search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:15
MENU CLOSE

Εξεταστική κόντρα στις διαφωνίες…

27.02.2010 07:41
Εξεταστική κόντρα στις διαφωνίες… - Media

Αιφνιδιαστικά και με τις υπογραφές των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρά τις ενστάσεις, τις διαφοροποιήσεις, τους δισταγμούς και τις σοβαρές διαφωνίες πολλών βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε…νύχτα την πρόταση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός του κειμένου είναι πολύ συγκεκριμένα, αφού επιχειρείται να καθησυχάσει φόβους – αγωνίες πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης για το ακριβές περιεχόμενο του.

Αιφνιδιαστικά και με τις υπογραφές των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρά τις ενστάσεις, τις διαφοροποιήσεις, τους δισταγμούς και τις σοβαρές διαφωνίες πολλών βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε…νύχτα την πρόταση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός του κειμένου είναι πολύ συγκεκριμένα, αφού επιχειρείται να καθησυχάσει φόβους – αγωνίες πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης για το ακριβές περιεχόμενο του.

Ηγετικά κυβερνητικά στελέχη έκριναν ότι, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση, η καθυστέρηση κατάθεσης της αίτησης θα δημιουργούσε προβλήματα αφήνοντας έδαφος έκφρασης της διαφορετικής άποψης σε όσους διαφωνούν, με κίνδυνο να εκφυλιστεί εντελώς η διαδικασία. Και με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας μέσα στο βράδυ της Δευτέρας. Η διαδικασία συγκέντρωσης των υπογραφών των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα, αλλά οι δυσκολίες να «εντοπιστούν» όλοι οι βουλευτές και να προσέλθουν να υπογράψουν κάτω από το κείμενο – αίτηση σύστασης της εξεταστικής επιτροπής δεν ήταν κι η ευκολότερη. Γι’ αυτό και ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα…

Στόχος της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδειχτούν οι αδυναμίες του συστήματος, οι τρύπες που μας καθιστούν αναξιόπιστους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να προβληθεί το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών με τα στατιστικά στοιχεία.

Μάλιστα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να καταθέσει ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια στην εξεταστική επιτροπή για την αποδοχή των στοιχείων τα προηγούμενα χρόνια.

Το μεγάλο άγχος και η αγωνία που κρύβεται μέσα στην ανησυχία και τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι μήπως πίσω από τη… βιτρίνα της επιτροπής ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρήσει να κόψει εντελώς δεσμούς με το εκσυγχρονιστικό παρελθόν του κόμματος και όσους πρωταγωνίστησαν εκείνη την εποχή.

Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι δεν είναι η στιγμή να μπει το ΠΑΣΟΚ σε μια δίνη εσωστρέφειας με αφορμή τα πολιτικά τεκταινόμενα πριν από μια δεκαετία, τη στιγμή που χρειάζεται ένα αρραγές μέτωπο στο κόμμα και την κυβέρνηση, όπου στην παρούσα φάση κυριολεκτικά δεν περισσεύει κανείς.

Μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εμμένει να ανοίξει μια «πληγή» που ενδεχομένως τον εκθέσει πολιτικά, ως εξέχον μέλος των κυβερνήσεων Σημίτη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν όμως ότι η περιπέτεια και εμπειρία του Γιώργου τους τελευταίους μήνες με τις λυσσώδεις επιθέσεις των κερδοσκόπων αλλά και την άτεγκτη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην περίπου χώρα, που λέγεται Ελλάδα, τον έχουν διαφοροποιήσει εντελώς και τώρα πιστεύει ότι πρέπει να τελειώνει η χώρα με ψέματα, αυταπάτες, παραμορφώσεις και ωραιοποιήσεις του παρελθόντος και να κάνει μια νέα αρχή σε βάσεις διαφάνειας, αξιοπιστίας, σοβαρότητας και επαγγελματικής αντιμετώπισης των θεμάτων.

Εκτιμά δε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να «πριονίσει» το κλαδί που κάθεται η χώρα ανοίγοντας συζήτηση για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, παρά τις απειλές της.

Ενώ με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μπλοκάρει μια παρελκυστική τακτική της Ν.Δ. να ξεκινήσει η έρευνα από το 1981, προκειμένου να ερευνηθεί πώς δημιουργήθηκε το δημόσιο χρέος.

Το μότο του Γιώργου Παπανδρέου είναι «όποιος έχει στοιχεία για τον τρόπο που μπήκαμε στο ευρώ να τα προσκομίσει, αλλιώς να σταματήσουν τα υπονοούμενα».

Πάντως πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να καταστήσει την επιτροπή «πασαρέλα» κυβερνητικών και τεχνοκρατικών στελεχών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’90.

Τα στατιστικά στοιχεία

Μάλιστα πρόσφατα ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να διαψεύσει τον εαυτό της, αν επανέλθει στο θέμα της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, αφού από το βήμα της Βουλής και μετά την απογραφή ο ίδιος ο Γιώργος Αλογοσκούφης, και μετά τα όσα είχαν πει τόσο ο ίδιος όσο και ο Κ. Καραμανλής για την οικονομική κατάσταση και τον τρόπο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, διαβεβαίωνε το σώμα ότι όντως «η χώρα μπήκε με το σπαθί της».

Η δημιουργική λογιστική που χρησιμοποίησαν και οι υπόλοιπες χώρες προκειμένου να προσαρμοστούν στο εντελώς ανελαστικό Σύμφωνο Σταθερότητας διαφέρει κατά πολύ από τη συστηματική αλλοίωση στατιστικών στοιχείων, επισημαίνουν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θερμοί υποστηρικτές της ιδέας είναι το γνωστό δίδυμο των κολλητών Γ. Παπακωνσταντίνου – Κ. Θέου. Πολλοί «ψιθυρίζουν» ότι ο Θέος βομβάρδισε με email τον πρωθυπουργό όσο έλειπε στη Μόσχα για το θέμα.

Μάλιστα γι’ αυτό ήταν σε αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος κάθε φορά που επιχειρεί να πει στους ομολόγους του ότι τα στοιχεία αλλοιώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, λαμβάνει την απάντηση: «γιατί δεν κινείτε διαδικασίες πολιτικής αποκάλυψης και τιμωρίας των υπευθύνων;».

Εκσυγχρονιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τη «σύμπραξη» Παπακωνσταντίνου – Θέου στο θέμα, τονίζουν πως οι δυο τους υπήρξαν υψηλόβαθμα στελέχη της διακυβέρνησης Σημίτη, με ενεργότατο ρόλο όπως θυμούνται πολλοί στο ΠΑΣΟΚ. Ο Παπακωνσταντίνου προωθούσε επί Χριστοδουλάκη τη Χάρτα Σύγκλισης, που τελικά αποδείχτηκε φούσκα, κι ο Θέος ήταν αρμόδιος γενικός γραμματέας για το Γ’ ΚΠΣ, το οποίο παρέδωσε μάλλον με χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης και ένα πρόστιμο της τάξης των 500 και εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και υπενθυμίζουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις γιατί η τότε κυβέρνηση και ο τότε αρμόδιος για τις επενδύσεις γενικός γραμματέας Κ. Θέος δεν είχαν φροντίσει να πάρουν έγκριση από την Επιτροπή.

Όλα αυτά και πολλά άλλα σχολιάζονται στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ που φοβούνται ότι μόνο ζημιά για την κυβέρνηση μπορεί να έχει η εξεταστική για την οικονομία, αφού η πλειονότητα των πολιτών γνωρίζει ότι πληρώνει τα λάθη της Ν.Δ. Το γεγονός ότι η Ν.Δ. μπορεί να καλέσει και τους δυο ως μάρτυρες για την περίοδο 2000-2004 μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει στους ΠΑΣΟΚους.

Άλλωστε ο Παπακωνσταντίνου έχει βρει τον μπελά του με τα δημοσιεύματα των «New York Times» ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε εξελιγμένα Swaps για να…μετακυλίσει λογιστικά το χρέος της σε βάθος χρόνου. Η Κομισιόν είχε δώσει χρονική παράταση ώς τις 19 Φεβρουαρίου προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα στοιχεία, ωστόσο το υπουργείο έστειλε κάποια, αλλά επικαλούμενο την πρόσφατη απεργία των υπαλλήλων δεν τα έστειλε όλα.

Η «κόντρα» αυτή, αλλά και η σπουδή της Κομισιόν να ζητήσει στοιχεία για μια υπόθεση που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τα κοινοτικά όργανα εντάσσεται στο ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει σ’ αυτή τη φάση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός δεν χάνει ευκαιρία να «χρεώνει» στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο ευθύνες για τα «στραβά μάτια» που έκανε στον πλήρη εκτροχιασμό των στοιχείων τα τελευταία χρόνια για τη χώρα μας. Και από την άλλη πλευρά οι υπηρεσίες του Μπαρόζο είναι στην… τσίλια για να μας χωθούν όπου και όπως μπορούν.

Στο πλαίσιο αυτού του κλίματος αλλά και από το γεγονός ότι οι ανά τον κόσμο δημοσιογράφοι – κάποιες φορές σε συνεργασία με κερδοσκοπικούς κολοσσούς – στέκονται στα… νύχια των ποδιών τους, προκειμένου να «αξιοποιήσουν» οποιαδήποτε πληροφορία αφορά τη χώρα και τα δημοσιονομικά της, πολλοί βουλευτές ανησυχούν ότι η αναμόχλευση της διαδικασίας καταγραφής και παρουσίασης των στατιστικών στοιχείων θα γίνει μείζον θέμα, τροφοδοτώντας δημοσιεύματα και συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα για την αδήφαγα παγκόσμια κοινή γνώμη.

Γι’ αυτό λοιπόν και αυτό που έχει αποφασιστεί στην παρούσα φάση είναι να κατατεθεί η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και να αφεθεί η ενεργοποίησή της να αποφασιστεί ανάλογα με τις συνθήκες. Στο μεταξύ η κατάθεση του αιτήματος θα λειτουργεί διεθνώς κατευναστικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:15