search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:10
MENU CLOSE

Οι άγραφοι κανόνες του μετρό

05.02.2020 15:04
Μετρό: Πού θα στηθούν τα 22 εργοτάξια της Γραμμής 4 - Media

 

Το μετρό είναι απαραίτητο μέσο μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις. Τα τακτικά δρομολόγια, η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων σε σύντομο χρόνο και η αναβαθμισμένη τεχνολογία του σε σχέση με τα επίγεια μέσα, το έχουν εντάξει στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

Ειδικά τις ώρες αιχμής, πολύς κόσμος συνωστίζεται στους συρμούς προκειμένου να φτάσει στον προορισμό του το συντομότερο, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Είτε είστε κάτοικος των Αθηνών, είτε επισκέπτης της (είτε Θεσσαλονικιός που θέλει να προετοιμαστεί για τη μεγάλη μέρα), καλό είναι να γνωρίζετε τους άγραφους νόμους του μετρό:

  • Οι κυλιόμενες σκάλες είναι διπλής ταχύτητας. Καθίστε στη δεξιά μεριά αν δε βιάζεστε, καθώς από την αριστερή πλευρά ο κόσμος ανεβαίνει με τα πόδια.

  • Περιμένετε πρώτα να αποβιβαστούν οι επιβάτες πριν επιβιβαστείτε, αλλιώς θα δημιουργηθεί κομφούζιο. Ο οδηγός ελέγχει την κατάσταση της αποβάθρας και δεν κλείνει τις πόρτες πριν επιβιβαστούν όλοι οι επιβάτες.

  • Μην τρώτε, μην πίνετε και μην καπνίζετε στις αποβάθρες και τους συρμούς. Αν έχετε κάποιο ρόφημα μαζί σας, φροντίστε τπυλάχιστον να μη χυθεί και λερώσει το χώρο.

  • Μην πιάνετε πάνω από μια θέση απλώνοντας τα πόδια σας ή βάζοντας τις τσάντες σας πάνω σε κάθισμα, εκτός εάν ο συρμός είναι σχετικά άδειος.

  • Μην φωνάζετε και μη μιλάτε δυνατά στο τηλέφωνο. Σε κάποιες χώρες, η χρήση κινητού απαγορεύεται. Στην Ελλάδα δεν ισχύει τέτοια απαγόρευση, επομένως ο επιβάτης οφείλει αυτοβούλως να σεβαστεί τους συνεπιβάτες του και να μιλάει στο κινητό του χαμηλόφωνα και μόνο αν χρειάζεται.

  • Παραχωρείστε τη θέση σας σε ηλικιωμένους, γονείς με μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες. Αν κάποιος που δεν ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες σας ζητήσει να καθίσει, δώστε τη θέση σας, καθώς μπορεί να υποφέρει από κάποιο τραυματισμό ή να μην αισθάνεται καλά.

  • Προχωρήστε προς το εσωτερικό του συρμού αν δε σκοπεύετε να βγείτε στην επόμενη στάση.

  • Μην μπλοκάρετε τις πόρτες. Να είστε συγκεντρωμένοι κατά την άφιξη στην αποβάθρα, ώστε να παραμερίσετε αν κάποιος θέλει να κατέβει.

  • Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να φτάσετε στην πόρτα όταν θέλετε να αποβιβαστείτε, και να έχετε έτοιμη την κάρτα ή το εισιτήριό σας όταν φτάνετε στις μπάρες, για να μην καθυστερείτε αυτούς που βρίσκονται πίσω σας.

 

Τέλος, όσο αυτονόητο και αστείο και αν ακούγεται, μην κρυφοκοιτάζετε τι διαβάζουν και τι γράφουν στο κινητό τους οι συνεπιβάτες σας και κυρίως, φροντίστε την προσωπική σας υγιεινή και φορέστε αποσμητικό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:07