16/12/2019 09:44:16
26.2.2010

Ο Ερντογάν αμφισβητεί τους στρατηγούς

Ο Ερντογάν αμφισβητεί τους στρατηγούς - Media

"Κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους", προειδοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους στρατηγούς, τη στιγμή που έντεκα ακόμη αξιωματικοί τέθηκαν σε προληπτική κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης, που προετοιμαζόταν το 2003, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρός, αποκλείοντας οποιαδήποτε "ατιμωρησία" και τονίζει ότι "όσοι προετοιμάζουν μυστικά σχέδια για να συντρίψουν τη θέληση του λαού πρέπει να ξέρουν ότι από τώρα και στο εξής θα αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη"!

Οι έντεκα νέοι ύποπτοι - εννέα εν ενεργεία αξιωματικοί, ανάμεσά τους δύο ναύαρχοι και δύο απόστρατοι, ανάμεσά τους ένας στρατηγός - οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους τον πρώην αρχηγό του Ναυτικού και τον πρώην αρχηγό της Αεροπορίας, που συνελήφθησαν στις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο των ίδιων ερευνών.

Η απελευθέρωση των τελευταίων χαλάρωσε κάπως την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις, όπως άλλωστε και η τριμερής σύσκεψη που έγινε με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει ότι "όλα τα προβλήματα θα ρυθμιστούν στο πλαίσιο του συντάγματος και με βάση τους νόμους".

Ωστόσο το κύρος των ενόπλων δυνάμεων έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την υπόθεση της απόπειρας πραξικοπήματος. Οι στρατιωτικοί έχουν περιορισμένο περιθώριο ελιγμών και βλέπουν να χάνουν τον κυρίαρχο ρόλο που είχαν ως τώρα στην Τουρκία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένη να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και ταυτόχρονα επιχειρεί να δείξει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι η κυβέρνηση που εξασφαλίζει την πρόοδο της δημοκρατίας στην Τουρκία καθώς και την πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.