search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:31
MENU CLOSE

Β. Ιρλανδία: Το Brexit ωθεί στην πρωτιά το αριστερό Sinn Fein! – Τι δείχνει δημοσκόπηση

04.02.2020 10:39
Β. Ιρλανδία: Το Brexit ωθεί στην πρωτιά το αριστερό Sinn Fein! - Τι δείχνει δημοσκόπηση - Media

 

Το αριστερό κόμμα Sinn Féin καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ιρλανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πέντε ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές. Το Sinn Fein είναι το κόμμα που στο παρελθόν αποτέλεσε τον πολιτικό βραχίονα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση των Irish Times/ Ipsos MRBI, το Sinn Fein λαμβάνει 25%, καθιστώντας σαφές ότι θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις στο νησί, ενώ το κεντροδεξιό Fianna Fáil λαμβάνει 23% και το κυβερνητικό Fine Gael 20%.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι τόσο το Fianna Fáil όσο και Fine Gael, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουν με το αριστερό κόμμα σε περίπτωση που αυτό καταλάβει την πρώτη θέση. 

Στόχος του Sinn Fein είναι η επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με το κράτος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας (ΕΪΡΕ), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέλη του κόμματος απαγορεύονταν να εμφανίζονται σε ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης έως τα μέσα της δεκαετίας τους 1990, όταν και ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσης του ΙΡΑ. Το κόμμα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εισέλθει σε κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς δέσμευση ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο προγραμματισμός ενός δημοψηφίσματος για την ενοποίηση της Ιρλανδίας, και μάλισα εντός πέντε ετών.

Η ιστορική διαδρομή του Sinn Fein

Το Σιν Φέιν (ιρλανδικά: Sinn Féin, σημαίνει “εμείς”) ιδεολογικά θεωρείται ένα σοσιαλδημοκρατικό και υπερκαθολικό κόμμα με σκόπο την εθνική αυτοδιάθεση. Ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1905 από τον Άρθουρ Γκρίφιθ, αλλά πήρε την σημερινή του μορφή το 1970, ύστερα από μια εσωτερική διάσπαση που χώρισε το κόμμα στα δύο, με το άλλο μισό (γνωστό αρχικά ως Επίσημο Σιν Φέιν) να αποτελεί σήμερα το αριστερό Κόμμα των Εργατών της Ιρλανδίας (Páirtí na nOibrithe).

Ιστορικά έχει συνδεθεί με τους Ιρλανδούς Εθελοντές και τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), αποτελώντας την πολιτική του πτέρυγα. Το 1919 η απογοήτευση που προκλήθηκε από την καθυστέρηση της Ιρλανδικής αυτονομίας οδήγησε μέλη του Σιν Φέιν, το οποίο είχε κερδίσει την πλειοψηφία των ιρλανδικών εδρών στο Ουέστμινστερ στις βρετανικές εκλογές του 1918, να δημιουργήσουν μια ιρλανδική συνέλευση στην οποία κηρύχθηκε η ιρλανδική ανεξαρτησία. Παράλληλα, στήριξε τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ο οποίος έληξε τελικά το 1921 με την υπογραφή της αγγλο-ιρλανδικής συνθήκης και τη δημιουργία του ελεύθερου κράτους της Ιρλανδίας. Μετά την διάσπαση του IRA το 1969, λίγο μετά την έναρξη της περιόδου που αποκαλείται «The Troubles», συνδέθηκε με το κομμάτι του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (Provisional Irish Republican Army), που έχει ως στόχο την αποκοπή της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την δημιουργία της Ενωμένης Ιρλανδίας. Αντίθετα, το Κόμμα των Εργατών συνδέθηκε με το κομμάτι του Επίσημου Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (Official Irish Republican Army, γνωστοί και ως “the Stickies”), με παρόμοια αιτήματα. Το 1962, οι υποστηρικτές του μαρξισμού- λενινισμού έλαβαν τον έλεγχο της ηγεσίας του Sinn Féin από τους παραδοσιακούς δημοκράτες και άρχισαν να ακολουθούν την πολιτική σε μια νέα κατεύθυνση. 

Από το 1983 έως το 2018, αρχηγός του Σιν Φέιν ήταν ο Τζέρι Άνταμς, όταν τον διαδέχθηκε η Μέρι Λου Μακντόναλντ. Σήμερα, στην Βόρεια Ιρλανδία, κατέχει τις 28 από τις 108 έδρες της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας (δεύτερο κόμμα), έχοντας 4 υπουργικές θέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του Αναπληρωτή Πρώτου Υπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας. Αντίθετα στην Κάτω Βουλή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (Dáil Éireann) είναι σήμερα το μικρότερο κόμμα, κατέχοντας 4 από τις 166 έδρες, ενώ κατέχει και μια έδρα στην Ανω Βουλή (Seanad Éireann). Το Σιν Φέιν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:27