search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:02
MENU CLOSE

Βρετανία: Επιφυλακτικές οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου στις κινήσεις Τζόνσον

03.02.2020 18:08
Βρετανία: Επιφυλακτικές οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου στις κινήσεις Τζόνσον - Media

 

Επιφυλακτικές ήταν οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των βουλευτών εντός του Ουέστμινστερ, ως προς τις θέσεις που παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, για την μελλοντική σχέση με την ΕΕ. Ενώσεις των επιχειρήσεων ζήτησαν να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους που θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Ινστιτούτο των Διευθυντικών στελεχών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε κόκκινες γραμμές».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Μ. Βρετανίας, Τζον ‘Αλαν, κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει οι βιομηχανίες της χώρας να βρεθούν στο επίκεντρο των πυρών, κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Η αισιοδοξία στις επιχειρήσεις επιστρέφει. Τα σωστά σήματα για την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ θα φέρουν εμπιστοσύνη στις επενδύσεις. Η σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού για παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο και διατήρηση των υψηλών επιπέδων μέσω μίας ευημερούσας σχέσης με την ΕΕ θα βοηθήσει. Η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δεν θα βρεθεί ανάμεσα στα πυρά μίας σκληρής, δημόσιας διαπραγμάτευσης» είπε.

Επικριτικά τα κόμματα αντιπολίτευσης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράμπ, παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων τις θέσεις της κυβέρνησης για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά ούτε και δικαιοδοσία των δικαστηρίων της τελευταίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τώρα είναι η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία. Ας δείξουμε στον κόσμο ότι τα καλύτερα επιτεύγματα και οι μεγαλύτερες συνεισφορές βρίσκονται μπροστά μας» είπε στους βουλευτές.

Αλλά ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Πολ Μπλόμφιλντ, εκτίμησε ότι πολλά από τα θέματα που απασχόλησαν τη χώρα στην προ του Brexit περίοδο, θα επανέλθουν στην επιφάνεια και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Η νέα σχέση θα καθοριστεί από τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας ή από τις ιδεολογικές δεσμεύσεις αποχωρισμού από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ώθησε τόσο πολλούς υποστηρικτές του Brexit;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Λυπάμαι που θα πω ότι οι σημερινές τοποθετήσεις υποδεικνύουν ότι η ιδεολογία επισκίασε την κοινή λογική».

Αλλά και βουλευτές του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας καταδίκασε τις θέσεις όπως παρουσιάστηκαν σήμερα από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ρισκάρουν να μετατρέψουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα μικρότερο, εσωστρεφές και περισσότερο απομονωμένο μέρος.

Ο προσωρινός επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβεϊ, επέκρινε το ενδεχόμενο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για μία συμφωνία με την ΕΕ στο πρότυπο της Αυστραλίας, λέγοντας ότι θα αφήσει «καμμένη γη» για την οικονομία της χώρας.

Επιφυλάξεις για την σκληρή διαπραγματευτική θέση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μάικ Ντρέικφορντ, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική των κόκκινων γραμμών δεν είχε εξυπηρετήσει τη χώρα ούτε κατά το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου νωρίτερα, ο Ντρέικφορντ δήλωσε ότι η Ουαλία θα εργαστεί το επόμενο διάστημα για να ενισχύσει τις σχέσεις της με εμπορικούς εταίρους, συμμετέχοντας σε γεγονότα στο Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, τους επόμενους μήνες. Ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες προώθησης των εμπορικών σχέσεων της Ουαλίας με τον Καναδά και τις ΗΠΑ. «Κατανοούμε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να διασφαλίσουμε ότι η Ουαλία θα είναι γνωστή, επιτυχημένη και προωθημένη σε όλο τον κόσμο» είπε.

Σχετική η έννοια του ισότιμου ανταγωνισμού, λέει το No10

Η έννοια του «ισότιμου ανταγωνισμού είναι μία αντίληψη της ΕΕ, που δεν είναι γενικά αποδεκτή» δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, σχολιάζοντας το σημείο αυτό της τοποθέτησης από τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ θα είναι απαιτητική σε αυτόν τον τομέα, ώστε να μην μειονεκτεί η βιομηχανία της.

«Μερικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου περιλαμβάνουν χαλαρές προβλέψεις για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, το περιβάλλον και τα συναφή. Μόνο η ΕΕ θέλει να επιβάλλει τους δικούς της νόμους σε αυτούς τους τομείς και να τους επιτηρεί μόνη της. Και η θέση μας είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο από τις προβλέψεις που έχει συμφωνήσει η ΕΕ με χώρες όπως ο Καναδάς ώστε να περιορίσουμε τέτοιου είδους εμπορικές στρεβλώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:02