search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:59
MENU CLOSE

Εκτός υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Ενημέρωση Μητσοτάκη από Παναγιωτόπουλο και αρχηγό ΓΕΕΘΑ

31.01.2020 17:03
Εκτός υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Ενημέρωση Μητσοτάκη από Παναγιωτόπουλο και αρχηγό ΓΕΕΘΑ - Media

 

Για όλες τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας που βρέθηκε σχεδόν 60 ναυτικά μίλια εντός της ανατολικής πλευράς της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓEEΘΑ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο Oruç Reis κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τις απογευματινές ώρες σήμερα, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», ανέστρεψε κινούμενο ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR, αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ. Το εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι τα σενάρια είναι δυο.

  • Το πρώτο αφορά τις καιρικές συνθήκες που υποχρέωσαν τον καπετάνιο να πάει κόντρα στον καιρό ώστε να μην του κοπούν τα καλώδια.
  • Το δεύτερο που ίσως έχει και μεγαλύτερη βάση αφορά τι τεστ σε χρόνους αντίδρασης της Ελληνικής πλευράς.

Από την ώρα που το Orus Reis πέρασε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα παρακολουθούνταν από την Ελληνική φρεγάτα η οποία έδινε on line εικόνα στο Εθνικό κέντρο Επιχειρήσεων και ταυτόχρονα το ίδιο έκαναν και αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, οι Αξιωματικοί της Ελληνικής φρεγάτας είπαν αρκετές φορές στον ασύρματο- απευθυνόμενοι προς τον καπετάνιο του σεισμογραφικού- ότι βρίσκεται το πλοίο του με ποντισμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αρχικά δεν υπήρξε απάντηση αλλά στις διαρκείς κλήσεις από την Ελληνική φρεγάτα, ο κυβερνήτης του Orus Reis απάντησε ότι βρίσκεται εντός της Τουρκικής ΑΟΖ.

Και μετά από αυτή την πρόκληση, η επόμενη ήταν να πλησιάσουν δυο πολεμικά πλοία της Τουρκίας ώστε να πλαισιώσουν το ερευνητικό λίγη ώρα πριν αποφασίσει να στρέψει ανατολικά για να πάρει την ρότα ίσως προς το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στο θέμα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και σύνεση» και συνέδεσε το σημερινό γεγονός με την οξυμένη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών, ιδίως στο προσφυγικό-μεταναστευτικό «με τις ροές που έστειλε η Τουρκία το δεύτερο εξάμηνο του 2019». 

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, τονίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και, πλέον, αποκτούμε αρκετούς συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια, σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο είναι αρκετά έντονες», κατέληξε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μία λογική εξήγηση. Επειδή αυτό σέρνει καλώδια, η περιοχή στην οποία είχε βγάλει μία NAVTEX ήταν ανατολικότερα και ο καιρός αρκετά δυνατός, έχει μία δυσκολία στο να στρίψει και να αλλάξει πορεία. Ενδεχομένως λόγω καιρού να αναγκάστηκε να πήγε προς τα εκεί», δήλωσε στον Realfm 97, 8 ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού “Oruc Reis”, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24