search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:19
MENU CLOSE

Η διαφθορά είναι συνέπεια της γραφειοκρατίας

15.06.2012 14:47
Η διαφθορά είναι συνέπεια της γραφειοκρατίας - Media

Συνέντευξη στη Βάλια Μπαζού

H Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η νέα βουλευτής Κεφαλλονιάς µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από τις πιο ηχηρές εκπλήξεις των εκλογών της 6ης Μαΐου. Όχι µόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη µονοεδρική, αλλά γιατί, όπως λένε στο νησί, επιβραβεύθηκε µια αδιάφθορη δηµόσια υπάλληλος που επί 20 χρόνια ήταν προϊσταµένη της Πολεοδοµίας Αργοστολίου.

Συνέντευξη στη Βάλια Μπαζού

H Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η νέα βουλευτής Κεφαλλονιάς µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από τις πιο ηχηρές εκπλήξεις των εκλογών της 6ης Μαΐου. Όχι µόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη µονοεδρική, αλλά γιατί, όπως λένε στο νησί, επιβραβεύθηκε µια αδιάφθορη δηµόσια υπάλληλος που επί 20 χρόνια ήταν προϊσταµένη της Πολεοδοµίας Αργοστολίου. Επί θητείας της µάλιστα βραβεύθηκε ως η καλύτερη πολεοδοµική υπηρεσία της χώρας, την ίδια στιγµή που αυτές οι υπηρεσίες θεωρούνται από τις πλέον διεφθαρµένες του ∆ηµοσίου.

Η ίδια, µιλώντας στο «Πράσινο Ποντίκι», επισηµαίνει ότι για να ζήσεις αξιοπρεπώς πρέπει να αντιστέκεσαι καθηµερινά στις προκλήσεις και θυµάται τη φράση του µεγάλου µας Γιάννη Τσαρούχη «Μια ζωή παλεύουµε για να γίνουµε αρεστοί στα µάτια όσων δεν συµπαθούµε»…

Οι Πολεοδοµίες θεωρούνται από τις πιο αµαρτωλές δηµόσιες υπηρεσίες, άµεσα συνδεδεµένες µε τη διαφθορά. Εσείς ήσασταν για 20 χρόνια προϊσταµένη στην Πολεοδοµία Αργοστολίου, και µάλιστα το 2005 βραβευτήκατε από τον Σύλλογο Ολιστικής Αρχιτεκτονικής (Σ.ΟΛ.ΑΡ.) ως η προϊσταµένη της καλύτερης πολεοδοµικής υπηρεσίας της χώρας. Πώς τα καταφέρατε;

Το ότι δεν ήµουνα επίορκη υπάλληλος δεν συνέβαινε επειδή αυτό ήταν παράνοµο, αλλά επειδή ήταν προσωπική µου επιλογή. Νοµίζω ότι για να ζήσεις αξιοπρεπώς σ’ αυτή την κοινωνία θα πρέπει ν’ αντιστέκεσαι καθηµερινά στους κάθε είδους πειρασµούς και προκλήσεις.

Πολλοί λένε ότι η διαφθορά είναι σαν το ταγκό, θέλει δύο. Υπάρχουν ευθύνες και στους πολίτες για τη συντήρηση µιας διεφθαρµένης δηµόσιας υπηρεσίας;

Αυτό είναι αλήθεια. Θυµώνω πολύ όταν βλέπω πολίτες να είναι διατεθειµένοι να λαδώσουν, αντί να διεκδικήσουν αξιοπρεπώς αυτό που δικαιούνται. ∆εν θα ’θελα, όµως, να µεταθέσω τις ευθύνες στους πολίτες, γιατί νοµίζω ότι η γραφειοκρατία είναι πολιτική επιλογή και η διαφθορά άµεση συνέπειά της. Θέλω να συµπληρώσω ότι µετά τον πόλεµο η πολεοδοµική νοµοθεσία έγινε πολύ περίπλοκη µε τόσα παραθυράκια, προς άγρα ψηφοφόρων των κοµµάτων εξουσίας.

Για παράδειγµα, υπήρχε διάταξη, σύµφωνα µε την οποία για να θεωρηθεί µια οικοδοµική άδεια για ηλεκτροδότηση, όταν είχε ολοκληρωθεί η οικοδοµή, θα έπρεπε να διενεργηθεί αυτοψία από υπάλληλο της πολεοδοµικής υπηρεσίας. Επειδή οι νοµοθέτες γνώριζαν ότι πολλές φορές οι υπάλληλοι χρηµατίζονταν, αντί να προχωρήσουν σε ελέγχους των οικοδοµών και των επίορκων υπαλλήλων, κατάργησαν τη διάταξη και την αντικατέστησαν µε υπεύθυνη δήλωση του επιβλέποντα µηχανικού.

Πέντε χρόνια µετά τη βράβευσή σας ο δήµαρχος σας µετέφερε από την Πολεοδοµία στην υπηρεσία Καθαριότητας. Μήπως η παραδοσιακή αντίληψη περί πολιτικής και διοίκησης δεν αντέχει για πολύ «καθαρά» χέρια;

Είναι µία ερώτηση που θα πρέπει να τη θέσετε στον κ. δήµαρχο, που είχε την ευθύνη της επιλογής. Θέλω όµως να πω ότι έχω µάθει να δουλεύω από όποια θέση και να βρίσκοµαι. Το αντικείµενο έχει µικρή αξία, ιδιαίτερα για µένα, που τιµώ και βλέπω µε µεγάλο σεβασµό τους ανθρώπους της καθαριότητας, τους ανθρώπους που δουλεύουν στα σκουπίδια.

Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην κατάργηση των Πολεοδοµιών µε το σκεπτικό, µάλιστα, ότι πρόκειται για διεφθαρµένες και δυσλειτουργικές υπηρεσίες. Τι απαντάτε µε την εµπειρία που έχετε;

Νοµίζω ότι είναι λάθος για τον λόγο ότι εκχωρήθηκε ο έλεγχος του δοµηµένου περιβάλλοντος σε ιδιώτες µηχανικούς, οι οποίοι θα αµείβονται από τους ιδιοκτήτες. Όπως είπα και παραπάνω, αυτό που λείπει είναι ο ουσιαστικός έλεγχος.

Να έρθουµε στο θέµα των αυθαιρέτων και στη γενικευµένη αµνηστία που δόθηκε µε τη λεγόµενη «τακτοποίηση». Πιστεύετε ότι τέτοιες ρυθµίσεις αποτρέπουν τη δηµιουργία µιας νέας γενιάς αυθαιρέτων όπως υποστήριξαν Παπακωνσταντίνου – Σηφουνάκης ή δίνει το πράσινο φως για νέες αυθαιρεσίες;

Οι συλλήβδην «τακτοποιήσεις» έγιναν µε µοναδικό κριτήριο την εισροή χρηµάτων στα άδεια ταµεία του κράτους, χωρίς κανέναν σχεδιασµό για την επιβάρυνση της πόλης. Είναι συνείδηση στον καθένα ότι ανά κάποια χρόνια θα γίνονται νοµιµοποιήσεις αυθαιρέτων, οπότε δεν υπάρχει λόγος να σέβεται και να τηρεί τους νόµους.

Τρία χρόνια µετά το µνηµόνιο βιώνουµε και την περιβαλλοντική πτώχευση της χώρας υπό την απειλή της χρεοκοπίας και στο όνοµα της ανάπτυξης. Τα µέτρα που ξεθεµελίωσαν την οικιστική, πολεοδοµική και χωροταξική νοµοθεσία της χώρας πέρασαν µε συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή και µε τις ευλογίες των τοπικών κοινωνιών. Πώς το εξηγείτε αυτό;

∆εν νοµίζω ότι ρωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση για τις σαρωτικές αλλαγές που, όπως σωστά λέτε, ξεθεµελίωσαν την οικιστική, πολεοδοµική και χωροταξική νοµοθεσία της χώρας.

Αυτά ψηφίστηκαν µέσα σ’ ένα βράδυ από την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, της Ν.∆. και του ΛΑΟΣ µε το Μεσοπρόθεσµο πρόγραµµα το καλοκαίρι του 2011. Και είναι από αυτές τις νοµοθετικές ρυθµίσεις που θα πρέπει άµεσα να ακυρωθούν, όπως έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:18