search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:09
MENU CLOSE

Όμιλος Ξυνή: Στο αρχείο η υπόθεση για πλαστή ενημερότητα του ΙΕΚ – Οφειλές 10 εκατ ευρώ στο ΙΚΑ

28.01.2020 11:31
ΞΥΝΗ κατάληξη με εκφοβισμό δημοσίων υπαλλήλων - Media

 

Στο αρχείο, με μυστηριώδη τρόπο, βρέθηκε η έγκληση που είχε καταθέσει πριν από σχεδόν 10 χρόνια η διοίκηση του ΙΚΑ ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά εξαιτίας της πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ”RealNews”, στην Ελλάδα της μετα-κρίσης πολλά από τα τραύματα της παθογόνου λειτουργίας του κράτους φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν επουλωθεί. Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί η κατάληξη μιας υπόθεσης που εγείρει τεράστια ερωτήματα για τις ευθύνες κρατικών λειτουργών, οι οποίοι αποφάσισαν ότι η έγκληση -μετά από διαπιστωθείσα καραμπινάτη παρανομία μεγάλης και γνωστής επιχείρησης-έπρεπε να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων;

Συγκεκριμένα, στις 20/9/2010 η τότε διοίκηση του ΙΚΑ κατέθεσε ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά την υπ’ αρ. πρωτ. 4609 έγκληση κατά της εταιρείας με την επωνυμία «Ιδιωτικά Ινστιτούτα ΕπαγγελματικήςΚατάρτισηςΤοπικό Ευ-
ρωπαϊκό Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΙΕΚ ΞΥΝΗ», συμφερόντων Σοφοκλή Ξυνή.Το τότε IΚΑ, νυν ΕΦΚΑ, κατέφυγε στην έγκληση, αφού διαπιστώθηκε ότι η εκδοθείσα από το
ΙΚΑ βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας με αρ. πρωτ. 6321/25-5-09 για την επιχείρηση με την επωνυμία «Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Τοπικό Ευρωπαϊκό Α.Ε.» με δ.τ. «ΙΕΚ ΞΥΝΗ» ήταν πλαστή!

Ζημιά

Υπάλληλοι-«φαντάσματα» υπέγραψαν την πλαστή ενημερότητα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, για διεκδίκηση τραπεζικού δανεισμού, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς και συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης, είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο, αδειοδότηση αρμόδιου υπουργείου, καθώς και για άλλες παρεμφερείς συναλλαγές με το Δημόσιο ή τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Αρχές υποπτεύθηκαν το προφανές, ότι δηλαδή όλα τα παραπάνω είχαν έναν και μοναδικό σκοπό: την εξαπάτηση του ΙΚΑ και τον προσπορισμό κερδών από την πλευρά Ξυνή.

Οπως ρητά αναφέρεται -εκτός των άλλων- στην έγκληση: «…Από την αξιόποινη πράξη της έκδοσηςτης εν λόγω πλαστής βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας, το Ιδρυμα υπέστη ηθική βλάβη, της οποίας δικαιούμαστε την αποκατάσταση, καθώς θίγεται η αξιοπιστία του και η ικανότητά του να διασφαλίσει την καταβολή των οφειλό- μενων ασφαλιστικών εισφορών, από τους έχοντες σχετι­κή υποχρέωση, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανά­γκη ικανοποίησης του προβλεπόμενου από το Σύνταγμα δημόσιου σκοπού της παροχής κοινωνικής ασφάλισης».

Φτάνοντας στο σήμερα, δέκα χρόνια μετά την κατά­θεση της έγκλησης ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, έχοντας γίνει η όλη η υπόθεση «μπα­λάκι» μεταξύ Πειραιά και Αθήνας, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο! Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς: «Για­τί άραγε;». Και τα αμέσως επόμενα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν είναι τα εξής: Προσκλήθηκαν να δώ­σουν κατάθεση οι αρμόδιοι υπάλληλοι ή όχι; Ζητήθηκαν έγγραφα που έχουν σχέση με την υπόθεση ή όχι;

Πολλά λέγονται από υπηρεσιακούς παράγοντες, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, για τον ρόλο της προηγούμενης διοίκη­σης του ΙΚΑ σε αυτήν την υπόθεση. Να φανταστείτε ότι η Νομι­κή Υπηρεσία, η Διεύθυνση Εσόδων του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) και το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) δεν είχαν ιδέα για την υπόθεση αυτή.

Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη εταιρεία «Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Τοπικό Ευρωπαϊκό Α.Ε.» εξακολου­θεί να οφείλει στο ΙΚΑ γύρω στα 4 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Ξυνή δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργη­μάτων Αθηνών και για άλλη σοβαρή υπόθεση στο τέλος του μή­να όπου το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) έχει υποστεί οικονομική βλάβη από την αξιόποινη συμπεριφορά της οικογένειας Ξυνή. Και, «ω του θαύ­ματος», γίνεται μεγάλη δικαστική προσπάθεια να μη συμμετέχει στη δίκη. Τι συμβαίνει; Υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο, εξαιρέ­σεις «συζητούνται», μήπως κάποιοι επιδιώκουν να τύχει διαφο­ρετικής μεταχείρισης ο κύριος Ξυνής σε σχέση με άλλους οφειλέ­τες; Είναι δεδομένο ότι η πολυετής κρίση πλήγωσε πολλές επιχει­ρήσεις, οι οποίες χρεώθηκαν και επιχειρούν να ρυθμίσουν όσα χρωστούν. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση πώς μπορούν να δικαιολογηθούν οι πλαστές ενημερότητες; Αξίζει να αναφέρου­με πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες του Ομίλου Ξυ­νή οφείλουν στο ΙΚΑ πάνω από 10 εκατομμύ­ρια ευρώ. Πρόκειται για ένα πλέγμα περίπου 20 εταιρειών, για τις οποίες το ΙΚΑ έχει εκδώσει αποφάσεις συνυπευθυνότητας έτσι ώστε, όταν η οικογένεια Ξυνή δημιουργεί νέες εταιρείες με σκοπό να συνεχίσει το «σύνηθες» έργο της, δη­λαδή να προσπαθεί να μεταφέρει τις οφειλές εις το διηνεκές, η ευθύνη να επιβαρύνει όλες αυτές τις εταιρείες (όχι μόνο τις νέες) αλλά και τους εκ­προσώπους τους. Να γιατί η διοίκηση του ΕΦ­ΚΑ πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσε­ων.

Με τα επιχειρήματα που έχει από τις διαπι­στωμένες παράνομες πράξεις εις βάρος της από τις επιχειρήσεις συμφερόντων Ξυνή, θα εισακουστεί και θα αντικρούσει αυτή την προσπά­θεια των εναγομένων να αποβληθεί από τη δί­κη, γιατί είναι ο μόνος φορέας -μαζί με το Δημό­σιο (υπουργείο Οικονομικών)- που έχει υποχρέ­ωση να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κρά­τους, του ασφαλιστικού φορέα και κατ’ επέκτα­ση του κοινωνικού συνόλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:08