search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:15
MENU CLOSE

Jean Paul Gaultier: Στη …σύνταξη μετά το τελευταίο show

26.01.2020 08:10
Jean Paul Gaultier: Στη ...σύνταξη μετά το τελευταίο show - Media

 

Ο μεγάλος προβοκάτορας του κόσμου της μόδας, ο σχεδιαστής που κέρδισε το προσωνύμιο «enfant terrible», ο Jean-Paul Gaultier, έδωσε την περασμένη Τετάρτη το τελευταίο του show στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι, παρουσιάζοντας την κολεξιόν του Άνοιξη-Καλοκαίρι 2020. Στις αρχές της εβδομάδας είχε ανακοινώσει ότι αυτό θα ήταν η τελεία που βάζει στο να παρουσιάζει couture, κάθε σεζόν, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού. Υποσχέθηκε ότι ο οίκος JPG θα συνεχίσει με «καινούργιο concept». Καινούργια σύλληψη, καινούργια ιδέα; Είναι τόσο ασαφές, που παραμένει ανοιχτό για εικασίες. Έως ότου δούμε κάτι χειροπιαστό, ο κόσμος της μόδας -και οι ρέκτες της υψηλής μόδας- θα στερείται των show του Gaultier.

Το θέαμα του show στο Châtelet ήταν εκθαμβωτικό: παρήλασαν πάνω από 200 κρεασιόν και 70.000 κρύσταλλα Swarovski, με μοντέλα τις εδώ και καιρό αγαπημένες του μούσες: Από την Amanda Lear μέχρι την Dita Von Teese.

Μισό αιώνα παρουσίας στον κόσμο της μόδας σηματοδοτούσε αυτό το show. Σε ηλικία 18 ετών ξεκίνησε στον Pierre Cardin. Η αχανής κολεξιόν που παρουσιάστηκε ήταν μια έκθεση των «greatest hits» του Gaultier: από τους θρυλικούς κορσέδες (για άντρες και γυναίκες) μέχρι το Breton top (το οποίο είχε μεταμορφώσει σε μια κατασκευή που παρέπεμπε σε βεντάλια, και τη φορούσε στο κεφάλι η Gigi Hadid). Στο Châtelet παρήλασε το στάτους του Gaultier ως καινοτόμου, από την προτίμησή του να φοριούνται τα εσώρουχα ως ρούχα μέχρι την αδιαφορία του για τα όρια μεταξύ των δύο φύλων. Από τότε που, το 1976, δημιούργησε τον δικό του οίκο, αναζητούσε έμπνευση και ενέργεια στον δρόμο – αλλά και μοντέλα: ήταν από τους πρώτους υπέρμαχους παχύσαρκων μοντέλων, τρανς μοντέλων, έγχρωμων μοντέλων. Ήταν όμως και μόδιστρος έτσι όπως αντιλαμβάνεται τον όρο η ορθοδοξία του κόσμου της μόδας: μπορεί να αντλούσε ιδέες από τον δρόμο, αλλά τις μετέτρεπε σε κρεασιόν κάνοντας χρήση παραδοσιακών τεχνικών στο ατελιέ του σχεδιαστή. Πολλοί άλλοι σχεδιαστές – σπουδαίοι σχεδιαστές – πέρασαν από αυτό το ατελιέ: από τον Martin Margiela μέχρι τον Peter Dundas και τον Nicolas Ghesquière.

Οι θεατρινισμοί του «τρομερού παιδιού» εντός και εκτός πασαρέλας ήταν ονομαστοί. Πλήθος οι ιστορίες για τη μοναδική αίσθηση του χιούμορ που είχε, ένα χιούμορ που τον οδήγησε να είναι οικοδεσπότης του σουρεαλιστικού show «Eurotrash» στο Channel 4 του BBC. Δεν έλειπαν και οι αμφιλεγόμενες επιλογές: μια κολεξιόν του αντλούσε από τους ενδυματολογικούς κώδικες των Εβραίων Ραββίνων. Σε μια άλλη «ανακάλεσε από τον τάφο» την Amy Winehouse, λίγο μετά τον θάνατό της. Παρόλα αυτά, οι κολεξιόν του ήταν οι όλο χαρά εκφράσεις της ματιάς του στον κόσμο, σε αυτές επανερμήνευε τις κουλτούρες του κόσμου με το δικό του ύφος.

Στο show, τον τίμησαν με την παρουσία τους οι Christian Lacroix, Dries Van Noten και Julien Dossena. Οι Carla Bruni-Sarkozy και Simon LeBon ήταν εκεί να «σηκώσουν ποτήρι» στην καριέρα του. Η μόνη αισθητή απουσία ήταν η Madonna, η οποία έκανε γνωστό το όνομα του Gaultier σε όλον τον πλανήτη: αυτός σχεδίασε τον κωνικό στηθόδεσμο που η σταρ της ποπ φόρεσε στην τουρνέ της Blond Ambition, το 1990. Η Madonna έλειπε, το πνεύμα της όμως ήταν παρόν: στην πασαρέλα, με μια κρεασιόν-αναφορά σε αυτό το στυλ, την οποία φορούσε η Irina Shayk.

«Ο Jean-Paul Gaultier είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μόδας και, επίσης, το λαμπερό διαμάντι στην κορώνα υψηλής μόδας του Παρισιού» είχε γράψει, πριν έξι χρόνια, o συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Dazed Media, Jefferson Hack. «Στην ουσία, όταν ήρθε στη μόδα, στο τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα, λίγο πολύ εφηύρε τον τροχό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:15