search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:37
MENU CLOSE

Και τώρα τι; – Eγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ

29.01.2020 18:19

 

Με συντριπτική πλειοψηφία 621 ψήφων υπέρ και 49 κατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε δεκτή την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου, ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Σε μια ιστορική όσο και συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση, οι υπέρ του Brexit ευρωβουλευτές τόνισαν πως το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει πίσω την εθνική του κυριαρχία, ενώ οι υπέρ του Remain συνάδελφοί τους επεσήμαναν σε κάθε τόνο ότι ελπίζουν κάποτε να έρθει η ώρα της επιστροφής.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση, σύμφωνα με την οποία η ενωμένη ευρώπη πάντα θα κρατά και θα τιμά τη φιλία που έχτισε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επικαλέστηκε τα λόγια της δολοφονηθείσας βουλευτή Τζο Κοξ που είχε πει ότι όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.

Ο συντονιστής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ σημείωσε ότι είναι λυπηρό να φεύγει από την ΕΕ μια χώρα που δύο φορές έδωσε το αίμα της για να απελευθερώσει την Ευρώπη. «Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι η Ένωση στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέψει θα είναι μια άλλη Ένωση. Μια Ένωση που θα πείσει όλους τους Βρετανούς, ακόμη και τους σκεπτικιστές, ότι το μέλλον τους είναι δικό μας μέλλον και ότι αυτό το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη».

Για στενάχωρη όσο και ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κάλεσε την Ευρώπη να μάθει από όσα οδήγησαν στο Brexit. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπενθύμισε τα λόγια του Ζαν Μονέ, ότι η Ευρώπη θα σφυρηλατηθεί μέσα από κρίσεις και θα είναι το αποτέλεσμα των λύσεων που θα προκύψουν από αυτές τις κρίσεις.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, η στιγμή κατά την οποία οι βουλευτές του κόμματος Brexit – υπό την καθοδήγηση του Νάιτζελ Φάρατζ – κούνησαν βρετανικές σημαίες εν είδει αποχαιρετισμού. Αντιδρώντας, η προεδρεύουσα του Κοινοβουλίου έκοψε το μικρόφωνο του Φάρατζ, λέγοντας ότι παραβίασε τον κανονισμό. Ο Φάρατζ, πάντως, νωρίτερα στην ομιλία του φρόντισε να προκαλέσει αίσθηση, λέγοντας ότι το 1534 ο βασιλιάς Ερρίκος 8ος «μας έβγαλε από την Εκκλησία της Ρώμης κι εμείς τώρα φεύγουμε από τη Συνθήκη της Ρώμης», εννοώντας την ιδρυτική συνθήκη της ΕΟΚ του 1957.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και σε μια πρωτοφανή στιγμή, οι ευρωβουλευτές εν χορώ αποχαιρέτησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, τραγουδώντας το Auld Lang Syne, ένα σκοτσέζικο παραδοσιακό τραγούδι με θέμα τον αποχαιρετισμό.

Και τώρα τι;

Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Συμφωνία Αποχώρησης υποβάλλεται στο Συμβούλιο, το οποίο καλείται να ψηφίσει κι αυτό υπέρ ή κατά. Παρ’ όλο που στην Ευρωβουλή αρκούσε η απλή πλειοψηφία, όπως προβλέπει το Άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, το Συμβούλιο χρειάζεται ειδική πλειοψηφία, η οποία καθορίζεται από το άρθρο 238 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ. Με άλλα λόγια, για να εγκριθεί από το Συμβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης χρειάζεται να ψηφίσουν υπέρ της 20 κράτη-μέλη που θα εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1973 και φεύγει 47 χρόνια μετά, στις 23:00 GMT της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2020 (01:00 ώρα Ελλάδας/Κύπρου). Οι ευρωβουλευτές του μέχρι εκείνη την ώρα θα πρέπει να έχουν αδειάσει τα γραφεία τους, αφού ουσιαστικά χάνουν τη δουλειά τους!

Όσον αφορά στον αριθμό των ευρωβουλευτών, αυτός θα μειωθεί από τους 751 στους 705.

Οι 46 από τις 73 έδρες που εκλέγει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωβουλή θα διατεθούν για μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες προορίζονται για ευρωβουλευτές, καθώς ενδεχομένως κάποιες να μην πληρωθούν με σκοπό το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Κοινοβοουλίου να μειωθεί. Εξάλλου, το άρθρο 14 της Συνθήκης της ΕΕ ορίζει τον μέγιστο αριθμό ευρωβουλευτών στους 750 + ο/η πρόεδρος.

Οι υπόλοιπες 26 έδρες θα ανακατανεμηθούν σε 14 υποεκπροσωπούμενα κράτη-μέλη βάσει της αρχής της φθίνουσας αναλογικότητας (τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη έχουν κατ’ αναλογία πληθυσμού λιγότερες έδρες από τα μικρότερα). Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν από πέντε έδρες σε Γαλλία και Ισπανία, από τρεις σε Ιταλία και Ολλανδία, δύο στην Ιρλανδία και από μία σε Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Σλοβακία, Κροατία, Εσθονία, Πολωνία και Ρουμανία.

Πηγή: Euronews

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:37