search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:53
MENU CLOSE

Νέος κορονοϊός: Πυρετώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση του εμβολίου – Τι έχουν πετύχει Κίνα, Ρωσία και Αυστραλία

29.01.2020 10:09
Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες αναζητούν το εμβόλιο με τη βοήθεια video game - Media

 

Ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κορονοϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου, καθώς ήδη τα θύματα έχουν ανέλθει σε 132 και τα κρούσματα έχουν προσεγγίσει τα 6.000. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.

“Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του παζλ με το οποίο συμβάλαμε”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου αυτού Μάικ Κάτον σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην μάχη κατά του νέου ιού.

Ο νέος κορονοϊός ξέσπασε στην πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019. Μολονότι η Κίνα έχει προχωρήσει έκτοτε στον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας Χουμπέι, στην οποία βρίσκεται η Ουχάν και η οποία έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ιταλία, ο νέος κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες από τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ.

Εργαστήριο στην Κίνα έχει ήδη επιτύχει την καλλιέργεια του ιού, αλλά έχει μοιραστεί μόνον την γονιδιακή αλληλουχία του με τη Ρωσία, όχι το ίδιο το δείγμα, μετέδωσε το δίκτυο Australian Broadcasting Corp.

Η Ρέινα Μακεντάιρ, η οποία διαχειρίζεται το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βιοασφάλειας του Ινστιτούτου Κέρμπι, δήλωσε ότι η καλλιέργεια και η ανταλλαγή του δείγματος του νέου κοροναϊού θα επισπεύσει τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, καθώς θα καταστεί δυνατή η δοκιμή φαρμάκων σε ζώα.

“Περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργήσουν τον ιό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία για να φτιάξουν φάρμακα, εμβόλια και να προσδιορίσουν καλύτερα την φύση του ιού και της μετάδοσής του”, δήλωσε η Μακεντάιρ τηλεφωνικώς στο Reuters.

Το δείγμα αυτό, που καλλιέργησαν στην Αυστραλία, μπορεί εκτός από την συμβολή του στην δημιουργία εμβολίου να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μιας εξέτασης αντισωμάτων, η οποία θα επιτρέψει τον εντοπισμό του ιού σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ντόχερτι.

“Το να έχουμε τον πραγματικό ιό σημαίνει ότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε πραγματικά την εγκυρότητα και να επαληθεύσουμε όλες τις μεθόδους εξέτασης”, σημείωσε παράλληλα ο Τζούλιαν Ντρους, επικεφαλής του εργαστηρίου ταυτοποίησης ιών του ινστιτούτου.

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε χθες σε 132, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 5.974. Ο ιός εξαπλώνεται με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και η περίοδος επώασής του υπολογίζεται σε έως και 14 ημέρες.

Το Ινστιτούτο Πίτερ Ντόχερτι αποτελεί κοινό εγχείρημα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Βασιλικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης. Το Ινστιτούτο Κέρμπι συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Δωρεάν πρόσβαση σε επιστημονική βάση δεδομένων στην Κίνα

Μια σημαντική επιστημονική βάση δεδομένων, την οποία διαχειρίζεται το πανεπιστήμιο της Κίνας Tsinghua, προχώρησε στην δωρεάν διάθεση του περιεχομένου της αρχής γενομένης από σήμερα προκειμένου να βοηθήσει τους ερευνητές να εργάζονται από το σπίτι τους έπειτα από την εμφάνιση του νέου κοροναϊού στην πόλη της κεντρικής Κίνας Ουχάν και την ραγδαία εξάπλωσή του ανά τον κόσμο.

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία αυξήθηκε ραγδαία στους 132 με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται και στην Μέση Ανατολή καθώς αυξάνεται η ανησυχία μετά την ανακοίνωση των κινεζικών υγειονομικών αρχών ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά 1.459 και έχει φθάσει στα 5.974.

Το Εθνικό Κινεζικό Σχέδιο Υποδομής της Γνώσης, όπως ονομάζεται η βάση δεδομένων, ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους χρήστες σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ερευνητές να μοιράζονται πληροφορίες.

“Σε εξαιρετικές συνθήκες δεσμευόμαστε ότι οι πηγές και οι υπηρεσίες θα είναι πάντα στη διάθεσή σας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σήμερα η λέξη κοροναϊός ήταν εκείνη με τις περισσότερες αναζητήσεις στη βάση δεδομένων, η οποία αριθμεί περισσότερους από 120 εκατομμύρια χρήστες που κατά τον περασμένο χρόνο κατέβασαν 2,3 δισεκατομμύρια επιστημονικές εκθέσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:53