search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:38
MENU CLOSE

11 σούπερ τροφές που καίνε λίπος και σε χορταίνουν

04.02.2020 17:21
11 σούπερ τροφές που καίνε λίπος και σε χορταίνουν - Media

 

Όταν σκέφτεσαι σούπερ τροφές, συνήθως σου έρχονται στο μυαλό εξωτικά, δυσεύρετα συστατικά. Εκχύλισμα από ακάι μπέρι; Νουντλς από φύκια; Σοβαρολογούμε; Ωστόσο οι σούπερ τροφές δεν χρειάζεται να είναι μυστηριώδεις για να είναι… σούπερ. Σκέψου τις απλές φακές, που κλείνουν μια τεράστια θρεπτική δύναμη σε ένα μικροσκοπικό πακέτο, ή σκέψου το θαύμα της τέλειας ισορροπίας πρωτεϊνών σε ένα αβγό.

Πέρα από την διατροφική τους δύναμη, εκείνες οι τροφές έχουν άλλη μια ιδιότητα που τις κάνει να αξίζουν την ετικέτα «σούπερ». Μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος. Οι φακές μπορούν να δώσουν ώθηση στη μηχανή σου που καίει τις θερμίδες. Και τα αβγά βοηθούν να κρατηθείς χορτάτη μέχρι το μεσημεριανό.

Αυτές οι 11 σούπερ τροφές σου παρέχουν θρεπτικά στοιχεία που έχεις ανάγκη – ενώ ταυτόχρονα τονώνουν το μεταβολισμό, καίνε λίπος ή σε κρατούν για περισσότερη ώρα χορτάτη.

Για να τονώσεις το μεταβολισμό

 

φασόλια – καίνε λίπος και σε χορταίνουν

Γεμάτα με φυτικές ίνες που κόβουν την πείνα και πρωτεΐνες, τα φασόλια διαθέτουν μία ακόμη σούπερ ιδιότητα αδυνατίσματος: ανθεκτικό άμυλο. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτό το συστατικό (ένα είδος υδατάνθρακα που περνά άπεπτος από το σύστημά σου) μπορεί να ωθήσουν το σώμα σου να χρησιμοποιήσει επιπλέον ενέργεια για να προσπαθήσει να το διασπάσει. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο βρήκαν πως οι ενήλικες που τρώνε γεύματα με ανθεκτικό άμυλο είχαν υψηλότερο μεταγευματικό μεταβολικό ρυθμό. Τα ανθεκτικά άμυλα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης.

Πάρε φόρα: Δοκίμασε πολτοποιημένα φασόλια με σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο για ένα υγιεινό ντιπ για λαχανικά.

Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές παίρνουν την γεύση τους από την καψαϊκίνη. Το 2010, ερευνητές στο UCLA έδωσαν στους συμμετέχοντες σε μελέτη μια κάψουλα που περιείχε μια συγγενική ουσία της καψαϊκίνης (που λέγεται dihydrocapsiate ή DCT), ενώ άλλοι πήραν ένα placebo. Η ομάδα της DCT έκαψε περισσότερες θερμίδες μετά το γεύμα συγκριτικά με την ομάδα του placebo. «Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών μπορεί επίσης να αμβλύνει την επιθυμία σου να συνεχίσεις να τρως», λέει η διατροφολόγος και συγγραφέας του The Belly Fat Fix, Marjorie Nolan Cohn, M.S., R.D.

Πάρε φόρα: Πασπάλισε πιπέρι καγιέν ή σκόνη τσίλι στα φαγητά σου, από κατσαρόλας μέχρι ψητά φρούτα. Χρησιμοποίησε πιπεριές jalapenos σε μαρινάδες και σάλτσες.

Φακές

Αυτά τα μικροσκοπικά όσπρια είναι μια μεταβολική υπερδύναμη. Όπως και τα φασόλια, περιέχουν ανθεκτικό άμυλο και πυροδοτούν την πεπτική θερμογένεση, λέει η Cohn. «Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο και αν έχεις έλλειψη από αυτό το μέταλλο, το σώμα σου είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη χρήση των θερμίδων για ενέργεια», λέει η Marlo Mittler, M.S., R.D., διατροφολόγος στο Νοσοκομείο North Shore Long Island Jewish Hospital στη Νέα Υόρκη.

Πάρε φόρα: Πρόσθεσε φακές σε σαλάτες. Τρώγε συχνά σούπα φακές για μεσημεριανό σου.

 

Για να καις πιο γρήγορα λίπος

Βιολογικό βοδινό

Το βιολογικό βοδινό δεν έχει μόνο καλύτερη γεύση αλλά έχει και καλύτερη αναλογία στα λιπαρά οξέα ω3 προς ω6. Ένα συνηθισμένο είδος διατροφής περιέχει πάρα πολλά ω6 (τα οποία μπορεί να είναι φλεγμονώδη) και πολύ λίγα ω3 (τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη), λέει η Cohn. Το βιολογικό βοδινό έχει υψηλές ποσότητες από τα λιπαρά οξέα που ονομάζονται συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (ή CLA). Το σώμα σου χρησιμοποιεί το CLA για να χτίσει μυική μάζα – μια μηχανή καύσης λίπους.

Γρήγορη λύση: Το βιολογικό βοδινό είναι ακριβό. Η μείωση της συνολικής σου κατανάλωσης σε κρέας (και η επιλογή βιολογικού όταν τρως κόκκινο κρέας) είναι καλύτερη για την υγεία σου.

Πράσινο τσάι

Αυτό το δημοφιλές τσάι καταφέρνει να καίει το λίπος χάρη στις κατεχίνες (EGCG) που περιέχει. «Αυτό το φυτοχημικό προσφέρει οξείδωση του λίπους και θερμογένεση», λέει η Cohn. Η επίδραση αυτή έχει φανεί επαναλαμβανόμενα στη διάρκεια των ετών. Σε μια ομάδα μελετών που δημοσιεύτηκαν το 2013 σην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, οι άνθρωποι που πίνουν τσάι (όχι μόνο πράσινο αλλά και μαύρο και λευκό τσάι) καίνε καθημερινά περισσότερες θερμίδες και λίπος συγκριτικά με όσους δεν πίνουν.

Γρήγορη λύση: Αντικατάστησε το δεύτερο φλιτζάνι του καφέ με ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Πρόσθεσε παγωμένο πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη σε smoothies ή ανακάτεψέ το με το αθλητικό σου ρόφημα για μια ώθηση από καφεΐνη.

Κόκκινο κρασί

Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών περιέχει ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη που σχετίζεται με πολλά γνωστά οφέλη, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Όμως, λέει η Cohn, «η ρεσβερατρόλη έχει επίσης φανεί πως μειώνει την παραγωγή των ορμονών του άγχους που επιβάλει στο σώμα σου να αποθηκεύει λίπος».

Γρήγορη λύση: Παράγγειλε χωρίς έγνοια ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Απλά φρόντισε να κρατάς υπό έλεγχο την καθημερινή σου κατανάλωση: όχι πάνω από ένα τη μέρα για τις γυναίκες ή δύο για τους άντρες.

Σπόροι σουσαμιού και σησαμέλαιο

Ένα συστατικό του σησαμέλαιου, η σησαμίνη, έχει αποδειχτεί πως πιθανώς βοηθά στη καύση του λίπους, λέει η Cohn. «Μπορεί να φταίει που αυξάνει την παραγωγή των κετονών, οι οποίες βοηθούν το σώμα σου να διατηρεί τους μύες, που με τη σειρά τους καίνε λίπος». Επιπλέον, οι λιγνάνες που βρίσκονται στο σουσάμι βοηθούν το συκώτι σου να παράγει τα απαραίτητα ένζυμα για το μεταβολισμό των λιπών.

Γρήγορη λύση: Χρησιμοποίησε το σησαμέλαιο σε dressings και για να βάλεις συμπληρωματικά επάνω σε τελειωμένα πιάτο. Κάλυψε κοτόπουλο ή ψάρι με σουσάμι πριν το μαγειρέψεις.

Για να νιώθεις περισσότερες ώρες χορτάτη

Αβοκάντο

Εκείνα τα κρεμώδη πράσινα φρούτα είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι και υγιεινά για την καρδιά και χορταστικά. Όπως κάθε λιπαρό που καταναλώνεται ως μέρος ενός γεύματος, τα αβοκάντο είναι τα τελευταία που μπαίνουν στη διαδικασία της πέψης, έτσι δεν σε εγκαταλείπουν γρήγορα: Υπέρβαροι άνθρωποι σε μια πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια που έφαγαν μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό ανέφεραν σημαντική μείωση της επιθυμίας να φάνε κάτι αργότερα το απόγευμα.

Χόρτασε: Κόψε σε φέτες μισό αβοκάντο για τη μεσημεριανή σου σαλάτα ή χρησιμοποίησέ το λιωμένο μέσα σε ένα σάντουιτς αντί για τη λιγότερο υγιεινή μαγιονέζα.

Αβγά

«Τα αβγά περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα που τα κάνουν μια πλήρη πρωτεΐνη», λέει η Mittler. Αποτελούν ένα χορταστικό πρωινό επειδή η πρωτεΐνη εμποδίζει την απότομη άνοδο του σακχάρου του αίματός σου και τη μετέπειτα απότομη πτώση του, κάτι που σου προκαλεί πείνα. Για την ακρίβεια, μελέτες δείχνουν πως τρώγοντας αβγά για πρωινό μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις περισσότερο βάρος απ’ ότι αν έτρωγες την ίδια ποσότητα θερμίδων από υδατάνθρακες.

Χόρτασε: Βράσε καμιά δεκαριά σφιχτά αβγά ώστε να έχεις ένα γρήγορο πρωινό όλη την εβδομάδα.

Πατάτα

Αποδεικνύεται πως δεν μπορείς να βάλεις αυτές τις ρίζες στο ίδιο καλάθι με τους χαμηλούς σε θρεπτικά συστατικά υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί ή το λευκό ρύζι. Γεμάτες με ανθεκτικό άμυλο (για να μην αναφέρουμε τη βιταμίνη C και το κάλιο), οι πατάτες σε χορταίνουν δύο με τρεις φορές περισσότερο από τα άλλα άμυλα, λέει η Mittler.

Χόρτασε: Βάλε την ψητή πατάτα ξανά στο τραπέζι του δείπνου σου. Συνόδεψέ με τις με λίγο λάδι καρύδας ή με μικρή ποσότητα τριμμένης παρμεζάνας – όχι σωρούς από κρέμες γάλακτος, βούτυρο και μπέικον.

Σούπα

Έχει αποδειχτεί πως τρώγοντας ένα μπολ σούπας μειώνεται η πρόσληψη θερμίδων στο υπόλοιπο της ημέρας. Το αποτέλεσμα είναι διπλό, λέει η Mittler. Πρώτον, σε χορταίνει. Όμως ο κορεσμός έχει να κάνει με τη θερμότητα: «Τα θερμά υγρά έχουν μεγαλύτερη ψυχολογική επίδραση στην αίσθηση κορεσμού συγκριτικά με τα παγωμένα».

Χόρτασε: Παραγγέλνεις ορεκτικό όταν τρως στο εστιατόριο; Ψάξε στο μενού σούπες βασισμένες σε ζωμό, οι οποίες συνήθως έχουν λιγότερες θερμίδες από τις πιο κρεμώδεις.

πηγη shape.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:38