search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:35
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Απέφυγε τα χειρότερα, αλλά οι πωλητές συνέχισαν το πτωτικό σερί

03.02.2020 17:06
Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με «άφαντο» τζίρο - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 905 μονάδων και ακόμα αρνητικότερη το κλείσιμο χαμηλότερα των 900 μονάδων, καθώς θα ακολουθήσουν μαζικές κινήσεις μείωσης θέσεων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου.

Ο γενικός δείκτης, αν και ξεκίνησε ήπια ανοδικά, βρέθηκε να υποχωρεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων, αλλά η σχετική παρέμβαση των αγοραστών απέτρεψε τα χειρότερα, εξασφαλίζοντας κλείσιμο υψηλότερα από το εν λόγω όριο, όμως οι “buyers” δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το κλείσιμο του δείκτη χαμηλότερα των 905 μονάδων, κάτι που επιδείνωσε έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα, ούτε την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με το Χ.Α. να αδυνατεί να ακολουθήσει την διάθεση ανοδικής αντίδρασης σε Ευρώπη και Wall Street.

Στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και του μήνα, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, που είχε σαν αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να καταλάβουν την πρώτη θέση από αρχής, μέχρι τέλους των συναλλαγών και η σχετική υποχώρηση τζίρου και ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 911,94 (+0,11%) και 897,39 μονάδων (-1,48%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 903,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,82%.

Ο τζίρος στα 63 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει και σήμερα η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -1,27%, Εθνική +1,18%, Eurobank -3,06%, Πειραιώς -0,93%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, καθησυχαστικός για τις ελληνικές τράπεζες εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα συνεδρίου στην Αθήνα. Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει επαρκή κεφάλαια στην Ελλάδα. Προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία “έτρεξε” με ρυθμό 2,2% το 2019. Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ βλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος.

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία εισέρχεται η έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης από την Alpha Bank, καθώς αύριο και μεθαύριο διενεργούνται παρουσιάσεις σε Παρίσι και Λονδίνο και την Πέμπτη ανοίγει, όπως όλα δείχνουν, το βιβλίο προσφορών.

Κλιμάκιο στελεχών της τράπεζας, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Β. Ψάλτη, αναχώρησε σήμερα για το Παρίσι για παρουσιάσεις, ενώ ακολουθούν, την Τετάρτη, παρουσιάσεις στο Λονδίνο.

Η τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει συμπληρωματικά κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, μέσω 10ετους ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης, το οποίο δεν θα μπορεί να ανακληθεί πριν την πάροδο πενταετίας (10NC5). Η έκδοση αναμένεται να βαθμολογηθεί με “Caa2” και “CCC” από Moody’s και S&P αντίστοιχα.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Ελλάκτωρ (+1,64%), Jumbo (+0,16%), ΟΛΠ (+1,39%), ΟΠΑΠ (+0,09%), ΟΤΕ (+0,59%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντη και Τέρνας Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,55%), Viohalco (-1,93%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,32%), ΔΕΗ (-1,91%), Lamda Development (-1,98%), Motor Oil (-2,86%), TITC (-2,67%) και Fourli (-2,28%).

Εν τω μεταξύ, η Hard Rock International κατέθεσε προδικαστική προσφυγή στην Ελλάδα, αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, η Hard Rock πιστεύει ότι η απόφαση της ΕΕΕΠ είναι εσφαλμένη. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση “παραμένει βέβαιη για την προσφορά της και πιστεύει ακράδαντα ότι η πρότασή της είναι η καλύτερη για το έργο του Ελληνικού και την Ελλάδα”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα και με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, κινήθηκαν οι CPI (+10,48%), Fieratex (+5,56%), Doppler (+4,17%), Κυριακούλης (+5,56%), Lavipharm (+3,57%), Pasal (+3,23%), Ιντερτέκ (+3,49%), Κέκροψ (+3,23%), MIG (+2,71%), Unibios (+2,50%) και Μοτοδυναμική (+1,87%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:34