search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:32
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Αρχίζει η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών

03.02.2020 19:15
ΗΠΑ: Αρχίζει η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών - Media

 

Είναι η πρώτη και ίσως καθοριστική μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών: στην ταπεινή Αϊόβα οι έντεκα υποψήφιοι του κόμματος μετρούν τις δυνάμεις τους.

Πολλές οι υποχρεώσεις, ελάχιστος ο χρόνος για την Ελίζαμπεθ Γουώρεν, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο. Προσπαθώντας να προλάβει τα πάντα η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης “έχρισε” άξιο βοηθό της στον προεκλογικό αγώνα τον σκύλο της τον Μπέιλι, ένα γλυκύτατο γκόλντεν ριτρίβερ. Εμφανίστηκαν μαζί σε προεκλογική εκδήλωση στο Ντε Μουάν της Αϊόβα, όπου η Γουώρεν δήλωσε ότι η ίδια πρέπει να φύγει και δεν θα προλάβει τις καθιερωμένες σέλφι με ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, αλλά “ο Μπέιλι θα μείνει και θα βγάλει σέλφι με όλους σας…”

Η Ελίζαμπεθ Γουώρεν υπολογίζει ότι έχει βγάλει περισσότερες από 100.000 σέλφι από τότε που ξεκίνησε η ενδοκομματική αναμέτρηση για το χρίσμα. Αλλά τί είναι αυτό που φέρνει τη φιλόδοξη γερουσιαστή στην ταπεινή Αϊόβα των τριών εκατομμυρίων κατοίκων, που αναδεικνύει μόλις το 1% των εκλεκτόρων; Η αναμέτρηση σε αυτή την πολιτεία έχει ιδιαίτερη σημασία, αν μη τι άλλο γιατί παραδοσιακά τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί αρχίζουν από εκεί τις εσωκομματικές εκλογές για να αναδείξουν τον “εκλεκτό” που θα λάβει το χρίσμα για τον Λευκό Οίκο. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών θεωρείται βέβαιη η επιλογή του σημερινού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Αλλά για τους Δημοκρατικούς τα πάντα είναι ανοιχτά: Οι δημοσκοπήσεις για την Αϊόβα δίνουν μικρό προβάδισμα στον Μπέρνι Σάντερς, εκπρόσωπο της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών. Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων εμφανίζεται ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ακολουθεί ο μόλις 38χρονος Πιτ Μπούτιτζετς από την Ιντιάνα, ενώ η Ελίζαμπεθ Γουώρεν περιορίζεται στην τέταρτη θέση.

Η “δύσκολη” παράδοση της Αϊόβα

Όλα αυτά είναι μάλλον ανησυχητικά για την 70χρονη Γουώρεν, την οποία κάποιοι θεωρούσαν “κρυφό φαβορί” για το χρίσμα. Όμως η παράδοση λέει ότι για να καταφέρει ένας υποψήφιος των Δημοκρατικών να φτάσει στον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να έχει καταλάβει τουλάχιστον την τρίτη θέση στην προκριματική αναμέτρηση της Αϊόβα. Στην κρίσιμη παρουσίαση των Δημοκρατικών υποψηφίων, στο Lincoln High School του Ντε Μουάν, συρρέουν οπαδοί όλων των εσκομματικών τάσεων. “Γουώρεν 2020”, αλλά και “Μπάιντεν 2020” γράφουν κάποιες κονκάρδες. Κάποιοι πουλάνε μπλουζάκια με το φαινομενικά ακατανόητο σύνθημα Boot-Edge-Edge. Πρόκειται για τον βενιαμίν των υποψηφίων, τον Μπούτιτζετς, ο οποίος φαίνεται να έχει πιο περιορισμένο, αλλά φανατικό κοινό. “Νομίζω ότι είναι ο μόνος, που μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ”, λέει ο 63χρονος Ρόμπερτ Φας, ο οποίος έκανε ταξίδι οχτώ ωρών από την Ιντιάνα, για να δει από κοντά το ίνδαλμά του.

Το κοινό ενθουσιάζεται μόλις ο Μπούτιτζετς ανεβαίνει στη σκηνή. “Δεν χρειάζεται να είσαι ενθουσιώδης οπαδός των Δημοκρατικών, για να αγανακτείς με όσα έχει κάνει ο Τραμπ”, λέει ο νεαρός υποψήφιος. Οι επευφημίες δυναμώνουν όταν ο Μπούτιτζετς διατυπώνει το ρητορικό ερώτημα: “Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω μας την κτηνωδία και τον διχασμό; Να αφήσουμε πίσω μας τα tweets;” Μετά από λίγες ώρες εμφανίζεται στο ίδιο βήμα ο Τζο Μπάιντεν. Για μία ακόμη φορά το κοινό επευφημεί, αλλά οι διαφορές είναι εμφανείς σε σχέση με την προηγούμενη ομιλία: όχι μόνο γιατί ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη διπλάσια ηλικία από τον Μπούτιτζετς, αλλά και γιατί, σε αντίθεση με τον πρώην δήμαρχο του Σάουθ Μπεντ που μιλούσε ελεύθερα συνεπαίρνοντας το ακροατήριό του, ο Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένος στο χειρόγραφο, κάποιες φορές φαίνεται να μασάει τα λόγια του και δεν γίνεται αντιληπτός- ένα πρόβλημα που επιτείνεται από την άθλια ακουστική του χώρου.

Κοινός εχθρός ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε γενικές γραμμές η εμφάνιση του Μπάιντεν μάλλον αντιστοιχεί με την ηλικία του, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς, αν και είναι έναν χρόνο μεγαλύτερος, δίνει μία πιο νεανική εικόνα. Την ομιλία της Ελίζαμπεθ Γουώρεν παρακολουθεί ο 68χρονος συνταξιούχος Ρικ Τζόνσον, λέγοντας ότι η γυναίκα του έχει ήδη αποφασίσει να ψηφίσει τη γερουσιαστή από την Μασαχουσέτη, αλλά ο ίδιος μάλλον προτιμά τον Σάντερς. Αλλά όπως κι αν έρθουν τα πράγματα “θα δουλέψω με πάθος για εκείνον που θα υποστηρίξει τελικά το κόμμα”, τονίζει ο Τζόνσον. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, “έχουμε όλοι έναν κοινό στόχο: να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:32