search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:10
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Λάιτ» και κατόπιν εορτής oι αποστάσεις από ΗΠΑ και τη συμφωνία για τις βάσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2110
30-1-2020
30.01.2020 04:00
syr-1.jpg

 

«Παρών» αναμένεται να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αποψινή ψηφοφορία στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο που επικυρώνει τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις. 
Πολύς λόγος έχει γίνει για τη στάση που τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ήταν αυτό που επί διακυβέρνησής του όχι μόνο έδωσε νέα ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά ξεκίνησε (στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου με αφετηρία το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017) τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που προβλέπει την επέκταση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας, καθώς και τη λειτουργία των βάσεων σε Λάρισα, Μαγνησία και Αλεξανδρούπολη. 
Σημειώνεται ότι η λειτουργία των βάσεων είχε ήδη ξεκινήσει ακόμη και πριν από το ταξίδι του πρώην πρωθυπουργού και σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ουάσιγκτον. 

Αν τότε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεωρήσει ότι έλαβε επαρκή ανταλλάγματα για να προχωρήσει στην προετοιμασία αυτής της συμφωνίας, την οποία τελικώς υπέγραψε και επικυρώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σήμερα, από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναθεωρεί τη στάση της υπό το πρίσμα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μεταβάλλοντας τη στρατηγική του, στρέφεται προς την Τουρκία, αποφεύγοντας να δώσει ξεκάθαρη στήριξη στα ελληνικά συμφέροντα. 
Σήμερα, λοιπόν, προβάλλει το επιχείρημα ότι η χώρα είναι εκτεθειμένη από τη στρατηγική της κυβέρνησης, δηλαδή αυτή του «προβλέψιμου» και δεδομένου εταίρου, και πως η ψήφιση της συμφωνίας θα έπρεπε να ανασταλεί μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη αμερικανική στήριξη των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Εν ολίγοις, δεν προβαίνει σε κάποια αντιαμερικανική στροφή, αλλά διεκδικεί από την κυβέρνηση μια πιο «υπεύθυνη» για τα ελληνικά συμφέροντα στάση. Κοινώς, επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπεύθυνος και με «πατριωτικά» αντανακλαστικά πολιτικός παίκτης. Δυο μέρες πριν από την ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον Πύργο Ηλείας, επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν οι σύμμαχοι να παίρνουν μόνο και όχι να δίνουν και απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα «να σφυρίζουν κλέφτικα».

Ωστόσο:
– Τα παραπάνω λειτουργούν ως έμμεση παραδοχή ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξαν στέρεα και κατοχυρωμένα ανταλλάγματα, με διάρκεια δηλαδή στο χρόνο. Βασίστηκε άραγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ σε προφορικές διαβεβαιώσεις και στο θετικό κλίμα της στιγμής;
– Από τότε ήταν σαφής η αμερικανική προτροπή «βρείτε τα», που δηλώνει ίσες αποστάσεις και απροθυμία για παρέμβαση σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Πολύ γλαφυρή ως προς αυτό ήταν για παράδειγμα η συνέντευξη του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ακριβώς δυο χρόνια πριν από τη σημερινή ψηφοφορία (στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη) και τρεις μήνες μετά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ. Εκεί ο Αμερικανός πρέσβης, διαβεβαιώνει μεν ότι είναι καθαρή η θέση των ΗΠΑ «για τα θέματα της ελληνικής κυριαρχίας και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό». Εν τούτοις ρίχνει όλο το βάρος – εκπέμποντας ικανοποίηση και ενθάρρυνση – στη θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα, ειδικά σε μια στιγμή έντασης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο, υπονοώντας ότι είναι καλό να μη συμβεί. «Το μήνυμά μας έχει υπάρξει σαφές: Πιστεύουμε ότι οι δυο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, πρέπει να είναι σε θέση να βρουν μια λύση σε αυτά τα θέματα, που δεν θα περιλαμβάνει τα F-16 να “σκίζουν τους αιθέρες” πάνω από τη χερσόνησο του Πηλίου κάθε μέρα» ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Η συνειδητοποίηση της αμερικανικής στάσης ήρθε μάλλον όψιμα, και σε κάθε περίπτωση εκδηλώθηκε μετά τη σύναψη του τουρκολιβυκού συμφώνου (τέλη Νοεμβρίου), οπότε πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων και η προηγούμενη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ «ανακάλυψε» τον «αναθεωρητισμό» της Τουρκίας, εκεί που λίγους μήνες πριν επέμενε να καθησυχάζει το εσωτερικό ότι ο Ερντογάν «εξάγει» στο Αιγαίο και την Κύπρο τις εσωτερικές πολιτικές κρίσεις και την πίεση από το συριακό. Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώσεις Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων και εν γένει η τουρκική προκλητικότητα εκλαμβάνονταν ως «μπλόφα» ή ως κινήσεις που δεν τις εννοούν οι γείτονες, με στόχευση κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριό τους. Επομένως είναι ένα ερώτημα αν (και ) ο ΣΥΡΙΖΑ διάβασε λάθος τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και εφησυχάστηκε όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και την ανατολική Μεσόγειο.

Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ εκ τους ασφαλούς και κατόπιν εορτής παίρνει αποστάσεις «ασφαλείας» από τη συμφωνία που ο ίδιος δρομολόγησε, σε μια στιγμή που δεν διακυβεύεται ουσιαστικά η υλοποίησή της – αντιθέτως τρέχει κανονικότατα. Εξάλλου και ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την αναβολή της ψήφισης εν είδει «διαπραγματευτικού όπλου», δεν διεκδικεί και την αναστολή της λειτουργίας των βάσεων. Από την άλλη δεν είναι σαφές πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την αποτελεσματικότητα αυτού του «όπλου», ποια πίεση δηλαδή μπορεί να εκπορεύεται από την αναβολή της ψήφισης μιας συμφωνίας που ήδη υλοποιείται.

Από την άλλη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ιδωθεί και ως μια ανώδυνη ρελάνς απέναντι στον Μητσοτάκη και τη στάση που είχε κρατήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη ρητορική ότι δεν θα λειτουργήσει όπως ο σημερινός πρωθυπουργός όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση σπεκουλάροντας πάνω σε ένα κρίσιμο θέμα, το εν λόγω νομοσχέδιο δίνει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση χωρίς να διακυβεύεται η στρατηγική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την οποία κατά τα λοιπά στηρίζει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:09