search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:38
MENU CLOSE

Έρχεται το πρώτο ηλεκτρικό ferry boat στην Ελλάδα (Photo)

31.01.2020 17:27
Έρχεται το πρώτο ηλεκτρικό ferry boat στην Ελλάδα (Photo) - Media

 

Το προσχέδιο για την ηλεκτροδότηση, ηλεκτροφόρτιση, ελλιμενισμό και νηολόγηση ηλεκτρικών και υβριδικών πλοίων, αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες για ψήφιση στη Βουλή.

Την δυνατότητα να πλέουν μεγάλα ηλεκτρικά καράβια στις ελληνικές θάλασσες προβλέπει το προσχέδιο για την ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για ηλεκτροδότηση, ηλεκτροφόρτιση, ελλιμενισμό και νηολόγηση ηλεκτρικών και υβριδικών πλοίων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου ELEMED.

Την εξέλιξη αυτή είχε γράψει το ΒΝ στις 15 Δεκεμβρίου και σχετίζεται με το νέο ηλεκτρικό φέρρυ μποτ που θα κάνει σύντομα την εμφάνιση του στην Ελλάδα και το οποίο θα τοποθετηθεί στην γραμμή Αίγιο – Άγιος Νικόλαος (Δωρίδος), η οποία έχει σταματήσει την λειτουργία της από το 2011.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα του ηλεκτρικού ferry boat στην Ελλάδα αποτελεί συνεργασία των Δήμων Αιγίου και Αγίου Νικολάου Δωρίδος με την συνεργασία Πανεπιστημίων καθώς και του Νορβηγικού Νηογνόμωνα DNV (Det Norske Veritas).

Το νέο ηλεκτρικό ferry boat που θα πλέει σύντομα στα ελληνικά ύδατα θα προέλθει από μετατροπή συμβατικού ferry boat.

Το κόστος της επένδυσης, στην οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία εγκαταστάσεων ξηράς στις οποίες θα γίνεται η παραγωγή ρεύματος, θα ανέρχεται στα 4 με 5 εκατ. ευρώ.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας με ταυτόχρονη συνύπαρξη φωτοβολταϊκών , κυματικής και ανέμου, ώστε στην μικρότερη έκταση να παραχθεί το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το σύστημα θα τοποθετηθεί στο νέο αλλά κλειστό λιμάνι του Αιγίου, το οποίο δεν έχει δουλέψει ποτέ μέχρι σήμερα, από την στιγμή που κατασκευάστηκε, οπότε θα αναβαθμιστεί και λειτουργικά και κατασκευαστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλεονάζουσα παραγωγή ρεύματος θα παρέχεται δωρεάν στους κατοίκους των δύο δήμων, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Στόχος του νέου πιλοτικού προγράμματος είναι η επέκταση του στο σύνολο των πορθμειακών γραμμών της χώρας (π.χ Ρίου – Αντιρρίου).

Να σημειωθεί ότι το κόστος του ερευνητικού προγράμματος, χρηματοδοτείται κατά 100% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα οφέλη από την έλευση του πρώτου ηλεκτρικού ferry boat είναι πολλά. Καταρχήν βιώσιμες γραμμές για τους πλοιοκτήτες, μηδενική ρύπανση αλλά και φθηνότερα εισιτήρια για τους ταξιδιώτες.

Το προσχέδιο για την ηλεκτροδότηση, ηλεκτροφόρτιση, ελλιμενισμό και νηολόγηση ηλεκτρικών και υβριδικών πλοίων, αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες για ψήφιση στη Βουλή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:36