search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:11
MENU CLOSE

Πώς θα προστατευτούν αγριόγιδα, πέτροφες και η σπάνια πεταλούδα Parnassius apollo στην Ελλάδα

04.02.2020 11:05
Πώς θα προστατευτούν αγριόγιδα, πέτροφες και η σπάνια πεταλούδα Parnassius apollo στην Ελλάδα - Media

 

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προστασία του αγριόγιδου, των ειδών πέστροφας που απαντώνται στη χώρα μας, καθώς και της σπάνιας πεταλούδας Parnassius apollo, σηματοδοτούν οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020, στα Ιωάννινα. Τρία νέα Εθνικά Σχέδια Δράσης θα παρουσιαστούν σε ισάριθμες συναντήσεις από στελέχη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που είναι υπεύθυνες για την εκπόνησή τους.

Τα εν λόγω Εθνικά Σχέδια Δράσης, όπως και οι σχετικές εκδηλώσεις για την παρουσίασή τους στο ενδιαφερόμενο κοινό, αποτελούν μέρος του Έργου «LIFE-IP 4 NATURA», του πρώτου ολοκληρωμένου έργου LIFE (LIFE Integrated Project) για την προστασία της φύσης που έχει αναλάβει ποτέ να υλοποιήσει η χώρα μας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και σε συνεργασία με ακόμα 9 εταίρους (Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο).

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Ναπολέοντα Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα, 2ος όροφος, Ιωάννινα) ως εξής:

09:00 – 12:30, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το αγριόγιδο

13:00 – 15:30, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα αυτόχθονα είδη πέστροφας

16:00 – 18:30, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πεταλούδα Parnassius apollo

Στόχος αυτών των συναντήσεων, που είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό, είναι η παρουσίαση και συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους και αρμόδιους φορείς των προτεινόμενων στα Σχέδια Δράσης μέτρων, δράσεων και πολιτικών. Οι συναντήσεις εντάσσονται σε έναν ευρύτερο κύκλο τοπικών διαβουλεύσεων, στη διάρκεια των οποίων θα συζητηθούν με τοπικούς φορείς και πολίτες όλα τα Σχέδια Δράσης που έχουν εκπονηθεί και θα θεσμοθετηθούν στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP 4 NATURA.

Η επιλογή των συγκεκριμένων ειδών για τη σύνταξη των σχετικών Εθνικών Σχεδίων Δράσης έγινε λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη οικολογική τους αξία, καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης των μεγάλων απειλών που δέχονται. Ειδικότερα, το αγριόγιδο, αν και προστατευόμενο είδος, απειλείται έντονα από τη λαθροθηρία, ενώ τόσο η πέστροφα όσο και η πεταλούδα Parnassius apollo δέχονται πιέσεις από την υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους, τόσο από ανθρωπογενή, όσο και από φυσικά αίτια.

Η σημασία των Σχεδίων Δράσης

Τα Σχέδια Δράσης είναι κατευθυντήρια έγγραφα που περιγράφουν δράσεις και μέτρα για την προστασία, τη διατήρηση ή και την αποκατάσταση ενός είδους ή ενός οικοτόπου με στόχο τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης διατήρησής του.

Οι δράσεις που προτείνονται μπορεί να περιλαμβάνουν τη θεσμική προστασία, τη βελτίωση και αποκατάσταση ενδιαιτημάτων και περιοχών, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η σύνταξη και εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου βασίζεται σε ερευνητικά δεδομένα και στη συντονισμένη προσπάθεια ανάμεσα σε κρατικούς φορείς, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, την κοινωνία των πολιτών, τις τοπικές κοινότητες και γενικά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα Σχέδια Δράσης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ως οδηγοί για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων.

Τα Σχέδια Δράσης είναι βασικά εργαλεία προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας και ως τέτοια προβλέπονται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Με δεδομένο ότι η απώλεια βιοποικιλότητας έχει πια εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση, με συνέπειες που αγγίζουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας και ευζωίας, η ανάσχεσή της συνιστά, πέραν των όποιων νομικών υποχρεώσεων, αυτονόητο καθήκον απέναντι στην κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές.

Πηγή epiruspost.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:10