έξι μηνών της νέας κυβέρνησης πετύχαμε να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας που είχαμε ανακοινώσει προεκλογικά με αποτέλεσμα να έχουν πλέον τεθεί οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη, με νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην ετήσια εκδήλωση του Economist με αφορμή το νέο έτος.

Ο κ.Σταϊκούρας επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον βασικές προϋποθέσεις που έχουν επιτευχθεί, όπως μεταξυ άλλων οι υψηλότεροι αναπτυξιακοί ρυθμοί από αυτούς που είχαν αρχικά εκτιμήσει οι θεσμοί, και που επιτρέπουν στην Ελλάδα να ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σταθερά χαμηλότερο κοστος δανεισμού, προσδοκίες για την χρήση και αξιοποίηση των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες απο την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων για αναπτυξιακά έργα.

Το 2020 η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το 2019, υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου, εκτίμησε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για το 2020 εστίασε στη συμφωνια για επίτευξη της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα εφαρμοστεί απο το 2021. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόκληση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ ακόμη και εκτος προϋπολογισμού, καθως και στη μειωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παρεμβάσεις έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισης. Κοινή ηταν η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, οι διεθνείς επενδυτές αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική επενδύσεων στην χώρα μας, ενώ έχει ανοίξει το παραθυρο άντλησης κεφαλαίων απο τις διεθνεις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.