search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:09
MENU CLOSE

Αποκούμπι στον Μακρόν – Στήριξη από τη Γαλλία αναζήτησε ο Μητσοτάκης εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2110
30-1-2020
30.01.2020 04:00
aus.jpg

 

Χείρα βοηθείας – μετά την ψυχρολουσία της Ουάσιγκτον – έψαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι για τα εθνικά θέματα σε μια περίοδο που οι διαρκώς εντεινόμενες πιέσεις της Τουρκίας, η οποία ανοίγει όλη τη βεντάλια των απαιτήσεών της έναντι της Ελλάδας, και η «χλιαρή» στήριξη που παρέχουν οι Ευρωπαίοι στην Αθήνα δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για την κυβέρνηση. 

Ο Μητσοτάκης στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να βρει έναν σύμμαχο, ο οποίος θα παράσχει σαφή και χωρίς υποσημειώσεις στήριξη στις ελληνικές θέσεις και ταυτόχρονα έναν μοχλό πίεσης προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι οποίοι αρκούνται σε λεκτικά πυροτεχνήματα κάθε φορά που η Τουρκία ξεδιπλώνει άλλη μια πτυχή των, εν πολλοίς, υπερβολικών αιτημάτων της. 
«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα» σημείωσε ο Μακρόν, ενώ είπε ότι μιλήσανε με τον Μητσοτάκη για το κομμάτι της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι «μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων». 
Ο Μακρόν δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Για πλούσια ατζέντα συζητήσεων με τον Γάλλο Πρόεδρο μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη και κοινό βηματισμό. «Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τόσο στις θάλασσες της Κύπρου όσο και σε σχέση με το απολύτως άκυρο έγγραφο το οποίο συνυπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης» είπε ο Μητσοτάκης. 

Και πρόσθεσε για το ίδιο ζήτημα πως «οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ένα μνημόνιο άκυρο, το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και με τη συνδρομή της Γαλλίας στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής. Είναι, επίσης, η άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν του συνόλου του αραβικού κόσμου και της Ρωσίας». 
Καταλήγοντας ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα καθώς δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτόν τον δρόμο εμμένει η Ελλάδα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της. Και στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. Και χαίρεται που θα έχει συνεργασία μαζί τους». 

Νομοθετική παρέμβαση
Την ίδια ώρα που ο Μητσοτάκης περνούσε το κατώφλι του Ελιζέ για τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Βουλή παιζόταν το ντέρμπι για το ελληνικό ποδόσφαιρο με την κρίσιμη ψηφοφορία για την κυβερνητική τροπολογία με την οποία… διαγράφεται πλέον η ποινή του υποβιβασμού και φέρνει ποινές αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών στις περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας και παράτυπων μεταβολών στα μετοχολόγια των Ανώνυμων Αθλητικών Εταιρειών. 
Ένα ντέρμπι το οποίο προκάλεσε τεράστιες αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Ν.Δ., οδήγησε στον αποκεφαλισμό ενός ευρωβουλευτή του κόμματος και επέτρεψε στην αντιπολίτευση να ασκήσει πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για αντιθεσμική συμπεριφορά και φαβοριτισμό προς μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά έφερε και την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την Ολομέλεια την ώρα της ψηφοφορίας. 

Απουσία Σαμαρά
Έτσι λοιπόν μια ακόμα παρενέργεια με αγνώστου ακόμα μεγέθους συνέπειες από την εσπευσμένη εισαγωγή στη Βουλή της τροπολογίας για το ποδόσφαιρο έχει ως πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήταν απών από την κρίσιμη ψηφοφορία. Μια ψηφοφορία για την οποία υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου είχε θέσει, άτυπα, ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. 
Ο Σαμαράς είχε απουσιάσει και από την ψηφοφορία για την εκλογή, την περασμένη εβδομάδα, της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο στην περίπτωση εκείνη η απουσία του ήταν δικαιολογημένη, καθώς έλειπε σε προγραμματισμένο από καιρό οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ. 

Τότε είχε στείλει επιστολή προς το προεδρείο της Βουλής στην οποία εξέφραζε την πρόθεσή του να στηρίξει την επιλογή του κόμματός του. Βέβαια εντύπωση και συζητήσεις είχε προκαλέσει και σε εκείνη την περίπτωση η άρνησή του να αναφέρει με το όνομά της την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά έστω και έτσι η δικαιολογία υπήρχε. 
«Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Σταύρο Καλαφάτη και τον ενημέρωσε για τους λόγους της απουσίας του από τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Βουλή. Οι λόγοι της απουσίας του ήταν προσωπικοί» ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές για την απουσία Σαμαρά από την Ολομέλεια την ώρα της ψηφοφορίας. 

Για την ώρα φαίνεται λοιπόν ότι δόθηκαν οι απαιτούμενες εξηγήσεις, ωστόσο σε βάθος χρόνου θα φανεί αν ήταν αυτές ειλικρινείς αλλά και για την κυβέρνηση αν εντέλει θα θεωρηθεί το θέμα λήξαν με τον πρώην πρωθυπουργό. Σε βάθος χρόνου, επίσης, θα φανεί και η γενικότερη στάση των βουλευτών που θεωρούνται «ύποπτοι» για ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τις ομάδες. 

Άνω – κάτω η Ν.Δ. 
Την κρίση πυροδότησε απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία διαπίστωσε σοβαρές παρατυπίες στις σχέσεις μεταξύ των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, παρατυπίες που βάσει του νομικού πλαισίου οδηγούσαν στον υποβιβασμό των δύο αυτών ομάδων. 
Η απόφαση αυτή καθ’ αυτή δημιουργούσε εκρηκτικό σκηνικό στο πρωτάθλημα, ωστόσο – ως μη όφειλε – ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για την απόφαση με παρέμβασή του έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς είπε μεταξύ άλλων, με ανάρτησή του στα social media, ότι «δεν μπορεί να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση». 

Το τι επακολούθησε θα μπορούσε να περιγραφεί με όρους… πολεμικών ανταποκριτών για το κλίμα που επικρατούσε τόσο στα ποδοσφαιρικά στρατόπεδα όσο όμως και στο εσωτερικό του «γαλάζιου» κυβερνητικού στρατοπέδου. 
Τα πράγματα πήραν ακόμη πιο δραματική τροπή όταν ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των θέσεων του Δικεφάλου του Βορρά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και ανεξαρτητοποίησής του. 

Την ίδια ώρα ο Κώστας Κουκοδήμος, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και νυν δήμαρχος Κατερίνης, έστελνε, μέσω Facebook, ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του ΠΑΟΚ χαρακτηρίζοντας τον Αυγενάκη «πληγή για τον ελληνικό αθλητισμό» και προσθέτοντας ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού «είναι εντεταλμένος συμφερόντων και κάνει κακό στη Ν.Δ.», ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη, μάλλον ούτε από τους επιτελικούς του Μαξίμου, η αναφορά του στον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή. 
Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Κουκοδήμος αναφέρει τα εξής: «Τάσσομαι στο πλευρό του ΠΑΟΚ και ζητώ να μπει τέλος στη φαρσοκωμωδία με την απόφαση που προκαλεί οργή σε όλο τον φίλαθλο κόσμο. Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι ‘‘πληγή’’ για τον ελληνικό αθλητισμό. Είναι εντεταλμένος συμφερόντων και κάνει κακό στη Ν.Δ. Αυτοί που ‘‘μπήκαν από το παράθυρο’’ στη Ν.Δ. θα πρέπει να τεθούν εκτός κόμματος και να μην τους δοθεί ποτέ ξανά η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη δυναμική, τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια της παράταξης. Αρχές και αξίες που ενέπνευσε ο Εθνάρχης μας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η αξιοσύνη και κυρίως η σοβαρότητα πρέπει να επικρατήσουν στις τάξεις του αθλητισμού».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε σε δήλωσή του σχετικά με την απόφαση για τον ΠΑΟΚ: «Εύχομαι οι όποιες σκέψεις και μεθοδεύσεις που θα επιχειρήσουν να πλήξουν τον ΠΑΟΚ, αλλά και κάθε ομάδα της πόλης μου, να ακυρωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι τίτλοι κερδίζονται στο γήπεδο με αγωνιστική υπεροχή και αξία», κάνοντας λόγο για πλήγμα και κατά της πόλης του. 
«Με μεγάλη θλίψη και οργή βλέπουμε για μια ακόμη φορά το πρωτάθλημα να παίζεται εκτός γηπέδου. Παρ’ όλα αυτά ελπίζω στην ορθή κρίση των αρμόδιων οργάνων» ήταν η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. 
Μπροστά στον κίνδυνο το κόμμα να αρχίσει να μοιάζει με φτερό στον άνεμο το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά, ωστόσο η κίνησή του αυτή έμοιαζε εντελώς αυτοαναιρούμενη, καθώς την ίδια στιγμή που διέγραφε τον Θοδωρή Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της Ν.Δ., παράλληλα ανακοίνωνε ότι προχωρά σε αλλαγή του νόμου ώστε να μην υπάρξει υποβιβασμός του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, ουσιαστικά συντασσόμενο με τον ευρωβουλευτή που διέγραφε. 

«Με απόφαση του πρωθυπουργού αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφαση του πρωθυπουργού διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας, έπειτα από σχετική ερώτηση, ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού απολαύει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. 

«Υπεράνω ομάδων»
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση καλούνταν να αντιμετωπίσει τη σφοδρότατη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στα όσα καταλόγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωναν πως «οι μεν δεν θέλουν καμιά τιμωρία ακόμη και αν έχει διαπραχθεί παρανομία. Οι άλλοι θέλουν την καταστροφή των πρώτων με ποινές δυσανάλογες με τα παραπτώματά τους». 
Και περνώντας στην αντεπίθεση έστρεψαν τα βέλη τους κατά της Κουμουνδούρου σημειώνοντας πως «και ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιά του τέχνη κόσκινο, μιζάρει στον λαϊκισμό πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά τη στιγμή που ακόμη και οι ψηφοφόροι του τού γυρίζουν την πλάτη. Ας μας πει όμως καθαρά. Πρέπει να τιμωρείται όποιος παρανομεί ή να μένει στο απυρόβλητο; Η τιμωρία αυτή είναι ο υποβιβασμός; Ας αφήσει τα παραμύθια κι ας απαντήσει καθαρά». 

Και εξηγώντας το σκεπτικό της νομοθετικής παρέμβασης οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Εκφράζει το κοινό συμφέρον. Η επιλογή της είναι πολιτική και κοινωνική κι όχι οπαδική. Και δεν πρόκειται να κάνει πλάτες στην παρανομία, ούτε να επιτρέψει ανούσιους διχασμούς, τη στιγμή που η πατρίδα μας αφήνει πίσω της την κρίση και καλείται να αντιμετωπίσει εθνικούς κινδύνους. Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Κυρίως για τους πολίτες που δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνονται εργαλεία στις επιδιώξεις κανενός». 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:06