search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:32
MENU CLOSE

«Χέσε… ψηλά και αγνάντευε»

28.02.2010 17:25
«Χέσε… ψηλά και αγνάντευε» - Media

Άρχισαν τα όργανα μέσα στη Ν.Δ., εκτός των άλλων, και για τις εξεταστικές επιτροπές: Μαρκογιαννάκης εναντίον Τζαβάρα και κατ’ επέκταση Μπακογιάννη εναντίον Σαμαρά για την εξεταστική της Siemens. Η οργή του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη εκπορεύεται από το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και συντονιστής των μελών της που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens Κωνσταντίνος Τζαβάρας υιοθέτησε όσα είπε η εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελώνη. Σύμφωνα με τη Βελώνη, στις 14.11.2008 υπεγράφη το πρωτόκολλο παραλαβής του C4I και επεστράφη στη Siemens το 85% των εγγυητικών επιστολών που κρατούσε το ελληνικό Δημόσιο προς εξασφάλισή του.

Άρχισαν τα όργανα μέσα στη Ν.Δ., εκτός των άλλων, και για τις εξεταστικές επιτροπές: Μαρκογιαννάκης εναντίον Τζαβάρα και κατ’ επέκταση Μπακογιάννη εναντίον Σαμαρά για την εξεταστική της Siemens. Η οργή του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη εκπορεύεται από το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και συντονιστής των μελών της που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens Κωνσταντίνος Τζαβάρας υιοθέτησε όσα είπε η εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελώνη.

Σύμφωνα με τη Βελώνη, στις 14.11.2008 υπεγράφη το πρωτόκολλο παραλαβής του C4I και επεστράφη στη Siemens το 85% των εγγυητικών επιστολών που κρατούσε το ελληνικό Δημόσιο προς εξασφάλισή του.

Ο Τζαβάρας λοιπόν υποστηρίζει ότι, από τη στιγμή που το Δημόσιο έχει παραλάβει επίσημα το C4I, εκπίπτει ως αβάσιμη η προσφυγή του ελληνικού κράτους εις βάρος του Χριστοφοράκου για απάτη, πράγμα που σημαίνει ότι ο ισχυρός άνδρας της Siemens μπορεί και να αθωωθεί. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του για τους χειρισμούς που έγιναν στην όλη υπόθεση, αφού ουσιαστικά εκτίθεται το ελληνικό κράτος. Το αρμόδιο υπουργείο πάντως υποστηρίζει ότι έχει γίνει προσωρινή παραλαβή του C4I με επιφυλάξεις.

Τα όσα πάντως είπε ο Τζαβάρας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι είναι στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και βρίσκεται σε διαρκή επαφή μαζί του για τους χειρισμούς στο θέμα της Siemens.

Ύστερα απ’ αυτή την εξέλιξη, πάντως, όλοι αναμένουν να δουν εάν επιτέλους θα αρχίσει η κλήτευση και πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά το περιβόητο DVD και την εξάωρη συνομιλία που είχε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με τους δικηγόρους του στη Γερμανία, δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι καινούργιο και σημαντικό. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens ανέφερε μόνο ονόματα ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή ή έχουν ακουστεί πολλάκις, χωρίς ωστόσο να έχουν κληθεί για κάποιο λόγο στην εξεταστική.

Τα ονόματα του αείμνηστου Γιάννη Βαρθολομαίου, του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρου Καρατζά, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Καραμανλή, των δικαστικών Ζαγοριανού και Παντιέρα, αλλά και του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη είναι μερικά από αυτά που ακούστηκαν στις συνομιλίες. Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναφέρεται μάλιστα από έναν εκ των δικηγόρων του Χριστοφοράκου, ο οποίος δήθεν χαριτολογώντας είπε: «Να αναφέρουμε το όνομα τώρα για να σκάσει βόμβα;».

Τίποτε καινούργιο

Εύλογα λοιπόν αμφισβητήθηκε από πολλούς το περιεχόμενο της συνέντευξης με το σκεπτικό ότι δεν προσέφερε τίποτε καινούργιο σε όλη τη διαδικασία, ενώ υπήρξε και έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον ο Χριστοφοράκος με αληθινές ή ψεύτικες πληροφορίες μπορεί να διαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό.

Εν τω μεταξύ υπολείπονται μόνο τρεις εβδομάδες έως ότου οι εξεταστικές επιτροπές της Siemens και του Βατοπεδίου ολοκληρώσουν τυπικά τις εργασίες τους στη Βουλή. Στις 17 Μαρτίου δηλαδή οι βουλευτές των εξεταστικών επιτροπών θα παραδώσουν το πόρισμά τους στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα συμπεράσματά τους από τη διεξαγωγή της έρευνας που πραγματοποίησαν από τις αρχές του χρόνου για τα δυο μεγάλα θέματα.

Φυσικά όλα αυτά είναι θεωρητικά, αφού σε καμία από τις δυο υποθέσεις τίποτε δεν έχει προχωρήσει, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται από κάποιες καταθέσεις των μαρτύρων.

Ενδεικτικό είναι ότι η δεύτερη εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι φαίνεται να κινείται σε ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Αρκετοί βουλευτές που μετέχουν στις εργασίες της ισχυρίζονται μάλιστα ότι θέλουν παράταση έξι μηνών προκειμένου να ανοίξουν οι λογαριασμοί προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση ή μία αναβολή μέχρι να ανοίξουν οι λογαριασμοί και οι συνεδριάσεις να συνεχιστούν αργότερα.

Εύλογα λοιπόν βουλευτής κόμματος της Αριστεράς, εξερχόμενος της αίθουσας όπου συνεδριάζουν και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους πώς πάει η υπόθεση, αναφώνησε: «Χέσε ψηλά κι αγνάντευε»…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:30