search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:16
MENU CLOSE

Χάος με τα δωρεάν φάρμακα σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ – Χρεώνονται κανονικά τα πρωτότυπα

03.02.2020 15:54
Χάος με τα δωρεάν φάρμακα σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ - Χρεώνονται κανονικά τα πρωτότυπα - Media

 

Αλαλούμ επικρατεί στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στα ΜΜΕ για τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν χάσει το ΕΚΑΣ.

Σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι «στις δηλώσεις του ο Υπουργός ρητά ανέφερε πως για όσους ασφαλισμένους έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, όλα τα φάρμακά τους θα χορηγούνται εντελώς δωρεάν, ακόμα κι αν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα», προσθέτοντας ότι «ουδέποτε νομοθετήθηκε» κάτι τέτοιο και ότι «που εξακολουθεί να ισχύει είναι πως όλοι οι πολίτες που έχουν για οποιοδήποτε λόγο μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τούς χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής».

«Οι ασφαλισμένοι παραπληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό και ήδη από σήμερα στα φαρμακεία διαμαρτύρονται έντονα και επιμένουν πως δεν πρέπει να πληρώσουν τίποτε, παρόλο που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τούς χρεώνει κανονικά την επιβάρυνση εάν επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο. Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να ανεχθούν αυτή τη στοχοποίησή τους. Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και όχι πρόχειρα. Επιβάλλεται λοιπόν να επέμβει άμεσα ο Υπουργός Υγείας και με νέες δηλώσεις του να αποκαταστήσει την αλήθεια, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τους φαρμακοποιούς που δέχονται όλη αυτή την πίεση και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων χωρίς να φταίνε καν οι ίδιοι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΦΣΘ.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, στο νομοσχέδιο με την οποία κυρώθηκαν οι τέσσερις συμβάσεις του Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, που ψηφίστηκε στις 27/1/2020, απαλλάσσονται για το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 έως 31/12/2020 από τη συμμετοχή στους στη φαρμακευτική δαπάνη, όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ. Μιλώντας δε στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως θα υπάρξει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα σε 230.000 τέως δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:16