search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:36
MENU CLOSE

Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2110
30-1-2020
02.02.2020 04:00
megaromaximou.jpg

 

Μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή του

Με αφορμή τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες στον κόσμο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη, το οποίο – μεταξύ άλλων – φιλοδοξεί να αναδείξει κάθε πτυχή – φανερή ή κρυφή – του τεράστιου έργου του.

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, λοιπόν, στις 20.30, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αφεθεί στη μουσική δωματίου του σπουδαίου Γερμανού μουσουργού και να απολαύσει δύο συνθετικά κομψοτεχνήματά του γραμμένα για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο. Πρόκειται για το πρώτο Τρίο και το περίφημο Τρίο «Του Αρχιδούκα» τα οποία θα ερμηνεύσουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος δύο πολυβραβευμένοι δεξιοτέχνες, και συγκεκριμένα η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Matschke και ο τσελίστας Βenedikt Kloeckner (Μπένεντικτ Κλαίκνερ), καθώς και ο καταξιωμένος πιανίστας Uwe Matschke (Ούβε Μάτσκε).

Η πρώτη σύνθεση της βραδιάς, το «Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε ντο ελάσσονα, έργο 1 αρ. 3», αποτελεί μέρος μιας συλλογής με τρία κομμάτια για τον συγκεκριμένο συνδυασμό μουσικών οργάνων τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1795, στην οικία του φιλόμουσου πρίγκιπα φον Λιχνόφσκυ, στον οποίο και είναι αφιερωμένα. Ο Λιχνόφσκυ υπήρξε στενός φίλος του νεαρού τότε Μπετόβεν και ένθερμος υποστηρικτής του την περίοδο που εκείνος διέμενε στη Βιέννη, που άλλωστε αποτελεί και την πρωτεύουσα της μουσικής…

Στο δεύτερο μέρος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το αριστουργηματικό «Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε σι ύφεση μείζονα, έργο 97, “Του Αρχιδούκα”». Πρόκειται για μια παρτιτούρα με σημαντικές καινοτομίες και βαθύ συναισθηματισμό, την οποία ο Μπετόβεν είχε αφιερώσει στον αδελφικό του φίλο Ροδόλφο, Αρχιδούκα της Αυστρίας.

Η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Matschke έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως μέλος σχήματος μουσικής δωματίου σε μεγάλες αίθουσες και φεστιβάλ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ έχει συμπράξει με πλήθος συμφωνικών συνόλων τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Σπούδασε βιολί με υποτροφίες διεθνών φορέων στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου, ενώ είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει εκδώσει δύο δίσκους με έργα τόσο για σόλο βιολί όσο και για βιολί και πιάνο, ενώ έχει κατορθώσει να αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις.

Ο σολίστ του τσέλου Benedict Kloeckner σπούδασε τσέλο με υποτροφία στη Διεθνή Ακαδημία Κρόνμπεργκ. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους διεθνούς φήμης, ενώ δίνει συχνά συναυλίες με γνωστές ευρωπαϊκές ορχήστρες. Ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου έχει συμπράξει με διάσημους σολίστ, ενώ έχει εμφανιστεί σε συμφωνικά κέντρα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας. Έχει βραβευτεί στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό «Manhattan» και του Φεστιβάλ Βερμπιέ, ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο «Emanuel Feuermann».

Από το 2014 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Κόμπλεντς, ενώ τα έξι cd που έχει ηχογραφήσει σε συνεργασία με διάσημους σολίστ, μαέστρους και συνθέτες άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές,

Ο Γερμανός Uwe Matschke είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Μουσικής Φραντς Λιστ της Βαϊμάρης και της Ακαδημίας Φραντς Λιστ της Βουδαπέστης. Είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρόεδρος του ΕΤΟΣ της ΚΟΘ, ενώ για πολλά χρόνια δίδαξε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής Λιστ στη Βαϊμάρη. Είναι δεξιοτέχνης πιανίστας με μεγάλη αισθαντικότητα, έχοντας δώσει ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης, ενώ έχει συμπράξει ως σολίστ τόσο με ελληνικές όσο και με ξένες ορχήστρες.

Έχει συνεργαστεί με φημισμένα σύνολα μουσικής δωματίου, όπως το Κουαρτέτο Γκεβάντχαους, το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Λειψίας, το αρμενικό Κουαρτέτο Komitas, καθώς και με καταξιωμένους σολίστ. Στην πλούσια δισκογραφία του συμπεριλαμβάνονται έργα Μπαχ, Σούμαν, Σούμπερτ, Λιστ, Μούσοργκσκι, αλλά και Ελλήνων συνθετών.

INFO

Αίθουσα Χ. Λαμπράκης,

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

Πληροφορίες / κρατήσεις:

2107282333 | megaron.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:36