search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:49
MENU CLOSE

Εγκλωβισμένη στο φράγμα η κυβέρνηση

03.02.2020 07:46

 

Οκτώ μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου  το προσφυγικό- μεταναστευτικό έχει πάρει ανεξέλεγκτη τροπή ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται  να μην έχει σχέδιο , για την αντιμετώπιση του.  Ο πρωθυπουργός εναλλάσσοντας τους αρμόδιος υπουργούς επιχειρεί να διορθώσει την κατάσταση την στιγμή που οι κάτοικοι των νησιών έχουν φτάσει στα όρια τους.

Οι διαμαρτυρίες καθημερινά πληθαίνουν, οι τοπικοί άρχοντες εμφανίζονται απελπισμένοι  ,  ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην χώρα μας έχοντας διασχίσει το Αιγαίο παραμένει μεγάλος ενώ στις δομές φιλοξενίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου…

Το σχέδιο μετεγκατάστασης  στην ενδοχώρα ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών σκοντάφτει στο ιδεολογικό – πολιτικό αφήγημα που είχε φτιάξει η ΝΔ όταν ήταν  στην αντιπολίτευση για να χτυπήσει την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ .  Με  τα ίδια  ακριβώς  επιχειρήματα σήμερα οι τοπικές κοινωνίες αρνούνται να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που φτάνουν στα νησιά από εμπόλεμες περιοχές ζητώντας μια πιο ασφαλή ζωή ή  από πολύ φτωχές χώρες αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

 Οι αρμόδιοι υπουργοί  Νότης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος  δεν  βρίσκονται καν κάτω από την ίδια στέγη ενώ το νεοσυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει ακόμα ούτε εμπειρογνώμονες , ούτε ειδικούς , ούτε υπαλλήλους που θα τρέξουν τα θέματα. Είναι ένα υπουργείο υπό κατασκευή την στιγμή που ο χρόνος μετράει αντίστροφα γι αυτό το θέμα.

Παράλληλα οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με πτυχές του θέματος –όπως τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα-  εμφανίζονται να μην αντιλαμβάνονται την δυσκολία του εγχειρήματος και γι αυτό αρκετοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν μείνει στα χαρτιά. Χρειάζονται πολλά χρήματα και υποδομές. Διεθνή καμπάνια για βοήθεια και φυσικά χώροι που θα εγκατασταθούν αυτά τα παιδιά.

 Ο πρώτος που το κατάλαβε και γι αυτό έκανε πίσω ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Κάποιοι ακόμα εθελοτυφλούν , και σχεδιάζουν προγράμματα σε βάθος τριετίας . Την ίδια στιγμή κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα , ποιες είναι οι ανάγκες τους αλλά και που τελικά θα φιλοξενηθούν.

Μέσα σε όλο αυτό τον πανικό η κυβέρνηση ανακοινώνει την εγκατάσταση  πλωτού φράγματος 2,7 χιλιομέτρων και αξίας 500.000 ευρώ  για τα νερά του Αιγαίου την στιγμή που η απόσταση από την Λέσβο στην Κω σε ευθεία γραμμή είναι 327 χιλ. !!!

Η αντιπολίτευση μίλησε για  φαιδρούς σχεδιασμούς  ,  κάποιοι άλλοι για ακροδεξιές τακτικές προκειμένου η κυβέρνηση  να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου ,  οι  πολίτες βλέπουν  σκάνδαλο και μίζες πίσω από αυτή την απόφαση, ενώ  οι ΝΥ Times χαρακτήρισαν το πλωτό φράγμα «Ντροπή της ανθρωπότητας «.

Υπάρχει χρυσή συνταγή; Προφανώς όχι. Η κυβέρνηση ωστόσο   η οποία δεν θέλει να συγκρουστεί με τις τοπικές κοινωνίες στα διάφορα μέρη της Ελλάδας που έχουν επιλεγεί για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες – μετανάστες θα πρέπει να πάρει απόφαση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος . Ακόμα και αν υποστεί τις συνέπειες της εκδικητικής  πολιτικής που ακολούθησε ως αντιπολίτευση  απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό ,τουλάχιστον θα έχει αποσυμφορήσει τα νησιά τα οποία εμφανίζονται να μην αντέχουν άλλο.

Όσο για το πλωτό φράγμα  , μάλλον θα πρέπει να  εγκαταλείψει  την ιδέα καθώς ακόμα και αυτοί που αντιδρούν  στην φιλοξενία των προσφύγων- μεταναστών σίγουρα δεν θα άντεχαν να δουν  ένα ακόμα πτώμα μικρού παιδιού στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:49