search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:35
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Με συλλαλητήρια κορυφώνει τις κινητοποιήσεις απέναντι στη συμφωνία για τις βάσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2110
30-1-2020
01.02.2020 04:00
kke_3-1.jpg

 

Κορυφώθηκε την Πέμπτη η κινητοποίηση του ΚΚΕ ενάντια στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις που ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτήσει οι οργανώσεις του κόμματος σε συνεργασία με εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους κ.λπ. κάλεσαν σε συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα, ενώ συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα κ.α.).

Στις διεκδικήσεις που προβάλλει το ΚΚΕ περιλαμβάνονται η απόσυρση της συμφωνίας, το ξήλωμα της βάσης της Σούδας και των υπόλοιπων βάσεων, η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και η μη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε «ιμπεριαλιστικές» αποστολές στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Περισσός έχει σηκώσει τους τόνους για τη συμφωνία από τις αρχές του φθινοπώρου, εν όψει τότε της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας σε διμερές επίπεδο με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια (αρχές Οκτωβρίου).

Όλους τους τελευταίους μήνες το ΚΚΕ υπογραμμίζει τον επικίνδυνο ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή και τη χρεοκοπία της ελληνικής στρατηγικής, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες εναποθέτει τις ελπίδες της για στήριξη της Ελλάδας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα. Αλλά αντί για στήριξη λαμβάνει το πολύ δηλώσεις ίσων αποστάσεων.

Παράλληλα, αδιαλείπτως αναδεικνύει την πολιτική συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής παρά την εναλλαγή των κυβερνήσεων, εστιάζοντας ειδικότερα στον ρόλο που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια στην αναβάθμιση των σχέσεων με τον αμερικανικό παράγοντα και στην εν λόγω συμφωνία.

Με άλλα λόγια, πέρα από την τοποθέτηση με βάση την παραδοσιακή ανάλυση για τη γεωπολιτική ανακατωσούρα που συνεπάγεται η εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα όπου γης, το ΚΚΕ στοχεύει στο αριστερό ακροατήριο που εμφορείται ακόμη από αντιαμερικανικά αντανακλαστικά και επιχειρεί να καταδείξει τον συστημικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, που ταυτίζεται με τη Ν.Δ. όσον αφορά τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής.

Δημιουργία προηγούμενου μέσω του «Συνυποσχετικού»

Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνέντευξή του (News 247) για τα ζητήματα αυτά ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ερωτηθείς και για το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη έκανε λόγο για τη «νέα εκδοχή του εφησυχασμού, που καλλιεργούν τα κυβερνητικά κόμματα της αστικής τάξης, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛΛ». «Όσο ‘‘ξεθωριάζει’’ το πάγιο παραμύθι τους, ότι τάχα θα μας υπερασπιστούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., το Ισραήλ από την τουρκική επιθετικότητα, εφευρίσκουν νέα. Όμως, η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης έχει πολλές ‘‘παγίδες’’» προειδοποίησε. Παρέπεμψε δε στον ρόλο της Χάγης στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας προκειμένου να καταδείξει ότι δεν πρόκειται για αμερόληπτο δικαστήριο: «Μην ξεχνάμε την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τη νομιμοποίηση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου του Κοσόβου, που κινήθηκε σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Όλα αυτά σημαίνουν πως στο σημερινό διεθνές πλαίσιο, από το οποίο, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να αποκλίνουν ούτε οι αποφάσεις των διάφορων διεθνών δικαστηρίων, παρεμβάλλονται κάθε φορά μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, οι σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που προωθούν τις δικές τους επιδιώξεις και όχι το δίκιο των λαών». Και διερωτήθηκε με νόημα: «Τι θα προβλέπει το “Συνυποσχετικό” αν συμφωνηθεί; Θα καταγράφει τις θέσεις των δύο πλευρών και η τουρκική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:34