search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:12
MENU CLOSE

Παραδοχή Πλακιωτάκη για παράνομες επαναπροωθήσεις (Ηχητικό)

04.02.2020 10:51
Παραδοχή Πλακιωτάκη για παράνομες επαναπροωθήσεις (Ηχητικό) - Media

 

Αίσθηση προκαλεί αναφορά του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το Λιμενικό έκανε παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα κατά το παρελθόν. To ενδιαφέρον είναι ότι αν και απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά το πότε γινόταν αυτό, ουσιαστικά απέκλεισε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά. 

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6», ο κ. Πλακιωτάκης κλήθηκε να απαντήσει για τις ακραίες φωνές που καλούν το Λιμενικό να βουλιάζει βάρκες με πρόσφυγες. «Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα, δεν μπορεί να το κάνει το Λιμενικό Σώμα ούτε μπορεί να προχωρήσει σε push back, όπως έκανε ενδεχομένως σε άλλες χρονικές περιόδους», παραδέχτηκε ανοιχτά και στη συνέχεια πρόσθεσε: 

«Υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, τότε όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν υπήρχαν ούτε η Frontex ούτε η παρουσία του NATO». 

Το απόσπασμα της συνέντευξης: 

Ερ: Πολλοί θέλουν το Λιμενικό να βουλιάζει βάρκες και να πνίγονται άνθρωποι.

Απ: Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα, δεν μπορεί να το κάνει το Λιμενικό Σώμα ούτε μπορεί να προχωρήσει σε push back, όπως έκανε ενδεχομένως σε άλλες χρονικές περιόδους. Άρα οι κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα είναι συγκεκριμένοι, υπάρχουν συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιους είδους συμπεριφορές είναι μακριά από τη στάση του Λιμενικού. 

Ερ: Σε ποιες περιόδους έκανε push back; 

Απ: Κοιτάξτε, υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, τότε όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν υπήρχαν ούτε η Frontex ούτε η παρουσία του NATO, αλλά σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε υπό το πρίσμα μιας ευρωπαϊκής διαχείρησης του ζητήματος. Μας υπερβαίνουν όλα αυτά. 

Ερ: Επειδή το λένε από την παράταξή σας αυτό, φωνές από την κομματική βάση, ακραίους…

Απ: Επαναλαμβάνω ότι οι κανόνες εμπλοκής είναι συγκεκριμένοι στη θάλασσα, παρόλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, ενισχύοντας και με μέσα και με προσωπικό τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. 

Ερ: Μια διευκρίνιση για τα push back, εννοείτε προ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φυλούσε καν τα σύνορα… 

Απ: O ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη λογική των ανοιχτών συνόρων.

Τι ειναι τα Push backs (επαναπροωθήσεις): Το σκάφος του λιμενικού είτε προκαλεί κυματισμό για να εκτρέψει την πορεία της λέμβου προς τα τουρκικά ύδατα, είτε σέρνει τη βάρκα πίσω προς τα τουρκικά παράλια. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες ενέργειες στη θάλασσα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε ανατροπή της βάρκας και πνιγμό δεκάδων, όπως στο Φαρμακονήσι .

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:12