search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:38
MENU CLOSE

Βρετανικό «όχι» στους κανόνες της ΕΕ για το ελεύθερο εμπόριο – Απειλεί με «μη συμφωνία» ο Τζόνσον

03.02.2020 14:03
Βρετανία: Βάζουν πρώην στέλεχος της Nestle να επιβλέπει τη διατροφική ασφάλεια της χώρας - Media

 

Η Βρετανία δεν αποδέχεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να καταλήξει σε συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το μπλοκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσθέτοντας ότι η βρετανική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μοντέλα συμφωνίας, είτε με τον Καναδά, είτε με την Αυστραλία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κάνει «αθέμιτο ανταγωνισμό» στην ΕΕ.

«Δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να βασίζεται στην αποδοχή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί της πολιτικής για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή οτιδήποτε παρόμοιο, όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας τους όρους του Λονδίνου στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την μελλοντική εμπορική σχέση.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δεσμευθούμε με μία συμφωνία με την ΕΕ. Θα αποκαταστήσουμε την πλήρη κυριαρχία μας στα σύνορά μας, στην μετανάστευση, τον ανταγωνισμό, τους κανόνες που αφορούν τις επιδοτήσεις, την τροφοδία, την προστασία των δεδομένων», επέμεινε

«Θα επιμείνουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει οτιδήποτε κάνουμε εμείς ως τίμημα για το ελεύθερο εμπόριο. Θα το κάνουμε; Φυσικά και όχι», είπε ο Τζόνσον.

«Θέλουμε μία συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παρόμοια με του Καναδά, αλλά στην απίθανη υπόθεση που δεν θα το καταφέρουμε, τότε το εμπόριό μας θα πρέπει να βασισθεί στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στην συμφωνία και την μη συμφωνία. Εχουμε συμφωνία», είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμπορικό, οικονομικό ή περιβαλλοντικό», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον δεσμευόμενος «να μην αναθεωρήσει προς τα κάτω τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε επίσης την εκτίμηση ότι η συνεργασία με τους Ευρωπαίους στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής «δεν χρειάζονται αναγκαστικά συμφωνία».

Προειδοποιώντας το Λονδίνο κατά οποιασδήποτε απόπειρας αθέμιτου ανταγωνισμού η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο μία «πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία».

«Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε μία πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία ως κεντρικό άξονα της σύμπραξής μας », δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, που παρουσιάζει σήμερα στις Βρυξέλλες τις διαπραγματευτικές θέσεις της ΕΕ για την μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία αυτή θα έχει ως στόχο την εξάλειψη δασμών και ποσοστώσεων επί των ανταλλασσόμενων προϊόντων, μία πρόταση που δεν έχει γίνει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς εταίρους της, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ως προς το επίμαχο θέμα της αλιείας, ο Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι είναι ένα ζήτημα ως προς το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος της σοβαρότερης ρήξης. Η μελλοντική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εγγυάται «αμοιβαία διαρκή πρόσβαση στις αγορές και τα ύδατα με σταθερές ποσοστώσεις».

Η διευθέτηση του φακέλου της αλιείας είναι «αδιαχώριστη» από την επίτευξης της εμπορικής συμφωνίας, επανέλαβε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλιεία πριν από την 1η Ιουλίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε από την πλευρά της ότι το επίπεδο πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά εξαρτάται από το επίπεδο ευθυγράμμισης με τους κοινοτικούς κανόνες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26