search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:31
MENU CLOSE

Μακροζωία: Η διατροφή που χαρίζει χρόνια και εκείνη που τα «κλέβει»

02.02.2020 10:06
Πόσο εφικτή είναι η απώλεια βάρους στην τρίτη ηλικία - Media

Μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες δεν θα σας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη, που αποκαλύπτει τη διατροφή της μακροζωίας. 

 

Μύθος ότι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά εξασφαλίζει τη μακροζωΐα, ισχυρίζεται νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, καταρρίπτοντας μια συνταγή υγείας λαοφιλή από τη δεκαετία του ’80 ήδη.

Αυτό που η έρευνα δεν αμφισβητεί είναι ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες συνδέεται πράγματι με κακή υγεία και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, όσοι προσλαμβάνουν  έστω και λίγα λιπαρά και υδατάνθρακες από ανθυγιεινά τρόφιμα έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τον τρόπο διατροφής και την υγεία 37.233 Αμερικανών, με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη, τα οποία ταξινόμησαν σε κλίμακες σύμφωνα με την περιεκτικότητα της διατροφής σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά και την πηγή πρόσληψής τους (υγιεινή-ανθυγιεινή).

Οι άνθρωποι που είχαν κατατάξει υψηλά τη διατροφή χαμηλών λιπαρών και υδατανθράκων, δεν ζούσαν περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν είχαν τα θρεπτικά αυτά στοιχεία περιορισμένα στη διατροφή τους.

Όσοι ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ενώ οι πιθανότητες ήταν 6% για όσους προσλάμβαναν λιπαρά από ανθυγιεινά τρόφιμα.

Αυτό που οι ειδικοί επισημαίνουν είναι πως ο περιορισμός υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά) και λιπαρών (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και έλαια), βοηθά στην απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα.

Κυρίως όμως, θέλησαν να αναδείξουν ότι η ποιότητα και όχι η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών,  συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών και των υδατανθράκων, είναι αυτή που καθορίζει τη μακροζωία μας.

Διότι, μπορεί η υπερκατανάλωση υδατανθράκων να αυξάνει τη φλεγμονή και να επηρεάζει την ανοχή στην ινσουλίνη, το ίδιο όμως συμβαίνει και όταν η πρόληψή τους είναι μειωμένη μεν, αλλά προέρχεται από τροφές όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, το επεξεργασμένο αραβοσιτάλευρο ή τα πρόσθετα σάκχαρα.

Παρομοίως, μια δίαιτα φτωχότερη σε λιπαρά, τα οποία όμως προέρχονται από κορεσμένα λίπη (κρέας, τα γαλακτοκομικά) δεν συμβάλλει σε επαρκές αίσθημα κορεσμού και συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες για κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Μία ακόμα σημαντική πληροφορία από την έρευνα είναι πως τα χαμηλής ποιότητας τρόφιμα είναι αρκετά φθηνότερα, και κατά συνέπεια η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Τι συνιστούν οι ειδικοί; Δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια και πουλερικά, δοκιμασμένη συνταγή για μια πιο υγιή ζωή.

Πηγή: ygeiamou.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24