26/01/2021 07:39:08

Ο Μητσοτάκης αξιολογεί τα υπουργεία: Ποια έργα ζήτησε από τον Γεωργιάδη να «τρέξουν»

Κορωνοϊός- υπ. Ανάπτυξης: Εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία καθιερώνει ο Άδ. Γεωργιάδης - Media

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.

Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, τονίστηκε πως «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές», ενώ τέθηκε ως στόχος «η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας κάθε μεγέθους και η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, εξωστρέφειας και καινοτομίας».

Μεταξύ των δράσεων που παρουσιάστηκαν είναι η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (μέσω και της Golden Visa), αλλά και του πλαισίου για τις ΣΔΙΤ.

Επίσης, με την παρουσίαση συγκεκριμένων έργων, αναπτύχθηκαν οι στόχοι «για αύξηση των δραστηριοτήτων Έρευνας και Ανάπτυξης σε ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις, τη σύνδεση Έρευνας-Τεχνολογίας-Καινοτομίας με την αγορά και τη στήριξη καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων». Στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε από τον πρωθυπουργό η κατεύθυνση για απλοποίηση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και το εταιρικό Δίκαιο.

Παράλληλα, δόθηκαν τα στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και αναλύθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επίτευξη βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης μέσω υλοποίησης του ΠΔΕ-ΕΠΑ, για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Καταρχάς, συγχαρητήρια για τις επιδόσεις του υπουργείου συνολικά σε όλη την πολιτική ηγεσία για το α' εξάμηνο, νομίζω ότι το αποτύπωμα είναι σαφώς πολύ θετικό αλλά βέβαια αυτό ανεβάζει και τον πήχη των προσδοκιών για το τι πρέπει να κάνουμε το 2020, το οποίο είναι έτος ανάπτυξης και επενδύσεων. Οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες καθώς έχουν ήδη αποτυπωθεί και από την ομιλία μου ως πρωθυπουργός, αλλά και από τις δικές σας δημόσιες δηλώσεις, να αυξήσουμε σημαντικά τη συμμετοχή των επενδύσεων ξένων και εγχώριων στο αναπτυξιακό μας μείγμα. Να βελτιώσουμε περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον κάτι το οποίο θα πρέπει πια να αποτυπωθεί και στον κατάλογο των business της Παγκόσμιας Τράπεζας, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ειδικά αυτά τα οποία αναφέρονται στην ανταγωνιστικότητα, στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, να οικοδομήσουμε, να ολοκληρώσουμε και να δρομολογήσουμε τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας ως ένα συνολικό εργαλείο χρηματοδότησης κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να προχωρήσουμε κατά προτεραιότητα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ, να ολοκληρώσουμε τις δράσεις που ήδη έχουμε σχεδιάσει στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, οπότε καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα προς το μέλλον για να αποπνέει αισιοδοξία στο διεθνές στερέωμα το 2020 θα πρέπει να αποδειχθεί κομβική χρονιά και στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Οπότε και πάλι Υπουργέ μου, καλως ήρθατε και καλή δύναμη στον κοινό μας στόχο».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.