search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:51
MENU CLOSE

Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στη Θουριγγία μετά τη σύμπραξη των Φιλελευθέρων με την ακροδεξιά AfD

05.02.2020 17:09
Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στη Θουριγγία μετά τη σύμπραξη των Φιλελευθέρων με την ακροδεξιά AfD - Media

 

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την εκλογή του Φιλελεύθερου (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως Πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Το ενδεχόμενο νέων εκλογών θέτουν τόσο η αρχηγός του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ όσο και ο Πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντερ, ενώ δεν λείπουν και οι αποκλίσεις από την κεντρική γραμμή των κομμάτων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα «ενήργησε ρητά ενάντια στις συστάσεις, τα αιτήματα και τις παρακλήσεις του ομοσπονδιακού κόμματος» δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ και έκανε λόγο για «λάθος» της τοπικής οργάνωσης του CDU. «Πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο οι νέες εκλογές να μην είναι η χειρότερη διέξοδος από αυτή την κατάσταση (…) Σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα, ούτε για την Θουριγγία ούτε για το πολιτικό σύστημα στην Γερμανία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λίντνερ από την πλευρά του εξέφρασε την έκπληξή του για το αποτέλεσμα και ξεκαθάρισε ότι η τοπική οργάνωση του FDP στην Θουριγγία ενήργησε «με δική της ευθύνη». Περιέγραψε δε την στάση της AfD στην ψηφοφορία ως «καθαρό τακτικισμό» και τόνισε κατ’ επαναληψη ότι το κόμμα του «ούτε διαπραγματεύεται ούτε συνεργάζεται με την AfD, της οποίας δεν στηρίζει τους στόχους και τις αξίες». Δεν θα μπορούσα να είμαι αρχηγός ενός κόμματος «το οποίο δεν αποκλείει κατηγορηματικά μια συνεργασία με την AfD», συνέχισε ο κ. Λίντνερ και κάλεσε τα κόμματα «του δημοκρατικού κέντρου», το CDU, το SPD και τους Πράσινους να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για συνεργασία με τον νέο Πρωθυπουργό. «Αν απορρίψουν αυτή την πρόταση, τότε θα πρέπει να αναμένονται σύντομα νέες εκλογές – και κατά την γνώμη μου θα ήταν αναγκαίες», κατέληξε ο αρχηγός του FDP.

Στο ίδιο πνεύμα εκφράστηκε και ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, ζητώντας νέες εκλογές στην Θουριγγία. «Η καλύτερη και η εντιμότερη λύση θα ήταν οι νέες εκλογές. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να εκλέγεται από την ΑfD, είναι τρελός. Η σημερινή μέρα ευνοεί μόνο την AfD», δήλωσε ο κ. Σέντερ.

Η καταδίκη της σημερινής εξέλιξης δεν είναι πάντως καθολική ούτε στους κόλπους του CDU. Ο επικεφαλής της «Ένωσης Αξιών», της πιο συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος, Αλεξάντερ Μιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του κ. Κέμεριχ: «Η λογική και τα αστικά κόμματα κέρδισαν. Συγχαρητήρια στην Θουριγγία και στην Γερμανία», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ενώ ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι έκανε λόγο για «μια υπέροχη επιτυχία» του Τόμας Κέμεριχ. «Ένας υποψήφιος του δημοκρατικού κέντρου κέρδισε. Προφανώς για την πλειοψηφία των βουλευτών της Θουριγγίας άλλα πέντε χρόνια Ράμελο (σσ. αναφέρεται στον απερχόμενο Πρωθυπουργό της Θουριγγίας, από την Αριστερά), δεν ήταν δελεαστικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33