search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:47
MENU CLOSE

Εμπορικά καταστήματα: Επιστρέφει ο «αέρας» στις καλές πιάτσες- Ισχυρή άνοδος στα ενοίκια

29.01.2020 13:42
Εμπορικά καταστήματα: Επιστρέφει ο «αέρας» στις καλές πιάτσες- Ισχυρή άνοδος στα ενοίκια - Media

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για να αποφευχθεί μια ακόμη φούσκα στα ενοίκια κρούουν οι φορείς της αγοράς.

Σε δυσθεώρητα επίπεδα οδεύουν τα ενοίκια καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ στα πιο εμπορικά σημεία του κέντρου ο «αέρας» όχι μόνο έχει επιστρέψει αλλά πλησιάζει τα προ κρίσης επίπεδα. Για υπερβολικές προσδοκίες που δεν επιβεβαιώνονται από την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών κάνουν λόγο φορείς της αγοράς και προειδοποιούν πως η αγορά δεν αντέχει μια νέα φούσκα μισθωμάτων.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσαν το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφουνης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς. Μιλώντας στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο κ. Καφούνης αναφέρθηκε στις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται στους ιδιοκτήτες ακινήτων και δήλωσε πώς η πραγματική κατάσταση που επικρατεί αυτή την χρονική στιγμή στην αγορά, δεν δικαιολογεί υπερβολικές αυξήσεις στην ανανέωση παλαιών μισθώσεων, ούτε συμφωνίες με υψηλά τιμήματα για τις νέες μισθώσεις.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών από κοινού με τον κ. Παραδιά, συμβούλεψαν τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων να μην παρασύρονται από τις «σειρήνες τις αγοράς», αναζητώντας ενοίκια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και παρότρυναν τους επιχειρηματίες, να μη προβαίνουν σε νέες μισθώσεις με υψηλά ενοίκια, που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

«Η εμπειρία των δέκα ετών της οικονομικής κρίσης μας έχει κάνει σοφότερους και θα ενώσουμε δυνάμεις για να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ξανά φούσκα στις επαγγελματικές μισθώσεις», είπαν οι κ. Παραδιάς και Καφούνης.

Η κατάσταση στην Αττική και ο «αέρας»

 

Στον ακριβότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, ο «αέρας» κόπασε μόνο για περίπου τέσσερα χρόνια δηλαδή από το 2012 έως και το 2016. Πριν από την κρίση ο «αέρας» που έδιναν οι ενδιαφερόμενοι για την Ερμού κυμαινόταν μεταξύ 7.000 και 14.000 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Κηφισιά, Κολωνάκι και Γλυφάδα, το ύψος του «αέρα» ξεκινούσε από τα 5.000 ευρώ/τ.μ. και μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 10.000 ευρώ/τ.μ.

Όπως αναφέρει το insider.gr το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει να εμφανίζεται και πάλι ξεκινώντας από τη Ερμού και το Κολωνάκι με τον αέρα να ξεπερνά σε περιπτώσεις και τα 1.000 ευρώ/τ.μ. «Οι τιμές μίσθωσης των εμπορικών καταστημάτων επιστρέφουν στις τιμές προ κρίσης, ενώ η ζήτηση καταγράφεται αυξητική για τα ελάχιστα καλά μαγαζιά. Ταυτόχρονα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχε επιστρέψει ο γνωστός ‘’αέρας‘’ κυρίως στην Ερμού και στον εμπορικότερο δρόμο της συμπρωτεύουσας την Τσιμισκή» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Μεσιτών E-Real Estates Θέμης Μπάκας .

Κάπως έτσι τα ενοίκια στην Ερμού έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 με την τιμή ανά τετραγωνικό για κατάστημα υψηλής προβολής να διαμορφώνεται στα 220 με 270 ευρώ τον μήνα, όταν το 2013 είχε πέσει ακόμη και στα 100 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα και στην Βουκουρεστίου όπου το μέσο ενοίκιο για ένα κατάστημα υψηλής προβολής να διαμορφώνεται στα 200/τμ, όσο δηλαδή ήταν και το 2009. Στην οδό Αγγέλου Μεταξά στη Γλυφάδα τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 75-115 ευρώ/τμ/μήνα, ενώ το 2009 έφταναν και τα 260 ευρώ/τμ. Στην Κηφισιά τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 80-110 ευρώ/τμ από 180-240 ευρώ/τμ το 2009.

Η εικόνα αλλάζει και στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές μίσθωσης στη Τσιμισκή, τον εμπορικότερο δρόμο της πόλης έχουν αυξηθεί αγγίζοντας και τα 140 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας σε πολλά γραφεία υπάρχει λίστα αναμονής ενδιαφερομένων σε περίπτωση που ξενοικιαστεί κάποιο κατάστημα. Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως η εικόνα βελτιώνεται μόνο στους βασικούς εμπορικούς δρόμους, οι δευτερεύοντες εμπορικοί δρόμοι που κάποτε έσφυζαν από ζωή έχουν ακόμη πολλά κλειστά καταστήματα.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:46