search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:54
MENU CLOSE

Στόχος το φθηνό χρήμα – Σε φάση άνθησης τα εταιρικά ομόλογα για να αξιοποιηθεί το καλό κλίμα στις αγορές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2110
30-1-2020
02.02.2020 04:00
gran.jpg

 

Τον δρόμο για την άντληση φθηνής ρευστότητας από τις αγορές μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων, τον οποίο χάραξαν πρόσφατα ΟΤΕ και Μυτιληναίος, ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι εγχώριοι όμιλοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και την προοπτική αναβαθμίσεων από τους ξένους οίκους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια φθηνότερα από αυτά που συγκέντρωναν την περίοδο της κρίσης.
Χαρακτηριστικό της θετικής – σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν – αντιμετώπισης των ελληνικών ομολόγων από τις αγορές είναι ότι το δεκαπενταετές ομόλογο που μόλις προχθές εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο ύστερα από πολλά χρόνια με στόχο τα 2,5 δισ. ευρώ είχε προσφορές άνω των 18 δισ., με αποτέλεσμα να κλείσει με χαμηλό επιτόκιο κάτω του 2%. 

Οι εκδόσεις των ΟΤΕ και Μυτιληναίος είχαν και αυτές εντυπωσιακή ανταπόκριση από τους επενδυτές, καθώς τα κεφάλαια αντλήθηκαν με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Ο ΟΤΕ συγκεκριμένα προχώρησε τον Σεπτέμβριο σε έκδοση επταετούς διάρκειας για 500 εκατ. με το επιτόκιο στο 0,875% και την προσφορά να ξεπερνά τα 2,5 δισ. μέσα σε μόλις δύο ώρες.
Το θετικό κλίμα που δημιούργησε ο ΟΤΕ ήρθε να ενισχύσει ο Μυτιληναίος δύο μήνες αργότερα, με την ανταπόκριση ακόμη πιο θερμή. Έκδοση πενταετούς διάρκειας, για 500 εκατ., με την προσφορά στα 1,919 δισ. και το τελικό επιτόκιο στο 2,5%, από 2,75% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Σχεδιασμοί εν εξελίξει
Είναι προφανές ότι μέσω των ισχυρών ομίλων – εκπροσώπων της η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα» και ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες και για άλλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης συνέβαλαν και οι ενέργειες του ΟΔΔΗΧ, που μεθοδικά διαμορφώνει έναν «οδικό χάρτη», παρουσιάζοντας, πρώτη φορά, ένα πρόγραμμα εκδόσεων κρατικών τίτλων για το 2020. 
Στα επιτελεία τουλάχιστον έξι ομίλων οι σχεδιασμοί προχωρούν με σκοπό την έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές, δηλαδή στην κατεύθυνση που «έδειξαν» ο ΟΤΕ και ο Μυτιληναίος, διαμορφώνοντας μια νέα τάση, που θέλει τους μεγάλους «παίκτες» να απευθύνονται στα ξένα funds αφήνοντας περισσότερο χώρο στις μεσαίου μεγέθους εταιρείες να προσανατολιστούν στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων. 

Επενδυτικοί παράγοντες υπολογίζουν το ύψος των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να αντλήσουν η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΤΙΤΑΝ, η Lamda Development, η MOH και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο κατά την οποία η απόδοση του benchmark δεκαετούς έχει σταθεροποιηθεί χαμηλότερα του 1,5% και η τρέχουσα απόδοση ομολόγων που έχουν εκδοθεί και είναι σε διαπραγμάτευση έχουν επιτόκιο ακόμη και 200 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το αρχικό. 
Πλέον σε προχωρημένο στάδιο της σχετικής διαδικασίας βρίσκεται η ΔΕΗ, με τη διοίκηση Στάσση να προγραμματίζει «Investors’ Day», πιθανότατα στο Λονδίνο, μέχρι το τέλος Μαρτίου. Με γνώμονα την τρέχουσα αποτίμηση της ΔΕΗ (στα 985 εκατ.), η επιχείρηση θα μπορούσε να «σηκώσει» ακόμη και 500 εκατ. ευρώ με ένα αρκούντως ανταγωνιστικό επιτόκιο. 

Συν τω χρόνω θα ακολουθήσει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της οποίας η διοίκηση κάνει στροφή και, αυτήν τη φορά, απευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές. Ο όμιλος, έπειτα από τρεις εκδόσεις στην ελληνική αγορά (οι δύο από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) στρέφεται εκτός συνόρων στο πλαίσιο της διεθνοποίησής του. Εκτιμήσεις αναλυτών υπολογίζουν σε κεφάλαια ύψους 500 εκατ. τα οποία άνετα θα μπορούσε να συγκεντρώσει η εν λόγω εισηγμένη. 
Προς την έκδοση νέου ομολόγου καταλήγει η διοίκηση του ΤΙΤΑΝ, η οποία θέλει να αναχρηματοδοτήσει μία από τις δύο εκδόσεις που «τρέχουν» ήδη. Πρόκειται για σειρά 300 εκατ. που λήγει το καλοκαίρι του 2021 και είχε εκδοθεί με επιτόκιο 3,5%. Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της τσιμεντοβιομηχανίας κάνουν λόγο για ένα επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του 2%, ενώ θα μπορούσαν να αντληθούν περισσότερα από τα 300 εκατ. της υφιστάμενης έκδοσης. 

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε έκδοση διεθνούς ομολόγου είχαν αποκαλύψει οι επιτελείς του ΟΠΑΠ σε roadshow στο Λονδίνο πέρσι το φθινόπωρο. Όπως και με τον ΤΙΤΑΝ, ο ΟΠΑΠ «θα φέρει πιο κοντά» την αποπληρωμή έκδοσης που λήγει τον Μάρτιο του 2022, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μείωση του δανεισμού του Οργανισμού. 
Σε σχεδιασμό για εταιρικό ομόλογο προχωρά και η Lamda Development στην ελληνική αγορά, με ελάχιστο όριο τα 300 εκατ. 

Έτος ορόσημο
Το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες του Χ.Α. στρέφονται πλέον στις ξένες αγορές για κεφάλαια αφήνει χώρο στις μεσαίες και μικρότερες εταιρείες του Χ.Α, με κεφαλαιοποίηση από 100 έως 500 εκατ., να αναζητήσουν φθηνή ρευστότητα περίπου έως 150 εκατ. ευρώ στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων της Αθήνας. Η εξέλιξη αυτή θα έχει διττό όφελος για την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς και οι εταιρείες θα συγκεντρώσουν κεφάλαια με κόστος πολύ φθηνότερο από ό,τι αν πήγαιναν στη λύση του τραπεζικού δανεισμού, αλλά και η ίδια η ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων, που είχε για καιρό «παγώσει», θα αναθερμανθεί. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση ενεργούν ήδη οι εμπλεκόμενοι φορείς με σκοπό την παρουσίαση της σχετικής αγοράς σε επιχειρηματίες και βασικούς μετόχους (κυρίως) εισηγμένων που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν επενδυτικά προγράμματα. Με όρους κόστους χρήματος 2% – 4%, εύλογα θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον από τουλάχιστον 20 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, που συγκέντρωσε 150 εκατ. μέσω έκδοσης επταετούς διάρκειας. 
Αν οι ελληνικές επιχειρήσεις καταφέρουν να ενισχυθούν με χαμηλότερα επιτόκια, αντίστοιχα με αυτά που δανείζονται οι ξένοι ανταγωνιστές τους, τότε θα έχουν αποκτήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια ανάπτυξης και περαιτέρω διεθνοποίησής τους. Εξάλλου παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως, με τις κατάλληλες συνθήκες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, το 2020 θα αποτελέσει έτος ορόσημο όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:53