search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Με φόντο την κόντρα για το όνομα συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- Τι θα συζητηθεί

05.02.2020 06:20
tsipras_0.jpg

 

Συνεδριάζει στις 11 το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα όπου εκτός από τα φλέγοντα οργανωτικά θέματα εν όψει του συνεδρίου βασικό στοιχείο της ατζέντας είναι κατά πληροφορίες το θέμα των κομματικών ΜΜΕ (Αυγή και «Στο Κόκκινο») και το σχέδιο αναδιάρθρωσής τους, προγραμματισμένο από την ΠΓ της προηγούμενης Τετάρτης.

Τη συνεδρίαση θα απασχολήσει και η προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία υπενθυμίζεται έχει ανακοινωθεί για το Σαββατοκύριακο, αν και υπάρχει μία πιθανότητα αναβολής. Το θέμα της ΚΕ είναι ο απολογισμός του έργου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από συμβιβαστική λύση που είχε βρεθεί (στο τέλος του προηγούμενου έτους) απέναντι στο αίτημα της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» να συζητηθεί στο συνέδριο. 

Δεδομένου όμως ότι η ηγεσία στο συνέδριο θέλει από τη μία να συμβολίσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τον μετασχηματισμό του σε κεντρώο κόμμα εξουσίας, από την άλλη,  να αποφύγει τον κίνδυνο αιχμών και αλληλοκατηγοριών για τα στραβά της διακυβέρνησης και την ήττα των εκλογών,  προτάθηκε η λύση της ΚΕ ως χρυσή τομή, η οποία έγινε δεκτή. Άλλωστε και όσοι υποστηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση πριν το κόμμα πάει παρακάτω, δεν ήθελαν να ξεμακρύνει χρονικά η συγκεκριμένη συζήτηση.

Ωστόσο, το κείμενο του απολογισμού του οποίου την ευθύνη κι εποπτεία έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν εγκαίρως έτοιμο, καθώς μόλις χθες παραδόθηκε ένα προσχέδιο, μην αφήνοντας ιδιαίτερα χρονικά περιθώρια στα μέλη του οργάνου για να το μελετήσουν. Υπάρχει επομένως, μια μικρή πιθανότητα αναβολής της ΚΕ, αλλά αυτό θα εκτιμηθεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης. 

«Στα μαχαίρια» για το δημοψήφισμα και το όνομα

Βεβαίως, το ζήτημα που έχει αυτές τις μέρες πυροδοτήσει εκ νέου τα πάθη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το θέμα του ονόματος, δηλαδή της προσθήκης σε αυτό ενός προσδιορισμού στον οποίο θα αποτυπώνεται η διεύρυνση και η Προοδευτική Συμμαχία.

Στην προηγούμενη ΠΓ τέθηκε το ζήτημα εσωκομματικού δημοψηφίσματος (συμβουλευτικού χαρακτήρα) για το όνομα από τον Νίκο Παππά και στελέχη της τάσης των «προεδρικών» της οποίας ηγείται. Ωστόσο στην πρόταση αυτή αντέδρασαν σφόδρα οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας, κ.ά. ζητώντας, αν είναι να γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα, αυτό να αφορά προγραμματικά ζητήματα που θα απασχολήσουν και το συνέδριο (πχ διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, κλιματική αλλαγή, εξορύξεις υδρογονανθράκων, κλπ). Κατά βάση τα εν λόγω στελέχη που θεωρούνται ότι συγκροτούν τον παραδοσιακό μηχανισμό του κόμματος, εκτιμούν ότι τυχόν δημοψήφισμα για το όνομα πριν το συνέδριο το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει, θα είναι άκομψο υπό την έννοια ότι μοιραία το αποτέλεσμά του θα προκαταλαμβάνει τη στάση των συνέδρων.

Τελικώς, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, στην τελευταία ΠΓ αποφασίστηκε η διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος παραπέμποντας την απόφαση για το περιεχόμενο (όνομα ή προγραμματικές θεματικές) στα προσεχώς, δηλαδή στις επικείμενες συνεδριάσεις των οργάνων. 

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα προχωρήσει το εν λόγω ζήτημα, αν για παράδειγμα θα επιδιωχθεί να υπάρξει σχετική ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή ώστε να αποφασιστεί τι θα περιλαμβάνει το δημοψήφισμα. Το βέβαιο είναι ότι η ηγεσία θέλει να αποφύγει την εσωτερική κλιμάκωση της έντασης, κατάσταση που πόρρω απέχει από το πανηγυρικό κλίμα που ιδανικά θα ήθελε να κυριαρχεί.

Συνεδριάζει και το «συμμαχικό» Πολιτικό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο, δηλαδή το διευρυμένο (40μελές) όργανο στο οποίο εκπροσωπούνται και οι σύμμαχοι. Οι μάχρι στιγμής πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι αυτή η συνεδρίαση δεν θα ασχοληθεί με τα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου, αλλά με το προγραμματισμό δράσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (εκδηλώσεις, ομιλίες, πρωτοβουλίες, κλπ).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:21