27/10/2020 23:18:55
2.2.2020 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2110 στις 30-1-2020

Παρηγοριά στον άστεγο - Στα σκαριά το επίδομα στέγης ενόψει του μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων

Παρηγοριά στον άστεγο - Στα σκαριά το επίδομα στέγης ενόψει του μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων - Media

 

Αλλάζει δραστικά η εικόνα στην αγορά ακινήτων, καθώς απελευθερώνονται πλήρως από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη. 
Ουσιαστικά μέσα στον χρόνο δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει κοινωνικές αντιδράσεις τύπου Ισπανίας επί Ραχόι, όταν οι δικαστικοί επιμελητές έβγαζαν παρουσία της αστυνομίας πολίτες από τα σπίτια τους. Μάλιστα η απελευθέρωση είναι ολοκληρωτική ανεξαρτήτως εμβαδού και δεν εξετάζει το εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.


Από την 1η Μαΐου χάνεται οριστικά το δικαίωμα προσφυγής στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και το δικαίωμα προσφυγής στον νόμο Κατσέλη. Ο νόμος 3869, όπως είναι η επίσημη ονομασία του νόμου Κατσέλη, καταργείται και στη θέση του θα υπάρξει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα επιτρέπει την πτώχευση ενός φυσικού προσώπου, όπως σήμερα πτωχεύει μια επιχείρηση, χωρίς όμως πρόβλεψη για την προστασία της περιουσίας του.
Το δικαίωμα πτώχευσης, δηλαδή η δυνατότητα ενός ιδιώτη να δηλώσει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του και να απαλλαγεί από αυτά, θα γίνεται μόνο εφόσον ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας που έχει στο όνομά του, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή δευτερεύουσα.


Σε αυτό το σημείο θα εφαρμοστεί το επίδομα στέγης. Θα αφορά όσους χάνουν την πρώτη τους κατοικία προκειμένου να πληρώσουν ένα μέρος για το ενοίκιο του σπιτιού.
Το νέο επίδομα στέγης θα χορηγείται εφόσον ο οφειλέτης έχει χάσει το ακίνητό του, δηλαδή εφόσον η ακίνητη περιουσία του έχει ρευστοποιηθεί μέσω πλειστηριασμού είτε έχει περιέλθει στην κυριότητα του πιστωτή, δηλαδή της τράπεζας.
Το επίδομα στέγης θα είναι της τάξης των 150 ευρώ. Το επίδομα στέγης δεν θα το λάβουν όλοι, αλλά θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, συνυπολογίζοντας το μέγεθος της πτώχευσης και την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
Οι διαφορές με το επίδομα ενοικίου-στέγασης είναι μεγάλες, καθώς το συγκεκριμένο επίδομα, για να χορηγηθεί, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.