search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:50
MENU CLOSE

Αντίδραση Φλέμεν: Η αστεία γκριμάτσα της γάτας που δεν είναι αυτό που νομίζετε (Photos | Video)

27.01.2020 17:24
Αντίδραση Φλέμεν: Η αστεία γκριμάτσα της γάτας που δεν είναι αυτό που νομίζετε (Photos | Video) - Media

 

Μήπως η γάτα σας έκανε μια γκριμάτσα αηδίας μόλις μύρισε τις κάλτσες σας; Μήπως έμεινε με το στόμα ανοιχτό, με ένα βλέμμα απορίας να πλανιέται στο άπειρο, δείχνοντας έτοιμη να φταρνιστεί;

Κι όμως, δε φταίει η  μυρωδιά των ποδιών σας!

Αυτή η γκριμάτσα λέγεται αντίδραση Φλέμεν (Flehmen Response) και έχει να κάνει με τη βαθύτερη εξερεύνηση του περιβάλλοντος μέσω μιας …έκτης αίσθησης, που συνδυάζει όσφρηση και γεύση ταυτόχρονα.

Κατά το φαινόμενο αυτό, η γάτα ανασηκώνει το πάνω χείλος της και με αυτή την κίνηση ανοίγει δύο μικρούς αγωγούς, γνωστούς ως νασοπαλατινικά κανάλια, που βρίσκονται στο πάνω μέρος του στόματός της. Αυτοί οι αγωγοί ενώνονται με το όργανο του Jacobson, ένα βοηθητικό οσφρητικό κέντρο, που με τη σειρά του συνδέεται με τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Έτσι, η γάτα σας λαμβάνει περισσότερες και πιο ακριβείς πληροφορίες για το περιβάλλον της, μέσω του στόματός της.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι αρσενικές γάτες εμφανίζουν πιο συχνά το φαινόμενο αυτό απ’ ότι οι θηλυκές, πράγμα που έχει να κάνει με τα αναπαραγωγικά τους ένστικτα. Είναι γνωστό πως τα ζώα αφήνουν μηνύματα μέσω των ορμονών τους και των περιττωμάτων τους. Για παράδειγμα, όταν μια γάτα τρίβεται σε ένα αντικείμενο ή ουρεί σε μια περιοχή, αφήνει την οσφρητική ταυτότητά της. Έτσι, οι άλλες γάτες πληροφορούνται για το αν υπάρχει άλλη γάτα τριγύρω, καθώς και αν πρόκειται περί διαθέσιμου θηλυκού ή αρσενικού ανταγωνιστή.

Η αντίδραση Φλέμεν δεν παρατηρείται μόνο στις γάτες, αλλά και στα άγρια αιλουροειδή, στα άλογα, τις αγελάδες, τα πρόβατα, τους βίσωνες, τις καμηλοπαρδάλεις, τα πάντα, τα λάμα, τους ιπποπόταμους, τους ρινόκερους και άλλα θηλαστικά (όχι όμως στους σκύλους). Οι ιπποπόταμοι δε την εφαρμόζουν και υποβρυχίως!

Αν, λοιπόν, δείτε τη γάτα σας να μυρίζει με τέτοιο τρόπο τις κάλτσες σας και τα εσώρουχά σας, δεν αηδιάζει! Απλά θέλει να απολαύσει τις ορμόνες σας!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:48