search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:29
MENU CLOSE

Η Γαλλία «ακριβαίνει» τις απολύσεις εργαζομένων

07.06.2012 15:42
Η Γαλλία «ακριβαίνει» τις απολύσεις εργαζομένων - Media

Νέες αλλαγές προωθεί η γαλλική κυβέρνηση με στόχο να «ακριβύνει» τις απολύσεις των εργαζομένων αφού η ανεργία έσπασε το φράγμα του 10% και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των 13ων τελευταίων χρόνων.

Νέες αλλαγές προωθεί η γαλλική κυβέρνηση με στόχο να «ακριβύνει» τις απολύσεις των εργαζομένων αφού η ανεργία έσπασε το φράγμα του 10% και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των 13ων τελευταίων χρόνων.

Τις σχετικές μεταρρυθμίσεις προανήγγειλε ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν και έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση για μερική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 60 χρόνια.

Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι απαιτείται επειγόντως η λήψη μέτρων κατά της ανεργίας. Πρόσθεσε όμως ότι το «επειγόντως» είναι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Η κεντρική ιδέα είναι να γίνουν οι απολύσεις τόσο ακριβές για τις επιχειρήσεις ώστε να μην είναι συμφέρουσες. (…) Δεν είναι θέμα επιβολής κυρώσεων, αλλά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν ικανή αποζημίωση»» δήλωσε.

Αν και με τον τρόπο αυτό δίνεται ο επαρκής χρόνος στις επιχειρήσεις να κάνουν και νέες απολύσεις, η πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις προθέσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου μελετάται η διευκόλυνση της μείωσης των θέσεων εργασίας, όπως έγινε και στην Ελλάδα με τις γνωστές επιπτώσεις.

Ο Μισέλ Σαπέν, πρώην υπουργός Οικονομικών και επί σειρά ετών φίλος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη την ώρα που ορισμένες εταιρείες απολύουν υπαλλήλους μόνο και μόνο για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να ενισχύσουν τα μερίσματα των μετόχων τους.

Ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούργκ μελετά επίσης νομοθεσία που θα υποχρεώσει τις εταιρίες να πωλούν βιομηχανικές μονάδες από τις οποίες θέλουν να απαλλαγούν σε τιμές αγοράς για να αποφύγουν το κλείσιμό τους και τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Ας σημειωθεί πάντως πως οι προθέσεις αυτές εκφράζονται λίγο πριν τις εκλογές της 10ης και 17ης Ιουνίου .

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η γαλλική αριστερά αναμένεται να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω Βουλή, παρότι οι σοσιαλιστές ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεργαστούν με μικρότερα αριστερά κόμματα για να κυβερνήσουν, όπως προκύπτει από χθεσινές δημοσκοπήσεις.

Με την Γερουσία να βρίσκεται ήδη στα χέρια της αριστεράς, μια πλειοψηφία και στην κάτω Βουλή θα σήμαινε έλεγχο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την αποφυγή μιας προβληματικής “συγκατοίκησης” με τους συντηρητικούς του UMP.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:29