search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:27
MENU CLOSE

ΟΟΣΑ: Προχωρά η διαδικασία φορολόγησης των εταιριών τεχνολογίας – Με «αντίποινα» απειλούν οι ΗΠΑ

31.01.2020 15:50
ΟΟΣΑ: Προχωρά η διαδικασία φορολόγησης των εταιριών τεχνολογίας - Με «αντίποινα» απειλούν οι ΗΠΑ - Media
 
Οι χώρες του ΟΟΣΑ που εμπλέκονται στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για τη φορολόγηση στις εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών και τεχνολογίας αποφάσισαν να προχωρήσουν τη διαδικασία, αφήνοντας γι’ αργότερα ένα από τα ακανθώδη ζητήματα: τις αμερικανικές αξιώσεις, οι οποίες τροφοδοτούν πολλές ανησυχίες στα μέλη του.
 
«Χαιρετίζουμε την απόφαση των χωρών να προχωρήσουν τούτο το δύσκολο εγχείρημα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως οι σημαντικές διαφορές για το «χρη δραν» θα πρέπει να ξεπερασθούν εντός των προσεχών μηνών», τονίζει στην σημερινή του ανακοίνωση ο γγ του ΟΑΣΑ Άνχελ Γκουρία.
 
Μετά το πέρας της διήμερης συνόδου στο Παρίσι, τα 137 κράτη που συμμετέχουν στις συνομιλίες διένειμαν μία ανακοίνωση, στην οποία δηλώνουν την προσήλωσή τους στις προσπάθειες για να επιτευχθεί μια συμφωνία έως τα τέλη του έτους, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έθεσαν οι χώρες της G20 στον ΟΑΣΑ.
 
Μολαταύτα, στην τελική ανακοίνωση γίνεται παραδεκτό πως «πολλές χώρες» έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αξιώσεις που ήγειραν, μέσω της επιστολής που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στον Γκουρία και ζητεί να περιληφθεί ο ασαφής όρος safe harbour (ασφαλής λιμένας) για τις εταιρείες αυτές.
 
Μολονότι οι ΗΠΑ αρνούνται πως αυτό ισοδυναμεί με την εξασφάλιση εναλλακτικών και παρακαμπτηρίων για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες (Apple, Amazon, Facebook, Google), ώστε να μπορούν να αποφασίσουν εάν θα υπόκεινται στους όρους της συμφωνίας, πολλές χώρες εξακολουθούν να φοβούνται πως το νόημα είναι το ίδιο.
 
Μεταξύ αυτών και η Γαλλία, η οποία ήδη είχε διατρανώσει την αντίθεσή της, αλλά επίσης κι άλλες σημαντικές χώρες—όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ινδία και πολλά αφρικανικά κράτη.
 
Η αμερικανική αξίωση παραμένει μεν στο τραπέζι, όμως δεν πρόκειται να απασχολήσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σε άλλα ζητήματα, καθώς δεν αφορά παρά την ίδια την εφαρμογή της συμφωνίας. Συνεπώς, είναι δυνατόν τα υπόλοιπα κράτη να σκύψουν πάνω από την έννοια safe harbour μόλις στα τέλη του έτους—μία τακτική καθυστέρηση επιπλέον, καθώς θα επιτρέψει στους διαπραγματευτές να γνωρίζουν και την έκβαση των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.
 
Άρα είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί μία οριστική συμφωνία μέχρι την επόμενη σύνοδο των 137 τον Ιούλιο, στη Γερμανία.
 
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι οι μόνες που εγείρουν αυτές τις αξιώσεις, είναι δυνατόν να ανατρέψει την έκβαση των διαπραγματεύσεων, οδηγώντας τις επιμέρους χώρες να φορολογήσουν μονομερώς τις μεγάλες εταιρείες, όπως έπραξε η Γαλλία πέρυσι. «Πράγμα που ενδέχεται να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο», τονίζουν πηγές των διαπραγματεύσεων, εξυπονοώντας τα αντίποινα με τα οποία απείλησε η Ουάσιγκτον τη Γαλλία κι άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, ή η Ιταλία, που προσανατολίζονται να πράξουν το ίδιο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:26