search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:21
MENU CLOSE

Πάπας: Ο πλούσιος κόσμος να βάλει τέλος στη φτώχεια

05.02.2020 18:47
Πάπας: Ο πλούσιος κόσμος να βάλει τέλος στη φτώχεια - Media

 

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε «τον πλούσιο κόσμο να βάλει τέλος στη φτώχεια» εκτιμώντας ότι ο πλανήτης είναι σε θέση να νικήσει τις ανισότητες, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Βατικανό με θέμα την αλληλέγγυα οικονομία και την κοινωνική ένταξη.

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι στις ανισότητες, ούτε στην παράλυση απέναντι στην αδικία. Ο πλούσιος κόσμος και μια ευημερούσα οικονομία μπορούν και πρέπει να βάλουν τέλος στη φτώχεια», τόνισε ο ποντίφικας σε μια μη προγραμματισμένη παρέμβασή του στο συνέδριο.

Παρόντες στο συνέδριο αυτό ήταν, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και ο Αργεντίνος ομόλογός του Μάρτιν Γκούσμαν.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Αν η ακραία φτώχεια συνυπάρχει με τον πλούτο –επίσης ακραίο– αυτό συμβαίνει επειδή εμείς επιτρέψαμε να διευρυνθεί το χάσμα και να γίνει το μεγαλύτερο στην ιστορία», συνέχισε ο πάπας. «Οι φτωχοί άνθρωποι στις καταχρεωμένες χώρες υποφέρουν από τις ισχυρές δημοσιονομικές πιέσεις και τις περικοπές των κοινωνικών υπηρεσιών», υπενθύμισε ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει αναγάγει τον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας σε κεντρικό άξονα της θητείας του.

Η Γκεοργκίεβα με τη σειρά της επανέλαβε στην ομιλία της το μήνυμα του πάπα. «Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες για την παγκόσμια οικονομία; Επιτρέψτε μου να σας δώσω μια σύντομη απάντηση, με τα λόγια του πάπα Φραγκίσκου: το πρώτο έργο είναι να θέσουμε την οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων», είπε.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ευχήθηκε επίσης να υπάρξει μια «παγκοσμιοποίηση της ελπίδας» του αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας όμως ότι «καμία από τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν θα είναι σημαντική μετά από 20 χρόνια αν δεν αντιμετωπίσουμε σήμερα την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:17