search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:15
MENU CLOSE

Oruc Reis: Πώς βρέθηκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Τι απαντά η Αθήνα

31.01.2020 13:59
Oruc Reis: Πώς βρέθηκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Τι απαντά η Αθήνα - Media

 

Απομακρύνθηκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρασύρθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως το περιστατικό δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ήδη το τουρκικό σκάφος έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο για να κατευθυνθεί στην περιοχή που βρισκόταν το τουρκικό σκάφος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκάφος βρέθηκε περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΓΕΕΘΑ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. 

Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις πηγές του ΓΕΕΘΑ. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στο θέμα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και σύνεση» και συνέδεσε το σημερινό γεγονός με την οξυμένη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών, ιδίως στο προσφυγικό-μεταναστευτικό «με τις ροές που έστειλε η Τουρκία το δεύτερο εξάμηνο του 2019». 

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, τονίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και, πλέον, αποκτούμε αρκετούς συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια, σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο είναι αρκετά έντονες», κατέληξε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μία λογική εξήγηση. Επειδή αυτό σέρνει καλώδια, η περιοχή στην οποία είχε βγάλει μία NAVTEX ήταν ανατολικότερα και ο καιρός αρκετά δυνατός, έχει μία δυσκολία στο να στρίψει και να αλλάξει πορεία. Ενδεχομένως λόγω καιρού να αναγκάστηκε να πήγε προς τα εκεί», δήλωσε στον Realfm 97, 8 ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού “Oruc Reis”, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:14