search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:31
MENU CLOSE

Χοντρό παιχνίδι με τις κρίσεις…

28.02.2010 17:29
Χοντρό παιχνίδι με τις κρίσεις…    - Media

Πολύ παρασκήνιο είχαν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τις αλλαγές των αρχηγών Γενικών Επιτελείων κι ας φάνηκε προς τα έξω ότι έγιναν απλώς τα αναμενόμενα, δηλαδή η αποστρατεία του Α/ΓΕΝ ναύαρχου Γιώργου Καραμαλίκη. «Χοντρό» παιχνίδι παίχτηκε σ’ ό,τι είχε να κάνει με την παραμονή ή όχι του Α/ΓΕΣ στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, για τον οποίο υπήρχαν – και υπάρχουν – αντιδράσεις που προς το παρόν απορρίπτονται από τον Β. Βενιζέλο. Ο υπουργός στηρίζει τον στρατηγό ίσως όχι μόνο λόγω της συμπάθειας που τρέφει προς αυτόν το εκκλησιαστικό κατεστημένο της συμπρωτεύουσας, που εκφράζεται από τον μητροπολίτη Άνθιμο…

Πολύ παρασκήνιο είχαν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τις αλλαγές των αρχηγών Γενικών Επιτελείων κι ας φάνηκε προς τα έξω ότι έγιναν απλώς τα αναμενόμενα, δηλαδή η αποστρατεία του Α/ΓΕΝ ναύαρχου Γιώργου Καραμαλίκη.

«Χοντρό» παιχνίδι παίχτηκε σ’ ό,τι είχε να κάνει με την παραμονή ή όχι του Α/ΓΕΣ στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, για τον οποίο υπήρχαν – και υπάρχουν – αντιδράσεις που προς το παρόν απορρίπτονται από τον Β. Βενιζέλο. Ο υπουργός στηρίζει τον στρατηγό ίσως όχι μόνο λόγω της συμπάθειας που τρέφει προς αυτόν το εκκλησιαστικό κατεστημένο της συμπρωτεύουσας, που εκφράζεται από τον μητροπολίτη Άνθιμο…

«Στρατηγός – σκιά»

Τα προσόντα του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, δύσκολα μπορεί κάποιος να τα αμφισβητήσει. Γεννημένος στην Κομοτηνή το 1951, μιλάει άψογα την τουρκική γλώσσα. Γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και ρώσικα, είναι τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, έχει μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης είναι διδάκτωρ Γεωπολιτικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η στρατιωτική του καριέρα. Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων, αλεξιπτωτιστής, διετέλεσε διοικητής της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια πτώσης με αλεξίπτωτο, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τις Ειδικές Δυνάμεις και να στρέψει το ενδιαφέρον του στον τομέα των πληροφοριών. Από το 1998 έως το 2001, υπηρέτησε ως Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα και το 2004 ανέλαβε επικεφαλής της Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών. Από τις 6 Αυγούστου 2009, είναι Αρχηγός ΓΕΣ.

Την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, ο σημερινός Α/ΓΕΣ έγινε ευρύτερα γνωστός, αφού το κινητό τηλέφωνό του ήταν ανάμεσα σ’ αυτά που παρακολουθούνταν. Εκείνη την εποχή κάποιοι δημοσιογράφοι του «κόλλησαν» το παρατσούκλι «στρατηγός – σκιά».

Παρά το πλούσιο βιογραφικό του, ο Α/ΓΕΣ στις φετινές κρίσεις είχε να αντιμετωπίσει μεγάλη δυσπιστία. Η αλήθεια είναι ότι έχει πολλούς «πιστούς» εντός κι εκτός στρατεύματος, έχει όμως και πάρα πολλούς φανατικούς εχθρούς, που προσπάθησαν να πείσουν την πολιτική ηγεσία ότι θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΓΕΣ.

Ο στρατηγός Φράγκος «κατηγορήθηκε» μεταξύ άλλων για έλλειψη ευελιξίας στο θέμα της αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς, από τον οποίο μέχρι στιγμής έχει κατορθώσει να «κόψει» μόλις δύο θέσεις υποστρατήγων. Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ο Α/ΓΕΣ έπαιξε κορόνα – γράμματα το κεφάλι του καταφέρνοντας να εκνευρίσει ακόμη και το στήριγμά του, τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο. Εκείνες τις ημέρες είχε τεθεί το πρόβλημα αν θα έπρεπε να δοθούν «οδοιπορικά» στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο.

Χρήματα για όλα τα επιτελεία δεν υπήρχαν και τελικά είχε ληφθεί η απόφαση να μην πάρει κανείς ούτε ένα ευρώ. Ο στρατηγός δεν ακολούθησε την εντολή και μοίρασε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ σε «οδοιπορικά». Η «κατηγορία» ότι «ο στρατηγός δεν έχει συνειδητοποιήσει την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα», στοιχειοθετήθηκε με την άλλη πρόταση που είχε κάνει για την επανασύσταση του θρυλικού… ιππικού! Αν και η πρόταση προέβλεπε την απόκτηση αλόγων από δωρεές, οι πολέμιοί του τον επέπληξαν ως «αιθεροβάμονα». Το ωραίο όμως είναι ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος μάλλον καλοβλέπει την πρόταση του Α/ΓΕΣ, ελπίζοντας μάλιστα ότι το 2012 στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης θα μπορούν να παρελάσουν μέχρι και… 150 άλογα!

Άλλη ένσταση που πρόβαλαν οι πολέμιοι του στρατηγού, ήταν ότι η φήμη του ως μετρ των πληροφοριών ήταν μύθος. Του καταλογίζουν ότι την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Διακλαδικής Διεύθυνσης Πληροφοριών, ένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα πληροφοριών που είχε δημιουργηθεί κατέρρευσε από λάθος χειρισμούς.

Καθώς πλησίαζε η ημέρα των κρίσεων, η «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Α/ΓΕΣ έπαιρνε διαστάσεις ανάλογες των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο που τα δηλητηριώδη αέρια που χρησιμοποιούσαν τότε οι αντιμαχόμενες πλευρές, στην περίπτωσή μας αντικαταστάθηκαν από δηλητηριώδεις διαρροές, που κανείς όμως δεν τόλμησε να υποστηρίξει επωνύμως. Κάποιοι γύρισαν τον χρόνο πολύ πίσω, την εποχή που ο Α/ΓΕΣ ήταν σπουδαστής της Σχολής Ευελπίδων – στην οποία εισήχθη πρώτος το 1970 και αποφοίτησε πρώτος το 1974 – για να τον κατηγορήσουν για απρεπή και αυταρχική συμπεριφορά εναντίον συναδέλφων του, σε μία έτσι κι αλλιώς δύσκολη εποχή.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν άλλαξε τη γνώμη που είχε σχηματίσει ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος για τον αρχηγό κι έτσι επέμεινε παρά τις πιέσεις στην απόφασή του να τον διατηρήσει στη θέση του και να τον χρίσει αυτομάτως ως πιθανό διάδοχο του Α/ΓΕΕΘΑ. Οι «χαμένοι» της υπόθεσης επιμένουν να λένε ότι η «θεϊκή» υποστήριξη που έχει ο στρατηγός μέσω του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, έπαιξε τον ρόλο της. Το βέβαιο είναι ότι οι ιερείς στον στρατό πάντα θεωρούνται το καλύτερο «βύσμα», αλλά για τους στρατιώτες. Αν έχουν λόγο και στους στρατηγούς, ποιος να το ξέρει.

 

Αναμενόμενη αποστρατεία

 

Ο δρόμος προς την πολιτική άνοιξε για τον Α/ΓΕΝ Γιώργο Καραμαλίκη, αν επιμένει να ασχοληθεί μ’ αυτή. Η αποστρατεία του ήταν αναμενόμενη. Ο ναύαρχος Καραμαλίκης είχε κατηγορηθεί πολύ έντονα από εν ενεργεία και απόστρατους συναδέλφους του για τις κρίσεις που είχε κάνει τον Μάρτιο του 2009, όταν και απομάκρυνε μία σειρά πολύ άξιων αξιωματικών του Π.Ν.

Έχοντας αφήσει αδιάψευστες τις φήμες που τον ήθελαν να ασχολείται με την πολιτική μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του στο Π.Ν. και συγκεκριμένα με τη Ν.Δ., με την οποία φέρεται ότι σκέφτεται να πολιτευτεί στην Αχαΐα, ο ναύαρχος Καραμαλίκης, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στις 4 Οκτωβρίου, ήξερε ότι οι πιθανότητες παραμονής του ήταν ελάχιστες. Αν ο ναύαρχος κατέβει στην Αχαΐα, θα «κληρονομήσει» τον μηχανισμό του έτερου απόστρατου που ασχολήθηκε με το βουλευτιλίκι, του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, που την «έκανε» από το γήπεδο.

Έκπληξη αποτέλεσε η επιλογή του Δ. Ελευσινιώτη ως αντικαταστάτη του Καραμαλίκη, αφού δεν ήταν φαβορί. Στους κύκλους του Π.Ν., θεωρούσαν πιθανότερη την προώθηση του αρχηγού Στόλου Γ. Καραϊσκου, στη θέση του οποίου τοποθετούσαν τον σημερινό υπαρχηγό Νίκο Βαζαίο.

Για τη θέση του Αρχηγού Στόλου παίζει και το όνομα του Γ. Δημητριάδη, διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων σήμερα. Ο Δημητριάδης ήταν υπασπιστής του Λυμπέρη τις ημέρες των Ιμίων.

Στην Π.Α., αλλαγές δεν έχουν γίνει ακόμη και το ενδιαφέρον τώρα είναι αν ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος θα επιχειρήσει να έχει λόγο στις κρίσεις, κάτι που πιθανότατα θα προκαλέσει πολλές αναταράξεις στο ΓΕΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28