search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:23
MENU CLOSE

Πρόγραμμα προστασίας από ιούς παρακολουθούσε τι… πορνό έβλεπαν οι χρήστες του

31.01.2020 16:31
Πρόγραμμα προστασίας από ιούς παρακολουθούσε τι... πορνό έβλεπαν οι χρήστες του - Media

 

Υποτίθεται ότι τα προγράμματα προστασίας από ψηφιακούς ιούς υπάρχουν για να προστατεύουν τους χρήστες από απειλές στο διαδίκτυο. Ωστόσο, φαίνεται ότι τουλάχιστον ένα από αυτά έκανε και… κατασκοπική δουλειά, παράλληλα με την «επίσημη» λειτουργία του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Yahoo!, το οποίο επικαλείται στοιχεία του Fox Business, το δημοφιλές πρόγραμμα προστασίας από ιούς, Avast, συγκέντρωνε προσωπικά δεδομένα των χρηστών του και μέσω θυγατρικής του τα πουλούσε σε άλλες εταιρείες.

Τα δεδομένα αυτά περιλάμβαναν σχεδόν όλες τις συνήθειες περιήγησης στο διαδίκτυο, αναζητήσεις, λέξεις-κλειδιά, ακόμα και τι… πορνό περιεχόμενο παρακολουθούσαν στο διαδίκτυο σε ιστοσελίδες όπως το YouPorn και το Pornhub.

Η Avast παραδέχθηκε την πρακτική συλλογής των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της, αλλά επισήμανε ότι σταμάτησε την πρακτική αυτή το 2019, όπως και την παροχή των δεδομένων αυτών στη θυγατρική της εταιρεία, καθώς και ότι τα δεδομένα αυτά ήταν ανώνυμα.

Ωστόσο, ειδικοί ασφαλείας του διαδικτύου επισήμαναν ότι ο όγκος και η λεπτομέρεια των δεδομένων που η εταιρεία συνέλλεγε και εν συνεχεία πούλαγε ήταν τόσο μεγάλος που επί της ουσίας θα μπορούσε να αποκαλύπτει ακόμα και την ταυτότητα των χρηστών.

Οι ίδιοι ειδικοί επισήμαναν ότι τα δεδομένα αυτά έφθαναν σε «επίπεδο μηχανής» με χρονοσφραγίδα, αν και η εταιρεία επιμένει ότι δεν κρατούσε δεδομένα όπως όνομα, e-mail ή λεπτομέρειες επικοινωνίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:22